• Turkhane Logo

Sezen Aksu’dan cezaevindeki gazetecilere büyük jest; Silivri Avlu Şarkıları Spotify’de yayınlandı

Gazeteci akademisyen Mehmet Altan’ın Silivri Cezaevi’ndeyken hayalini kurduğu hapishane şarkıları albümü, “Silivri Avlu Şarkıları” ismiyle Spotify’de yayınlandı. Sezen Aksu, Altan’ın isteği üzerine şarkı listesine destek verdi.

15:38 12 Ocak 2020 Pazar
Sezen Aksu’dan cezaevindeki gazetecilere büyük jest; Silivri Avlu Şarkıları Spotify’de yayınlandı
Gazeteci akademisyen Mehmet Altan’ın Silivri Cezaevi’ndeyken hayalini kurduğu hapishane şarkıları albümü, “Silivri Avlu Şarkıları” ismiyle Spotify’de yayınlandı. Sezen Aksu, Altan’ın isteği üzerine şarkı listesine destek verdi.



Silivri Cezaevinde 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye edilen ve Yargıtay’ın bozma kararı sonrası beraat eden gazeteci akademisyen Mehmet Altan’ın, hapishane günlerinde kurduğu bir hayal gerçek oldu. Jailed Journos’un haberine göre, Mehmet Altan Silivri Cezaevinde kaldığı dönemde hapishane avlusunda dinlediği şarkıları ‘Silivri Avlu Şarkıları’ listesi olarak Spotify’e yükledi. Listenin hazırlanmasına Sezen Aksu yardım etti ve cezaevindeki gazetecilere müzikle destek oldu.

MÜEBBETLE YARGILANIRKEN HAYAL KURDU


Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, müebbet hapis cezası talebiyle yargılandığı günlerde Ahmet ve Mehmet Altan’ı, Silivri Cezaevi’nde ziyaret etmiş, izlenimlerini Hürriyet gazetesine yazmıştı. Mehmet Altan, Türenç’e bir CD çalışması yapmak istediğini anlatmış, “Ben müzikten pek anlamam aslında. 2017’nin en popüler şarkı ve türkülerini topluyorum. Mesela, ‘Ben yoruldum hayattan…’ Sabahattin Ali’nin Sinop Cezaevi’nde yazdığı ‘Mahpushane Türküsü’ şiirindeki ‘Başın öne eğilmesin/ Aldırma gönül, aldırma’ dizeleri. ‘Cigaramın dumanı’ gibi… Bunları tek CD’de topluyorum. Sezen Aksu’dan ricam var. Bana bu konuda destek olabilir mi acaba? 15 şarkılık bir CD.” isteğinde bulunmuştu.

SEZEN AKSU’DAN BÜYÜK JEST

Altan, Tahliye sonrasında “yapılacak işler” listesine aldığı, hayalini kurduğu CD çalışmasını, dijital müzik platformu Spotify’de “Silivri Avlu Şarkıları” adı altında topladı. Listenin hazırlanmasına Sezen Aksu da destek verdi. Altan, P24 internet şunları yazdı: “Sağ olsun, Sezen onca işi gücü arasında oluşturduğum listeyi gözden geçirdi, iki alternatif liste oluşturdu. Birini seçtik. Nihat Yıldırım ve uzman bir arkadaşımız daha hep birlikte o şarkıları en iyi söyleyenleri son bir kez daha gözden geçirerek noktayı koyduk.” yazdı. Altan, ‘neden CD fikrini Spotify’e dönüştürdüğünü de anlattı; “CD çıkarma işinin manâsızlığını öğrendim. Nihat Yıldırım son gelişmeleri bana olağanüstü nezaketiyle özetledi, teknik ve bürokratik zorlukları yanında piyasada CD talebinin öldüğünü anlattı. Spotify’ı önerdi.

DİNLEYEN SİLİVRİ’Yİ HATIRLASIN

Eğer dinlerseniz çok değerli ses sanatçılarımızın seslerinin büyüsü içinden Silivri Cezaevini, ömürlerin bırakıldığı üzerine tel çekilmiş ufacık avluyu, avlunun üzerindeki teller arasından gördüğümüz gökyüzünü hissedeceksiniz..”

Altan, “Avluda Sabahattin Ali’ler, Ahmed Arif’ler, Grup Yorum’un müzisyenleri de dolaşacak. O şarkılar, siyasal yönetimlerin yazıya, çiziye, düşünceye bitmez tükenmez zulmünün ses tarihimize bırakılan kaydıdır.” ifadelerini kullandı.

HANGİ ŞARKILAR VAR?

Sezen Aksu’nun derlemesi ile “Silivri Avlu Şarkıları’ listesinde ‘Aldırma Gönül’, ‘Hatırla Sevgili’, ‘Gesi Bağları’, ‘Hakim Bey’, ‘Yalan Dünya’ gibi şarkıların yer alıyor. Listede toplamda 24 parça var. Grup Yorum’un ‘Özgürlük Türküsü’ de listenin içinde.

Son güncelleme: 15:38 12.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı