• Turkhane Logo

Şenyaşar katliamının dördüncü yılı: Suruç esnafı kepenk açmadı, mezarlıkta ilk kez anma yapıldı

Dört yıl önce Suruç’ta AKP'li Yıldız tarafından katledilen Şenyaşar ailesi, ilk defa iş yerlerinde anılırken, esnaf ise adaletsizliğe tepki olarak kepenk açmadı.

14:25 14 Haziran 2022 Salı
Şenyaşar katliamının dördüncü yılı: Suruç esnafı kepenk açmadı, mezarlıkta ilk kez anma yapıldı
Dört yıl önce Suruç’ta AKP'li Yıldız tarafından katledilen Şenyaşar ailesi, ilk defa iş yerlerinde anılırken, esnaf ise adaletsizliğe tepki olarak kepenk açmadı.


Suruç’ta katledilen Şenyaşar ailesi için katliamın dördüncü yılında anma etkinlikleri yapılıyor. Suruç esnafı da dört yıldır davada adaletsizlik yaşandığı gerekçesiyle kepenk açmadı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının, seçim çalışmaları sırasında “işyerlerini ziyaret ettiği” Şenyaşar ailesine saldırması üzerine başlayan olaylarda Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinden yaralandı. AKP’li Yıldız’ın yakınları, hastanedeki saldırıların ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar eşinin (Emine Şenyaşar) gözleri önünde linç edilerek katledildi.


KEPENKLER AÇILMADI

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; katliamın 4’üncü yıl dönümünde yaşamını yitiren Hacı Esvet ve oğulları Adil ile Celal Şenyaşar için bugün ilk defa amma etkinliği düzenleniyor. İlk anma, katliamın gerçekleştiği Suruç ilçesi “Bir Milyoncular Çarşısı”nda bulunan Şenyaşar ailesinin fertlerinin katledildiği iş yeri önünde gerçekleşti. Annesi Emine Şenyaşar ile birlikte 463 gündür Adalet Nöbeti tutan saldırıdan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar, nöbet alanı olan Urfa Adliyesi önüne geçmeden önce katliamın gerçekleştiği iş yerine yaşamını yitiren iki kardeşi ve babası için 3 karanfil bıraktı. İşyerinin bulunduğu Suruç çarşısındaki esnaf, adaletin sağlanmamasına tepki olarak iş yerlerini açmadı.

‘SURUÇ HALKI OLAYI BİLİYOR’

Katliamın gerçekleştiği iş yeri önünde konuşan Ferit Şenyaşar, “30 yıldır işlettiğimiz iş yerinde 3 insanımız 14 Haziran 2018 tarihinde katledildi. İş yerinde saldırıya uğradık, Suruç Devlet Hastanesi’nde ise katliama uğradık. Olay üzerinden 4 yıl geçti, hala bu dava aydınlatılmış değil. Biz bu davada kurban seçildik. Acımız ilk gün olduğu gibi taze. Biz burada kurban seçildik. Bütün Suruç halkı bu olayı çok iyi biliyor. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen Suruç halkı bu olayı unutmadığını gösteriyor. Bugün mezarlık anması olacak, çarşıda esnaf kepenk açmayarak tepkilerini demokratik olarak gösteriyor. Bize yapılanın bütün halka yapıldığını söylüyorlar” şeklinde konuştu.

MEZARLIKTA ANMA YAPILDI 

Katledilen Şenyaşar ailesi fertleri 4 yıl sonra ilk defa Suruç ilçesi Belediye Mezarlığı’nda bulunan mezarları başında kitlesel olarak anıldı. Suruç ilçesi Belediye Mezarlığı’nda yapılan anmaya, Şenyaşar ailesinin yanı sıra katliamın başladığı sokakta bulunan esnaflar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ile Ömer Öcalan, Urfa Barış Annesi Meclisi üyeleri, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri, HDP yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

POLİS ENGEL OLMAK İSTEDİ

Anma için mezarlık önünde bir araya gelen kitlenin mezarlığa girmesi polisler tarafından engellenmek istendi. Aileyi ve milletvekillerini mezarlığa alan polisler, diğer yurttaşların mezarlığa girmesine izin vermedi. Polisin tutumuna aile, milletvekili ve sivil toplum örgütü üyeleri tepki gösterdi. Emine Şenyaşar’ın, kitle içeri alınmaz ise mezarlığı ziyaret etmeyeceğini, kitle içeri alınana kadar kapıda oturacağını belirtmesi ardından 30 dakika kapıda bekletilen kitle mezarlığa alındı.



Mezarlık girişinden katledilen aile fertlerinin mezarları başına kadar kitle yürüyüş gerçekleştirdi. Emine Şenyaşar katledilen aile bireyleri için ağıtlar yaktı. Mezar başında bir araya gelen kitle, yaşamını yitirenler için dua etti.

Son güncelleme: 14:25 14.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı