• Turkhane Logo

SETA çark etti, Amerikalıları çağırdı: İdlib'de yapabileceğiniz çok şey var

SETA Genel Koordinatörü ve havuz medyası yazarı Burhanettin Duran, İdlib krizini yorumladığı yazısında

14:14 14 Şubat 2020 Cuma
SETA çark etti, Amerikalıları çağırdı: İdlib'de yapabileceğiniz çok şey var
SETA Genel Koordinatörü ve havuz medyası yazarı Burhanettin Duran, İdlib krizini yorumladığı yazısında

AKPnin düşünce kuruluşu SETA, Avrasya güzellemelerinden vazgeçiyor. NATO karşıtlığı ve Rusya ile askeri ve politik işbirliğini son dönemde öne çıkaran yazılar ve değerlendirmeleri bulunan vakıf Suriye kriziyle tekrar çark etti.
SETAnın Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, İdlib krizinin üç düzlemi başlıklı bugünkü yazısında İdlibde TSK ile Suriye Ordusu (SAA) arasında yaşanan çatışmalar üzerine yaşanan gerilimi yorumladı. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akarın İdlib krizinde NATO ve Avrupaya yönelttiği somut destek talebini hatırlatan Duran, Avrupadan süreci etkileyecek bir hamle beklemiyorum. En fazla Almanya mülteciler için finansal destek sunabilir ifadelerine yer verdi. 
Öte yandan Duran, krize ilişkin ABDnin ise isterse yapacağı çok şey olduğunu vurguladı ve Washington yönetiminin Suriyedeki muhalif grupları silahlandırabileceğini veya Suriye yönetiminin kontrolündeki kritik noktaları vurabileceği önerisinde bulundu. 
Duranın yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
Savunma Bakanı Akar, NATO, Avrupa ve dünyanın İdlib krizinin çözümüne ciddi ve somut destek sağlaması gerektiğini söyledi. ABD, AB ve NATOdan Türkiyenin meşru müdafaa hakkına dair açıklamalar geldi. Avrupadan süreci etkileyecek bir hamle beklemiyorum. En fazla Almanya mülteciler için finansal destek sunabilir. Washingtonın isterse yapabileceği çok şey var. Kamuoyu desteğinden muhaliflere silah yardımına, rejimin kritik üslerini vurmadan Türkiyenin güvenliği için yeni öneriler getirmeye kadar. Bir yandan Washingtonın Putinin ne yapacağını bekleyeceği aşikar. Öte yandan ABD, AB ve uluslararası kamuoyunun tepkisinin Putini uzlaşmaya yönelteceği de açık. Washingtondaki bazı çevreler İdlib konusunda bırakalım Türkiye, Rusya ile çalışmak nasılmış görsün havasında. Unutmayalım, Obama döneminden itibaren Rusyanın Ortadoğu- Kuzey Afrikada nüfuzunu genişletmesine fırsat veren ABD politikalarıdır. Türkiyeyi gittikçe Rusya ile çalışmaya yönelten de aynı hatalı Suriye politikasıdır. Washington şimdi inisiyatif alırsa Suriye masasında etkisini genişletir. Aksi durumda Türk-Amerikan ilişkilerinde toparlanmaya katkı sağlayacak bir imkan daha heba edilir.

Son güncelleme: 14:14 14.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı