• Turkhane Logo

Şiddete cezasızlık: Kadınlar ölmek istemiyor, savcılar erkekleri koruyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı ‘Kadına Şiddetin Raporu’na göre, savcılıklar kadına şiddet uygulayan her 10 fail erkekten 7’sini serbest bıraktı.

12:17 25 Kasım 2020 Çarşamba
Şiddete cezasızlık: Kadınlar ölmek istemiyor, savcılar erkekleri koruyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı ‘Kadına Şiddetin Raporu’na göre, savcılıklar kadına şiddet uygulayan her 10 fail erkekten 7’sini serbest bıraktı.



CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde savcılıkların her 10 saldırgan erkekten 7’sini serbest bıraktığını açıkladı.

İlgezdi, “Son 8 senede kadına karşı fiziki, sosyal ve ekonomik şiddet uyguladığı gerekçesiyle 25 bin 481 kişi hakkında ‘şüpheli’ sıfatıyla işlem yapan Cumhuriyet Savcıları, bu kişilerden 18 bin 551’i hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ gerekçesiyle işlem yapmadı. Şiddet uygulayanları cesaretlendiren bu tutum sonucunda faillerin yüzde 73’ü yani her 10 şüpheliden 7’si serbest kaldı” dedi.


İlgezdi, raporunda, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hakkındaki tartışmaların sürdüğünü, şiddetin boyutunun da her geçen gün katlanarak arttığını kaydederek, “Özellikle şiddet gören kadınların ilk başvuru makamlarından olan savcılıklar, şüpheliler hakkında çoğunlukla ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı veriyor. Başka bir deyişle savcıların imzaladığı her ‘takipsizlik’ kararı, artan şiddet vakası olarak istatistiklere yansıyor” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan söz konusu istatistiklere göre son 8 senede kadına yönelik şiddet uyguladığı gerekçesiyle savcılar tarafından hakkında kamu davası açılan şüpheli sayısı 4 bin 910 olarak kayıtlara geçiyor.

İlgezdi, “Buna göre geride bıraktığımız 2 bin 920 günde, Savcılık makamınca her gün sadece 1,6 kişi hakkında kamu davası açıldı. 25 bin 481 ‘şüpheli’den 18 bin 551’i işlem yapılmadı” diye konuştu.

“BİLİNÇLİ TUTUM”

Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, “Hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ gerekçesiyle işlem yapılmayan şüpheli sayısı her geçen yıl düzenli olarak artıyor. Buna göre 2012 yılında faillerin yüzde 47’si hakkında “takipsizlik” kararı verilerken, bu sayı her yıl düzenli olarak artarak 2019 yılında yüzde 82’ye ulaştı” dedi.

ŞİDDET “FAİLİ MEÇHUL” BIRAKILIYOR

“Geride bıraktığımız 8 yılda Savcılar toplam 25 bin 481 kişi hakkında şiddet gerekçesiyle işlem yaptılar. Bu günde 9 kişinin kadına yönelik şiddetin faili olduğu anlamına geliyor. Tablo buyken sürekli artan ‘kovuşturmaya yer olmadığı kararları’ Türkiye’de kadına yönelik şiddetin failinin bilindiği halde ‘meçhul’ bırakıldığını ortaya koyuyor” açıklamasını yaptı.

“MAHKEMELER KORUYOR, SAVCILAR İZLİYOR”

Gamze Akkuş İlgezdi, 2012-2019 yılları arasında 6284 sayılı yasa uyarınca şiddet gördüğü gerekçesiyle hakkında koruma kararı verilmesi talebiyle Aile ve Hukuk Mahkemelerine başvuran kadın sayısının yüzde 90 oranında arttığını ortaya koyarak, buna rağmen Savcılar tarafından şiddet failleri hakkında verilen “kovuşturmaya yer yoktur” kararının da yüzde 64 arttığını kaydetti.

HAFTADA 3 BİN 867 KADIN ŞİDDET GÖRDÜ

Akkuş İlgezdi, Türkiye’deki cezasızlık uygulamasının tipik örneği olan bu tutarsızlığın, erkek şiddetini meşrulaştırdığını ve saldırganları da cesaretlendirdiğini kaydederek, “2012-2019 yılları arasında toplam 1 milyon 608 bin 657 kadın şiddet gördüğü gerekçesiyle mahkemelerden koruma talep etti.

Bu veriler, geçtiğimiz 8 senede haftada en az 3 bin 867 kadının erkek şiddetine maruz kaldığını gösteriyor.

Tablo buyken Adalet Bakanlığı’nın aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet vakalarının ihtisaslaşmış savcıların takip edeceğini açıklaması yeterli görünmüyor. Saatte 23 kadın şiddet mağduru olduğu Türkiye’de şiddet gören kadın sayısı ayrı ayrı 68 il nüfusunu geçmiş durumda. Bu verilere göre Türkiye’de her 50 kadından 2’si şiddet görüyor. Tedbir için başvuran kadın sayısı da yüzde 90 oranında artarken, şiddeti izleyen ve kadını korumayan bir adalet mekanizması var” dedi.

Son güncelleme: 12:17 25.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı