• Turkhane Logo

Seçimlerden sonra Devlet Memurları Kanunu kaldırılacak mı?

Hükümetin seçimlerden hemen sonra Devlet Memurları Kanunu'nu kaldırıp memurları sözleşmeli yapacağına ilişkin iddialar bulunuyor. Zaman zaman Başbakan Binali Yıldırım'ın da memurların sözleşmeli olması gerektiğine ilişkin sözleri dikkat çekiyor.

09:54 02 Mayıs 2018 Çarşamba
Seçimlerden sonra Devlet Memurları Kanunu kaldırılacak mı?
Hükümetin seçimlerden hemen sonra Devlet Memurları Kanunu'nu kaldırıp memurları sözleşmeli yapacağına ilişkin iddialar bulunuyor. Zaman zaman Başbakan Binali Yıldırım'ın da memurların sözleşmeli olması gerektiğine ilişkin sözleri dikkat çekiyor.

24 Haziran seçimleri sonrası Türkiye’nin yönetim biçimi değişiyor. Değişikliğin sadece başbakanlığın kaldırılıp, partili cumhurbaşkanlığına geçilmesi ile sınırlı kalmayacağı, kurumların işleyiş şekli, personel alımı, özlük hakları kapsamında da köklü değişiklikler olacağı, bu yönde çalışmaların uzun zamandır yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

“BENİM GÖNLÜMDE KAMU ÇALIŞANLARININ SÖZLEŞMELİ OLMASI VAR”

Başbakan Binali Yıldırım hafta sonu televizyonların ortak yayınında, “Benim gönlümde bütün kamuda çalışanların sözleşmeli olması lazım. İleriki yıllarda sözleşmeye geçmemiz lazım. Performansı arttırmak için buna ihtiyacımız var. Sözleşme güvence açısından olumsuzluk getirmiyor. Sözleşme performansı arttırıyor” demişti.


Bu sözler tartışılmaya devam ederken kamuda taşeron sonrası kamuda personel alımı ve özlük hakları bakımından köklü bir çalışma başlatıldığı belirtildi.

EN KRİTİK KONU PERSONELİN STATÜSÜ

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, taşeron sonrası dönemde en kritik konunun yeni alınacak personelin statüsü oluşturacak.

Uzun zamandır yürütülen çalışmalarda kamuda taşeronun yasaklanmasının ardından yeni dönemde kamuya alınacak tüm personelin sözleşmeli statüde olması planlanıyor.

2018 yılı için aciliyeti olan yerlere personel alımı olağanüstü şartlar kapsamında yapılabiliyor.

Yeni modelin tüm kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik hazırlandığını belirten ismini vermek istemeyen bir yetkili,  “İlk verilmesi gereken karar da yeni işe alınacak olanların hangi kapsamda kamuya gireceği? İşçi mi, memur mu, sözleşmeli mi olacaklar? Bu konuda net bir karar alındığında sistem hızla oluşturulur. Bunun için de hükümetin bir karar vermesi gerekiyor, o karar bekleniyor.” ifadesini kullandı.

YILDIRIM’DAN SÖZLEŞMELİ VURGUSU

Personelin hangi statüde olacağı sorusu üzerine Başbakan Yıldırım’ın “Benim gönlümde bütün kamuda çalışanların sözleşmeli olması lazım.” şeklinde yaptığı açıklama ‘yeni dönemde memuriyet kalkıyor mu?’ sorusunu akıllara getirdi.

Cumartesi akşamı televizyonlarda yaptığı konuşmada sözleşmeli modelinde bölgeler arasında ihtiyaçların planlandığını kaydeden Yıldırım, “Nerede ihtiyaç varsa oraya alıyorsunuz. Yine devlette çalışıyorsunuz. Ücret olarak da kadrolardan aşağı değil” diyerek sözleşmeli modelini savunmuştu.

657 TAMAMEN ELDEN GEÇECEK

Yapılan çalışmalar, yıllardır devlet memurlarının zırhı olarak nitelendirilen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 24 Haziran seçimleri sonrası tamamen değişebileceği, devlet memuru olmanın emekliliğe kadar garanti olmaktan çıkacağı yeni bir dönemin başlayacağı işaretini veriyor.

24 Haziran sonrası cumhurbaşkanlığı sisteminde, bakanlıkların birleştirilmesinden, bazı kurumların kapatılmasına kadar köklü değişikliklerin söz konusu olacağını belirten yetkili, “Kamuda yapılacak bu geniş kapsamlı değişiklikler için çalışmalar bir süredir zaten yürütülüyor. Yeni kurulacak hükümet sonrasında da bir bütün olarak kamuya bakılacak ve sistemin parçaları elden geçirilecek” ifadelerini kullandı.
(İPA)


 

Son güncelleme: 09:54 02.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı