• Turkhane Logo

Seçim manipülasyonu ters tepen Pelikancıların eski üyesi anlattı

İstanbul'daki sonuçlara itirazların ardından yalan haber servisi yapan Pelikan ekibini, eski üyeleri anlattı.

17:39 06 Nisan 2019 Cumartesi
Seçim manipülasyonu ters tepen Pelikancıların eski üyesi anlattı
İstanbul'daki sonuçlara itirazların ardından yalan haber servisi yapan Pelikan ekibini, eski üyeleri anlattı.




Türkiyenin gündemi 31 Mart seçimlerinde yapılan itirazlara kilitlendi. İktidar bloğu, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, kaybettiği bir çok seçim bölgesinde sonuçlara itiraz etti, itirazlar kabul edildi. Şimdi, özellikle geçersiz oylar üzerinden yapılan itirazlara ilişkin sayımlar sürüyor.


AKPnin İstanbuldaki sonuca ilk itirazını yaptığı 1 Nisan günü, akşam saatlerinde toplanan Yüksek Seçim Kurulundan henüz açıklama yapılmadan, iktidara yakın Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda YSK, tüm oyların yeniden sayılmasına karar verdi dedi. Kaplan, paylaşımından yaklaşık 1 saat sonra bir düzeltme mesajı yayımladı ve YSKnın oyları yeniden sayımı söz konusu değil. YSK, yapılan itirazların sonuçlarını sisteme giriyor ifadelerini kullandı. 

Kaplanın iki mesajı arasında geçen sürede, Sabah gazetesi ve A Haberin internet sitelerinde seçime hile karıştırdığı gerekçesiyle 30 sandık başkanının gözaltına alındığı iddia edildi. 
İddianın ardından İstanbul Valiliği bir yalanlama yayımladı. Açıklamada, Basında yer alan ‘İstanbul’da bazı sandık kurulu başkan ve üyelerinin gözaltına alındığı’ yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır denildi.
İstanbul Valiliğinin açıklamasının ardından Sabah, A Haber ve bu iki kurumdan haberi alıntılayan diğer yayın organları, sandık başkanlarının gözaltına alındığı haberini sistemlerinden sildi.

Artı Gerçekten Can Bursalının haberine göre YSKnin oy sayımı kararına ilişkin ilk yanıltıcı bilgiyi veren kişinin Ahmet Davutoğlunun başbakanlıktan alınması sürecinde yayımladıkları Pelikan Bildirisiyle gündeme gelen Bosphorus Global ekibinden Hilal Kaplan olması, Pelikancılar seçim sürecine zarar veriyor tartışmasını başlattı. Kamuoyunun ilk olarak 1 Mayıs 2016da adını duyduğu Pelikan grubu, o dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlunu yerden yere vuran bir bildiri yayımladı. Pelikan Darbesi olarak anılan sürecin sonu, bildirinin yayımlanmasından günler sonra Davutoğlunun istifasına kadar gitti. 

ESKİ PELİKANCI ARTI GERÇEKE ANLATTI

Peki, kimdir bu Boğazda bir yalı dairesinden sosyal medyada bilgi kirliliği yaratan Pelikancılar? İtirazların değerlendirme sürecinde çeşitli hesaplardan Türkçe ve İngilizce tweetler paylaşan grubun kurulduğu süreçte içinde olan ve daha sonra yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ekipten ayrıldığını belirten Fırat Erez, Artı Gerçeke anlattı.

GÜNÜN YALANLARI HESABINI YÖNETİYORDUM

Fırat Erez, Pelikan ekibinin başında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrakın kardeşi Serhat Albayrakın olduğunu, Süheyb Öğütün koordinatör olarak görev yaptığını ve eşi Hilal Kaplanın da ekibin iç işleyişinden sorumlu olduğunu belirtti. Kuruluş sürecinde amaçlarını AK Partinin sosyal medya ekibinin oluşturulması olarak tarif eden Erez, Pelikan ekibinin halen aktif olarak kullandığı Günün Yalanları adlı Twitter hesabının başında olduğunu ve sosyal medyaki paylaşımların yalan olanlarını ifşa ettiğini ileri sürdü.

PELİKANIN RESMİ YAYIN ORGANI SABAH GAZETESİDİR

Pelikancılarla 4 aylık çalışma sürecinde finansçı George Sorosla ilişkili Açık Toplum Vakfının 2012 yılına kadar başkanlığını yapan Can Pakerin Pelikan Yalısına çok sık gidip geldiğine şahit olduğunu ifade eden Erez, 30 sandık başkanı gözaltına alındı iddiasını ortaya atan Sabah gazetesinden bahsederken, Pelikan grubunun resmi yayın organı Sabah gazetesidir. Sabah gazetesinin bağlı olduğu grubun başında Serhat Albayrak vardır. Serhat Albayrakla Berat Albayrakın hacklenen maillerinde grubun kuruluşu için yapılan pazarlıklar, görüşmeler ortaya çıkmıştı. İşin başında kimin olduğunu buradan anlayabiliriz ifadelerini kullandı.

FIRAT EREZ: ESKİ SOLCU, BİR DÖNEMİN PELİKANCISI

Profesyonel fotoğrafçılık yaptığını ve Mihri Bellinin kurduğu Türkiye Emekçi Partisi (TEP)e üye eski bir solcu olduğunu söyleyen Erez, 2015 yazında Doğu ve Güneydoğudaki çatışma sürecinde AKPye destek verdiği süreçte tanıştığı Pelikan ekibiyle, Hilal Kaplanla yaşadığı tartışmaların ardından yollarını ayırdığını söyledi

Son güncelleme: 17:39 06.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı