• Turkhane Logo

Sezgin Baran Korkmaz sahtekarlığa köylüleri dolandırarak başladı

Sezgin Baran Korkmaz sahtekarlığa köylüleri dolandırarak başladı

10:54 25 Haziran 2021 Cuma
Sezgin Baran Korkmaz sahtekarlığa köylüleri dolandırarak başladı
Sezgin Baran Korkmaz sahtekarlığa köylüleri dolandırarak başladı


Gazeteci Ceyhan Kuburlu’nun Youtube kanalı StoryBox’a konuşan Korkmaz’ın hikayesi, “Ayakkabı boyacılığından, holding patronluğuna, Kars’tan İstanbul’a bir başarı hikayesi’ başlığıyla geçen yıl ağustos ayında yayınlandı.

Ancak Korkmaz’ın sahtekarlıkları ortaya çıkınca video Kasım 2020’de kaldırıldı. Daha sonra tekrar yayınlanan video Korkmaz geçen hafta Avusturya’da gözaltına alınınca tekrar arşive alındı.


Sezgin Baran Korkmaz videoda ilk şirketini 21 yaşında kurduğunu, gümrükten 1 liraya aldığı su yumuşatma makinesini Gebzeli köylülere 72 TL’den yakıt tasarruf cihazı diye satarak köylüleri nasıl dolandırdığını bir başarı hikayesi gibi anlatıyor.

Kazandığı parayla önce Anadolu A.Ş. adlı şirketi, daha sonra Korkmaz Makine Sanayi A.Ş.’yi kuran, sonra Motor Yağı Koruyucusu ve Motor Yağı Pompa Enjektör Temizleyicisi üretim tesisi açan Korkmaz, nihayetinde SBK Holding’e giden taşları nasıl döşediğinden gururla bahsediyor.

İşte Korkmaz’ın kendi ağzından Gebzeli köylüleri dolandırma hikayesi:
  ABD’nin talebiyle Avusturya’da gözaltına alınan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, Youtube’tan kaldırılan bir videoda Gebzeli köylüleri nasıl dolandırdığını anlatıyor.https://t.co/EHPyrx65OS pic.twitter.com/vIh37aa0ra — BOLD (@BOLDmedya) June 24, 2021
“İlk şirketimi 21 yaşındayken kurdum. Gümrükten ucuz ticarete başlayacağım. Ne alıp satabilirim diye araştırınca dediler ki, Gebze gümrükte kalmış olan mallar var. Oradan alırsanız… Tamam. Ama benim de param yoktu.

Çok sevdiğim, kıymet verdiğim bir ablam vardı. Sema abla. İdolümdü. ‘Sema abla böyle böyle bir şey var’ dedim. ‘Gideceğim ama benim param yok’ dedim. Çıkardı bana 1000 lira verdi. Bugünün parasıyla 10 bin lira verdi.

Gümrükte baktım araba lastiği satılıyor, tencere takımı satılıyor falan. Su yumuşatma diye bir ürün çıkardılar. Tanesi 1 lira. Baktım hiç kimse almayınca ben de elimi kaldırdım. Alıyorum dedim, aldım. Aslında tanesi 1 lira ama 62 bin taneymiş. Yani 62 bin lira ödemem lazımmış. Öyle bir param yok ki… Parayı da yatırmışım teminat, benim para da orada kaldı.

Anlattım ‘Sema abla böyle böyle’ dedim. Bana dedi ki ‘Bak gördün mü, ilk işten, ticaret bu kadar kolay demedim mi?’ Allah rahmet eylesin, Aydın Karagözoğlu eşi. ‘Ben Aydın’a söylemiştim. İstersen Aydın’ın şirketine bu ürünleri al, sat. Aldım ürünleri.

Gidiyorum gecekondu mahallelerine ürünü satacağım, kapıyı çalışıyorum. Teyzede çamaşır makinesi yok, bulaşık makinesi yok. Suyu ne yumuşatacak yani. Bunu alabilecek, benim anlatabileceğim, o bozuk Türkçe ile ancak gecekondu mahalle…

Burada da olmayınca ben yabancı reklamları seyretmeyi severim. Baktım yakıt tasarruf cihazı. Bu cihazın birebir aynısını yakıt tasarruf cihazı diye yabancılar satıyor. Yakıtın tam yanmasını sağlar ve yakıt tasarruf sağlıyor, yüzde 15-20 arasında. Kesinlikle bu su yumuşatma cihazı, yakıt tasarruf cihazı dedim kendi kendime.

Sonra ertesi günü aldım bunu, Hundai Starex almıştım. Kendime bir tane asistan bulmuştum. ‘Bu su yumuşatma cihazı ya, biz bunu yakıt tasarruf cihazı diye satacağız’ dedim o traktörlere, köylere. Ama bizim çiftçileri inandırmamız için bir şey yapmamız lazım.

Traktör bayiine girdik. Dedik ki, ‘Biz köylere gidiyoruz, bu ürünü tanıtacağız ama giderken sizin broşürlerinizi de dağıtmamızı ister misiniz? Onlar da bize yeni gelen traktörlerin broşürlerini verdiler.

Biz Gebze’nin köylerinden başladık. Ben hemen köy muhtarına gittim. ‘Test etmek için geldik’ dedim. İlk ütünü pazarlamaya başladık. Bir baktım herkes traktörünü getiriyor. Biz 1 liralık ürünü 72 TL’ye satmaya başladık.

Bir gün, iki gün, üç gün, dördüncü derken, bir gün baktık ki jandarma dedi ki, ‘Siz bunu bu şekilde satamazsınız. TSE belgesi almanız lazım.’ ‘Gonca’ dedim ‘Topla pılımızı pırtımızı, TSE’ye gidiyoruz.’

TSE belgesi alacağız, çocuğuz o zaman. TSE’ye gittik. Bugünün parasıyla 1 milyon, 1,5 milyon istediler. Dediler ki, ‘Bir tane traktör getireceksiniz, burada 1 yıl test yapacağız, bu hortumla yokuşta falan… 1 milyona ve 1 yıla mal oluyor. Bizim paramız yok.

İki yılda 62 bin cihaz satarken 40 tane personelim vardı. O zaman ilk Anadolu A.Ş. diye bir şirket kurdum… Böyle böyle şirketi büyüttük.”

9 dakikalık videonun uzun hali bu linkten izlenebilir.

Son güncelleme: 10:54 25.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı