• Turkhane Logo

Sezgin Baran Korkmaz iddianamesinde neler var, hangi suçlamalar yöneltiliyor?

ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da 19 Haziran'da gözaltına alınan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki iddianamenin "gizliliğini" kaldırdı.

18:27 22 Haziran 2021 Salı
Sezgin Baran Korkmaz iddianamesinde neler var, hangi suçlamalar yöneltiliyor?
ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da 19 Haziran'da gözaltına alınan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki iddianamenin "gizliliğini" kaldırdı.


ABDnin talebi üzerine Avusturyada 19 Haziran günü tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili iddianame açıklandı.

Mahkeme verilerine göre ilk olarak SBKnın tutuklanması için 10 Martta hazırlanan iddianame 1 Nisanda sisteme girilmiş.


/

Savcılar Andrea T. Martinez, Richard Rolwing, Arthur Ewenczyk ve CY Castle tarafından hazırlanan 15 sayfalık iddianame ilk olarak sisteme yine 1 Nisanda girse de talep üzerine mühürlenmiş. 

Mührün kaldırılması konusunda yapılan başvuruda ise savcılar SBKnın hakkında bir dava olduğu ve tutuklanması istendiğini bilmemesi için dosyanın mühürlenmesini istediklerini, SBKnın Avusturyada iade için tutuklandığını ve iddianamenin mührünün kaldırılabileceğini belirtiyor.

21 Haziranda yapılan bu başvuru aynı gün Hakim Jill Parish tarafından kabul edildi.

/

İddianamede Sezgin Baran Korkmazın SBK Holding, Biofarma İlaç Sanayi ve Lüksemburgda açılmış olan Isanne S.a.r.l. isimli şirketlerin sahibi olduğu ayrıca Komak Isı Yalıtım Sistemleri, Setap Teknoloji Sistemleri, Blane Teknoloji Sistemleri, Mega Varlık Yönetimin direk sahibi olduğu, bu şirketlerin bazılarının hesaplarına ortakları Jacob Kingston ve Alptekin Yılmaz üzerinden ulaştığı belirtildi.

İddianamede Kingston Kardeşler, Levon Termendzhyan veya diğer adıyla Lev Aslan Dermen yer alıyor. Dermenin SBK Holdingin ABDdeki banka hesaplarını kontrol ettiği bilgisi de yer alıyor.

Kingston Kardeşlerin şirketi Washakie Renewable Energynin bir milyar dolarlık sahte beyanı sonrası açılan davadan kısaca bahsedildikten sonra Dermen ve SBKnın bu paranın 133 milyon dolarlık kısmını banka transferleri ile Türkiye ve Lüksemburga gönderdiği belirtiliyor.

İddianamede Washakie Renewable Energynin  paralarının Korkmazın Türkiye ve Lüksemburgdaki hesaplarına gönderildiği, bu paranın ardından Lev Aslan Dermenin Los Angelesdaki hesabına geri yollandığı, bu esnada Biofarma ve Alptekin Yilmazın hesaplarının Dermene gönderilen paranın kaynağı gibi gösterildiği ifade edildi.

Bu işlemler sırasında Türkiyede Jacob Kingston ve Kingstonın sahibi olduğu şirketler adına açılmış hesapların kullanıldığı toplam 30 banka işlemiyle 301,315,477 dolar transfer edildiği aktarıldı.  


/
/
Para aklama işlemleri sırasında Biofarma, Münir Şahin, Servus (sonradan ismi Setap ve Blane oldu), Mega Varlık, Bukombin ve Bugaraj, Borajet, Aydın Jet (sonradan ismi SBK Air oldu) şirketlerinin kulanıldığı belirtildi.

Bu süreçte Türkiyede bir otel, bir hastane, İsviçrede iki otel, Queen Anne isimli yat, bir havayolu şirketi, bir jet, bir villa ve İstanbulda bir daire alındığı belirtildi.

İddianamede Garanti Bankası, Türk Ekonomi Bankası ve Akbanka gönderilen toplam 6 milyon dolarlık işlemler de yer aldı. 


ABD Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Utah’da hazırlanan iddianamede Sezgin Baran Korkmaz’ın kara para aklama ve on ayrı para transferi dolandırıcılığı ve resmi işlemleri engelleme suçlarıyla itham edildiği belirtildi.

Sezgin Baran Korkmaz’ın suçlu bulunması halinde para aklama suçundan 20 yıla kadar hapis, havale dolandırıcılığı suçlarının her birinden 20 yıl hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

ABD’nin İç Gelir Dairesi IRS’in Cezai Soruşturma biriminin, Çevre Koruma Dairesi Cezai Soruşturma Bölümü’nün ve Savunma Bakanlığı’na bağlı Cezai Soruşturma biriminin davayı incelediği ve Adalet Bakanlığı’nın Uluslararası İşler Ofisi’nin de önemli düzeyde soruşturmaya destek verdiği belirtildi. (Ahval)


 

Son güncelleme: 18:27 22.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı