• Turkhane Logo

Selçuk Bayraktar’ın Saray’a uzanan ilginç serüveni: Erdoğan damadını siyasete mi hazırlıyor?

Tayyip Erdoğan’ın gözde damadı Selçuk Bayraktar’ın yükselişi dikkat çekiyor. Erdoğan’ın şahsen devlet liderlerine pazarladığı insansız hava aracını üreten Bayraktar’ın şirketi Baykar, devletten milyonlarca liralık destek alıyor.

12:47 29 Nisan 2022 Cuma
Selçuk Bayraktar’ın Saray’a uzanan ilginç serüveni: Erdoğan damadını siyasete mi hazırlıyor?
Tayyip Erdoğan’ın gözde damadı Selçuk Bayraktar’ın yükselişi dikkat çekiyor. Erdoğan’ın şahsen devlet liderlerine pazarladığı insansız hava aracını üreten Bayraktar’ın şirketi Baykar, devletten milyonlarca liralık destek alıyor.


Bold Medyadan Berk Yıldırımın haberine göre Yıllar önceydi. Tayyip Erdoğan’ın merhum dünürü Özdemir Bayraktar’ın sahibi olduğu Baykar isimli şirketin ürettiği ilk mini insansız hava aracı (İHA), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmişti. Bayraktar’ın Amerika’da eğitim almış oğulları Selçuk ve Haluk, babalarının hükümeti içerisindeki nüfuzunu da kullanarak büyüme stratejisine odaklanmışlardı. Fakat zaman zaman sorunlar yaşanıyordu. Bold’a bilgi veren savunma kaynaklarının anlatımlarına göre bir gün baba Bayraktar, Millî Savunma Bakanlığı’nın aradı. Sesi ağlamaklıydı. Telefonun diğer ucundaki bürokrata dert yandı: ‘Bir şeyler yapmamız lâzım. Güneydoğu’da kartallar bizim ‘İHA’ları kendilerine rakip olarak görüyorlar. Pervanelerini gagalayıp düşürüyorlar’.

GÖZYAŞLARINDAN SARAY’A


İşte böyle trajik başlayan serüven, bugün ‘başarı hikâyesi’ne dönüştü. 2016’da Erdoğan’ın kızı Sümeyye’yle hayatını birleştiren Selçuk Bayraktar ve kardeşi Haluk için tüm kapılar ardına kadar açıldı. Vestel Grubu’nun ürettiği İHA’lara dönüp bakılmazken, Koç Grubu Altay Tankı ve Milgem Savaş gemisi projelerinden el çektirilirken, Bayraktar kardeşlere muharebe alanında generallerle yan yana çalışma fırsatı verildi. Hatta bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan, damadını da yanına alarak Baykar ürünlerinin yurt dışına pazarlanması konusunda temaslarda bulundu. Bu da yetmedi, Bayraktar’lar milyonlarca liralık devlet teşviki aldı. Şimdi birçok ülkeye ihracat yapıyorlar ve ürettikleri İHA ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) muharebe alanında görev yapıyor. Hatta iki kardeşin itibarları öyle arttı ki Erdoğan ulusalcı ortağı Doğu Perinçek’e damadının abisi Haluk Bayraktar üzerinden mesaj bile gönderdi. Savaşın ilk günlerinde Perinçek’in Rusya lehine yaptığı açıklamalar sonrasında Bayraktar, sosyal medya hesabından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile fotoğrafını paylaşarak, ‘İyi ki senin gibi cesur bir adamı tanıdım… Zafer haksızca işgale karşı ülkesini savunan yürekli insanlarla olsun’ notunu düştü.

YÜKSELİŞİ TB2’LERLE BAŞLADI

Babalarını 2021 yılında kaybeden Bayraktar kardeşler, asıl sükseyi TB2 SİHA’larıyla yaptı. 2010 yılında başlayan proje dört yıl sonra sonuç verdi ve ilk SİHA’lar TSK tarafından kullanılmaya başlandı. Roketsan üretimi MAM-L ve MAM-C mühimmatlarını taşıyan Bayraktar TB2 SİHA’ları Suriye, Irak, Libya, Karabağ ve son olarak Ukrayna’daki muharebelerde elde ettiği başarılarla dikkat çekti. 2015’te silahlandırılan TB2, TSK Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT envanterinde bulunuyor. TB2 ayrıca aralarında Katar, Libya, Ukrayna, Polonya, Türkmenistan, Kırgızistan, Fas, Azerbaycan, Nijer ve Etiyopya’nın da bulunduğu 19 ülkeye ihraç edildi. Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın üretimine ise (TİHA) 2016 yılında başlandı. TSK envanterine dahil olan Akıncı, stratejik görevleri yerine getirebiliyor. Cruise (seyir) füzesi taşıyabilen, hava çatışmalarına girebilen Akıncı’lar uydular üzerinden de yönetilebiliyor.



ERDOĞAN DAMADINI SİYASETE Mİ HAZIRLIYOR?

Bir diğer damadı Berat Albayrak’ta umduğunu bulamayan Tayyip Erdoğan’ın, İHA ve SİHA’larla rüzgârı arkasına alan Selçuk Bayraktar’ı siyasete hazırladığı da Ankara kulislerinde konuşuluyor. Selçuk Bayraktar önce eşi Sümeyye ile Ayasofya’da yaptıkları ‘mütevazı’ iftarın fotoğrafını paylaştı. Bu kare ‘çok samimi ve sıcak’ bulununca, ardından annesiyle baş başa yaptığı bir başka ‘mütevazı’ iftarı sosyal medya hesabından duyurdu. Ramazandaki üçüncü pozu ise Hava Harp Okulu iftarından, ‘Bu akşam iftarımızı Hava Harp Okulu’ndaki genç kartallarla yaptık. İftardan sonra tam bağımsız savunma sanayini ve havacılığın geleceğini konuştuk’ notuyla verdi. Tüm bu hareketlilik, ‘ikinci damada da siyaset yolu gözüktü’ yorumlarına sebep oldu. Bakalım Erdoğan, Berat’la yaşadığı hayal kırıklığını Bayraktar’la birlikte mutluluğa dönüştürebilecek mi?

 

Son güncelleme: 12:47 29.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı