• Turkhane Logo

Sedat Peker’in ifşaları sonrası CHP’den mafya raporu:

Türkiye kara para cenneti oldu, narkopolitik iktidar kuruldu

13:37 09 Eylül 2022 Cuma
Sedat Peker’in ifşaları sonrası CHP’den mafya raporu:
Türkiye kara para cenneti oldu, narkopolitik iktidar kuruldu

CHP, Sedat Pekerin ifşalarıyla gündeme gelen AKP iktidarındaki Türkiye’de mafya, siyaset ve ticaret ilişkilerinin araştırıldığı bir rapor hazırladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunulan raporda, “Türkiye, kara para cenneti oldu; narkopolitik iktidar kuruldu” tespiti yapıldı. Raporda, AKP döneminde Türkiye’de hiç olmadığı kadar kara para, uyuşturucu, mafya, rant ilişkilerinin ortaya saçıldığı vurgulanıyor.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, ‘Mafya-Siyaset-Ticaret İlişkileri’ konulu rapor hazırlayarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu. Raporun ayrıntılarını ise Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu bugünkü köşesinde paylaştı.

Terkoğlu’nun aktardığına göre CHP’li vekiller, ilk raporda, Türkiye’deki mafyanın siyaset için mi yoksa siyasetin mafya için mi olduğunu sorgulayıp, “narkopolitik” tespiti yaptı.


NARKOPOLİTİĞİN ODAĞINDAKİ İSİM SÜLEYMAN SOYLU

Terkoğlu, ilk raporun “Siyaset-mafya-ticaret ilişkilerinin odağındaki isim” olarak Süleyman Soylu’yu işaret ettiğini belirtti. CHP’li vekillere göre, Silivri Emniyet müdürünün intiharından, Sezgin Baran Korkmaz vakasına, Sedat Peker’e koruma verilmesinden sigorta şirketinin aldığı işlere kadar birçok olayda, Soylu’nun sorgulanması gerekiyor.

Raporun birinci bölümünde, Mehmet Ağar ve Tolga Ağar da yer alıyor. İki ismin Yalıkavak Marina başta olmak üzere, pek çok şirkette görülmesini sorgulayan raporda, Ağarlara dair şu tespiti yapıyor: “Bu ülkenin İçişleri bakanı, polisi, askeri yokmuş gibi ‘ben koruyorum burayı’ diyebilmektedirler. Kamuda hiçbir sıfatı ve hukuki gücü olmayan eski bir bakan ve marina yöneticisi devletin kurumlarını adeta hiçe saymaktadır. Bir marina yöneticisi, kendisini devletin Emniyet teşkilatından büyük görmektedir. AKP iktidarında, AKP harici herkes yönetimde söz sahibi olmuş durumdadır. Paranın izini sürdüğümüzde, takip ettiğimizde Türkiye’de hep iktidara yakın isimler karşımıza çıkmaktadır. Hiçbir ticaret geçmişi olamayan para kazanmamış bir kişi iş dünyasına 30 milyon dolar ile nasıl girebilmekte, emekli maaşı 17 bin TL civarı olan Mehmet Ağar mı 30 milyon doları sağlamıştır, gibi cevap bekleyen sorular vardır. Mehmet Ağar’ın babası memurdu, kendisi önce memur sonra siyasetçi, hayatında hiç ticaret yapmamıştır. Oğlu Zülfü Tolga Ağar ise 33 yaşındayken 2008 yılında Muğla ve 12 ilçesinin taşıt muayene istasyonları işletme hakkını 20 yıl için 30 milyon dolara alıyor. Parayı takip ettiğimizde karşımıza yine AKP çıkıyor.”

TÜRKİYE KARA PARA CENNETİ OLDU

Raporda MASAK’ın durumu da sorgulanıyor ve “Sermaye Piyasası Kurulu’nun başvurusu sonrası açılmış olan soruşturmada MASAK tarafından incelenmesi gereken dosyalar olduğunda SPK uzmanının görevlendirilmesi beklenir ancak MASAK bünyesinde halihazırda SPK uzmanının olmadığı gözükmektedir. Bu durumda yapılacak olan incelemeler eksik kalacaktır.” tespiti yapılıyor.

Rapora göre halihazırdaki sayıları bile durumu ortaya koyuyor: “MASAK’a ilişkin verilere bakıldığında son yıllarda önemli değişikliklerin olduğu göze çarpmaktadır. 2017’de 176 bin 411, 2018’de 222 bin 743, 2019’da 203 bin 786, 2020’de 237 bin 531 ve 2021’de 504 bin 995 şüpheli işlem bildirimi MASAK’a yapılmıştır. Bu çerçevede basit bir hesaplamayla bile beş yılda şüpheli işlem bildirimi sayısının beş katına çıktığı gözükmektedir.”

Türkiye’nin kara para cenneti olduğu aktarılan raporda Türkiye’deki kara para ekonomisi şu şekilde anlatılıyor: “Ne yazık ki AKP iktidarı döneminde Türkiye’de hiç olmadığı kadar kara para, uyuşturucu, offshore, mafya, rant, kirli ticaret ilişkileri vs. ortaya saçılmaktadır. Yalnızca 2021 yılında MASAK tarafından yapılan incelemeler sonucunda 181 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Maalesef nüfuzunu kullanarak zenginleşen birçok kişinin dosyası MASAK’ın eline dahi geçmeden kapatılıyor.”

Raporda yaşanan durumun sebebi olarak da “Çünkü AKP iktidarı döneminde, TBMM Araştırma Komisyonları işlevsizleştirilmiş, Sayıştay gibi denetim organları zayıflatılmış, yargı sindirilmiş bir pozisyona sahip hale gelmiştir. Tüm bu veriler, Türkiye’de kara paranın ve diğer suçların ne yazık ki olağan hale geldiğini ortaya koymaktadır.” açıklaması yapılıyor.

Son güncelleme: 13:37 09.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı