• Turkhane Logo

Silivri’den cenazesi çıkan İbrahim Halil Özyavuz’un ölümü hala aydınlatılmayı bekliyor

Genç doktor İbrahim Halil Özyavuz’un vefatı üzerinden 3 yıl geçti. Ensesindeki darp izi, MR sonuçları, fiziki bulgular olayın intihar olmadığını gösteriyor ama herkes susmayı tercih ediyor.

15:43 03 Haziran 2021 Perşembe
Silivri’den cenazesi çıkan İbrahim Halil Özyavuz’un ölümü hala aydınlatılmayı bekliyor
Genç doktor İbrahim Halil Özyavuz’un vefatı üzerinden 3 yıl geçti. Ensesindeki darp izi, MR sonuçları, fiziki bulgular olayın intihar olmadığını gösteriyor ama herkes susmayı tercih ediyor.


Silivri Cezaevinde 3 Haziran 2018’de intihar ettiği iddia edilen doktor İbrahim Halil Özyavuz’un ölümünün üzerinden 3 yıl geçti. Cerrahpaşa Tıp Fakültesini dereceyle kazanan, TUS üçüncüsü olan Özyavuz’un vefatı hala aydınlatılmayı bekleyen şüpheli bir ölüm.

İbrahim Halil Özyavuz polis geldiğinde evinde yoktu. Arandığını öğrenince babasıyla birlikte Emniyet’e gitti. Mesajlaşma programı Bylock kullandığını söylediler. Emniyete kendisi gittiği halde kaçma şüphesi gerekçe gösterilerek tutuklandı. Önce Metris Cezaevi’ne ardından Silivri’ye gönderildi. Cezaevindeki ilk açık görüşte ailesine işkence gördüğünü anlattı. Aradan 15 gün geçtikten sonra ailesi çocuklarının intihar ettiğini ve hastanede olduğunu öğrendi.


Oysa intihar etmedi, başının arkasına aldığı ölümcül bir darbe sonucu hayatını kaybetti. Ancak hastaneye götürüldüğünde onu muayene edenler de ailesi de Türkiye’deki baskı ve tehdit ortamı nedeniyle susmak zorunda kaldı. Bazıları ise “Gülen Cemaati bu olayı kendi lehine kullanır” diye bilerek isteyerek susmayı tercih etti. Bir insanın işkence sonucu hayatını kaybetmesine ses çıkarmak yerine olayın üstünü kapatmayı yeğledi.

AKP ve MHP ile iç içe olan geniş ailesi öyle bir baskıya maruz kaldı ki, klinik önünde beklerken bile çocuklarının durumunu soramadılar. Hastanede babasını görenler ‘aşırı derecede korkutulmuş, sindirilmiş, tehdit edilmiş bir hali vardı’ yorumunu yaptı.

NEDEN SİLİVRİ HASTANELERİNE DEĞİL DE HASEKİ’YE GÖTÜRÜLDÜ?

Kendi kendini darp ederek intihar ettiği iddia edilen İbrahim Halil Özyavuz’un ölümünde, aslında cevapları bilinen pek çok soru işareti var.

* İddiaya göre İbrahim Halil Özyavuz Silivri Cezaevinde intihar etti. Normalde Silivri CİK’te hastalanan ya da intihar eden biri kampüs içindeki ya da Silivri’deki hastanelere götürülüyor. İbrahim Halil Özyavuz, Haseki Hastanesi’ne kaldırıldı. Silivri-Haseki arası oldukça uzak. İntihar gibi acil bir vakada öncelikle Silivri civarındaki bir hastanede müdahale yapılması gerekirdi. Neden yapılmadı? İstedikleri raporu çıkartabilmek, istedikleri müdahaleyi yaptırmak, istedikleri analizi yazdırabilmek için mi?

NEDEN GEÇ GÖTÜRÜLDÜ?

* Özyavuz Haseki Hastanesi’ne götürüldü ama oraya da çok geç götürüldü. Görgü tanıklarına göre konuşamayacak, ifade veremeyecek durumdaydı. O gece Özyavuz’u muayene eden doktorlarda hastanın bekletilerek getirildiği kanaati oluştu. Neden bu kadar bekletildi?

ÖLÜMCÜL DARP İZİ

* Nasıl intihar ettiği de çelişkili. Önce kendini asarak intihar ettiği iddia edildi, sonra otopside darp izleri çıkacağını tahmin edildiğinden ‘kendi kendini darp ettiği’ kayıtlara geçti. Özyavuz’un ense kısmında, Latince’de Türk eyeri olarak bilinen Sella Turcica bölgesinin tam altı kısmında ölümcül bir darp izi vardı. Bir insan o bölgeyi kendi kendine şiddetli bir şekilde darp ederek ölmesi mümkün mü? Fiziki bulgulara, değerlendirmelere ve MR sonuçlarına göre olayın intihar olmadığı biliniyor ancak herkes susmayı tercih ediyor. Bu belgeler de saklanıyor.

BAŞARILI, GENÇ BİR DOKTOR NEDEN İNTİHAR ETSİN?


/

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde doğan İbrahim Halil Özyavuz, yazın ailesiyle pamuk tarlasında çalışarak büyüdü. 7 çocuklu bir ailenin en büyüğüydü. Önce Şanlıurfa’da ÇEAŞ Anadolu Lisesi’ni kazandı. Okuldaki başarısı nedeniyle Gülen Hareketi’ne ait bir dershaneye ücretsiz olarak gitme hakkı kazandı.

Dershane eğitiminden sonra, 2007 yılında ÖSS-1 puan türünde sözelde 374 puanla Türkiye 242’ncisi, ÖSS-2 sayısal alanda ise 368 puanla Türkiye 1004’üncüsü oldu. İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandı. Pamuk tarlasından çıkan bu başarı öyküsü 17 Ağustos 2007’de Sabah Gazetesi’ne bile haber oldu.

Özyavuz, başarı grafiğini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde de sürdürdü. 2013’te okulu dönem birinciliğiyle bitirdi. Mezuniyetinin ardından girdiği TUS sınavında ise Türkiye üçüncüsü oldu. Hedefi birincilikti ama olmayınca sevenlerinden özür diledi.

Başarı grafiği nedeniyle Amerika’dan davet aldı. Ailesi Türkiye’de kalmasını istediği için daveti geri çevirdi. Bu sırada evlendi ve iki çocuğu oldu.

Böylesine başarılı bir doktor neden intihar etsin? Bir tanesi ölümünden birkaç ay önce doğan iki çocuğunu ve eşini neden gözü yaşlı bıraksın? Silivri’deki görüşlerde ailesine, “Buradan çıkınca doktorluğu bırakıp hukuk okuyacağım, bize bu yapılanların hesabını soracağım.” diyen bir insan neden vazgeçsin?

Özyavuz’un bu sözleri, gözaltı ve cezaevi sürecinde karşılaştığı hak ihlallerine dair ipucu veriyor. Onu yakından tanıyanlar da intihar edecek bir insan olmadığı konusunda hemfikir.


İbrahim Halil Özyavuz’un cenazesi Şanlıurfa’daki köyünde defnedildi.


 

Son güncelleme: 15:43 03.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı