• Turkhane Logo

Sel felaketinde yıkılan apartmanın müteahhiti: Kimse 'burası dere ev yapamazsın' demedi

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yıkılan ve en az 20 yurttaşa mezar olduğu belirtilen Ölçer Apartmanı'nın müteahhiti Mehmet Özkan'ın ifadeleri ortaya çıktı.

11:40 22 Ağustos 2021 Pazar
Sel felaketinde yıkılan apartmanın müteahhiti: Kimse 'burası dere ev yapamazsın' demedi
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yıkılan ve en az 20 yurttaşa mezar olduğu belirtilen Ölçer Apartmanı'nın müteahhiti Mehmet Özkan'ın ifadeleri ortaya çıktı.


Kastamonunun Bozkurt ilçesinde yıkılan ve en az 20 vatandaşa mezar olduğu belirtilen Ölçer Apartmanının müteahhidi Mehmet Özkanın ifadeleri ortaya çıktı.

Halk TVden İsmail Saymazın haberine göre, Özkan, zemin etütçüsünün görüşü doğrultusunda kendi oturduğu Rüya Apartmanına beş, Ölçer Apartmanına iki metre derinlikte temel kazdığını kabul etti. Ölçerin çay malzemesi üzerine inşa edildiğini kaydeden Özkan, Bu Bozkurtta onaylanan bir durumdu. Hepsini onay alarak yaptım. Kimse Buraya yapı yapmanız uygun değil demedi diye konuştu. Avukatı Mehmet Tuna, dere yatağını imara açan İller Bankası ve Bozkurt Belediyesini suçladı.


Özkan, 18 Ağustosta Abana Polis Merkezinde alınan ilk ifadesinde Ölçer Apartmanı ile kendisinin oturduğu Rüya Apartmanını ve çayın diğer yakasında üç blok halindeki Yıldız Sitesini inşa ettiğini anlattı.
 
Sorguda, Ölçerin selden aşırı zarar görmesinin temel sebebi nedir? Rüya Apartmanı hasar görmemişken, apartmana yakın olan Ölçer, neden yıkılmıştır? sorusu yöneltildi.

SEL BİNANIN TEMELİNİ OYDU

Özkan, Devlet Su İşlerinin 6-7 yıl önce derenin kenarında tahkimat çalışması yaptığını, yaya köprüsünün alt kısımda 7-8 metre genişliğinde, çaya inip çıkmak için açıklık bırakıldığını anlattı. Selin bu boşluktan girerek istinat duvarını yıktığını, yönünü Ölçere çevirdiğini belirten Özkan, şöyle devam etti:
 
Sel binanın temelinin altını oydu. Binanın temeli radya (düz taban yüzey) olduğundan az bir kısmı oyulduğunda tamamı göçer.

Rüyanın bodrumla birlikte 12, Ölçerin ise dokuz kat olduğunu anlatan Özkan, şöyle devam etti:

Rüyanın arka kısmı kayalık, ön kısmının bir miktarı çay malzemesidir. Zemin etütçü bir kat daha inilmesi gerektiğini söyledi. Ölçer için herhangi bir tavsiyede bulunulmadı.

RÜYA BEŞ, ÖLÇER İKİ METRE DERİNLİĞİNDE

Özkan, İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifadesinde ise Rüyada iki, Ölçerde tek bodrum katı olduğunu kaydederek, şu bilgiler verdi:
 
Rüyanın yeri belediyeye aitti. İnşa ederken zemin etütçüsü buranın daha derin olması tavsiyesinde bulundu. Bunun sebebi zeminin yarısının kayalık, yarısının çay malzemesi olmasındandır. Beş metre derine indim. İller Bankasınca imara açılan Ölçerin bulunduğu arazide onlar tarafından zemin etüdü gerçekleştirilmişti. İki metre derine inildi. Ölçerin altındaki malzeme tamamen çay malzemesidir. Yapıyı yaparken, kimse Buraya yapı yapmanız uygun değil demedi.

DERE YATAĞI DARALTILDI

Özkan, tutuklanmak üzere sevk edildiği İnebolu Sulh Ceza Hakimliğinde Ölçeri inşa etmeden önce DSİnin istinat duvarı yaptığını ve çayı üç metre daralttığını söyledi. Özkan, Bu şekilde kaldırım genişletilmiş oldu. Rüya ve Ölçer apartmanlarının bulunduğu kısım Ezine Çayının en dar olduğu bölgedir dedi.

Özkan, şöyle devam etti:

Ölçerin zemini tamemen çay malzemesidir. Bozkurtta içerideki binalarda da temelde çay malzemesi kullanılmıştır. Bu, Bozkurtta onay gören bir durumdu. Hepsini onay alarak yaptım.

AVUKAT: İMARA AÇANLAR SUÇLU

Avukatı Mehmet Tuna ise dere yatağı olmasına karşın bölgeyi imara açan belediye ile sağlıklı zemin etüdü yaptırmayan İller Bankasını suçlayarak, şöyle konuştu:

Asıl problem, dere yatağının imara açılmasıdır. Şartları oluşmadığı halde rant için burayı imara açanlar sorumludur. Dere yatağı olmasına rağmen belediye, İller Bankasından talepte bulunmuş. İller Bankası sağlıklı zemin etüdü yapmadan imara açılmasında muvafakat etmiş. Dere yatağı olarak bırakılan yerin su taşkınlarına sebebiyet vermeyecek şekilde bakımlı olması ve istinaf duvarlarının yapılmış olması gerekmektedir. Bunu yaptırmayanlardan şikayetçiyiz.

Tuna, taşkının saat 13.30da başladığını, binanın saat 20de yıkıldığını vurgulayarak, Vefat edenlerin kurtarılması mümkünken bu yapılmamıştır dedi. Ayrıca Tuna, HESlere ait su toplama havzalarının usulune uygun yapılmadığını söyledi.

Son güncelleme: 11:40 22.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı