• Turkhane Logo

Saymaz'dan Peker iddiası: Bu şartlarda tweet atamaz video çekemez

İsmail Saymaz Halk TV'de, Sedat Peker'in kırmızı bülteninde yapılan değişikliğin Peker'in hayatını nasıl değiştireceğini anlattı. Saymaz, Sedat Peker'in uzun bir sessizliğe gömüleceğini söyledi.

11:46 24 Eylül 2022 Cumartesi
Saymaz'dan Peker iddiası: Bu şartlarda tweet atamaz video çekemez
İsmail Saymaz Halk TV'de, Sedat Peker'in kırmızı bülteninde yapılan değişikliğin Peker'in hayatını nasıl değiştireceğini anlattı. Saymaz, Sedat Peker'in uzun bir sessizliğe gömüleceğini söyledi.

Gazeteci İsmail Saymaz, suç örgütü liderliği suçlamasıyla aranan ve Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) bulunan Sedat Pekerin avukatı Ersan Barkının Interpol tarafından sadece savunması alınmak üzere çıkarılan kırmızı bültenin, tüm dünyada aranıyor biçiminde kapsamı genişletildi demesinin ardından Peker cephesinde dengelerin nasıl değiştiğini anlattı. Saymaz, Sedat Pekerin bu şartlarda tweet atması artık zor dedi.  

İsmail Saymazın Sedat Pekerin yeni duruma ilişkin Halk TV ekranında paylaştığı bilgilerden satırbaşları:
Emre Olur ifadesinde Sedat Peker ile son iki karşılaşmasını anlatıyor. İfadesinin en dikkat çeken yeri orası. Ayın 12inden Tirandan Birleşik Arap Emirliklerine gidiyor, 14ü ve 15i akşamı Sedat Pekerin kaldığı villaya gidiyor. Marina Maall denilen bir bölgede bir villada kalıyormuş, özel güvenlikler tarafından korunuyormuş. Sedat Peker Birleşik Arap Emirliklerinde dijital bir tecrite maruz kaldığını, ne kendi hesabından ne kurdurduğu deliçavuş ya da uzunçavuş adlı hesaplardan, ne de Emre Olur gibi bir çalışanının hesabından bir gazetecinin ne de dünyanın herhangi bir yerinde x bir kişinin hesabından paylaşım yapmaması konusunda sıkı sıkıya uyarıldığını, eğer paylaşım yaparsa- sadece paylaşım da değil- beğeni yorum gibi sosyal medya işlemlerini yaparsa Birleşik Arap Emirliklerinden deport edileceği söylenmiş.
SEÇİME İKİ AY KALA ÇEKECEĞİNİ SÖYLEDİĞİ VİDEOYU, ARTIK ÇEKEMEZSedat Peker dış dünya ile temasını ya Emre Olur üzerinden kuruyordu ya da bazı gazetecilere demeç veriyordu. Ya da kendisi dolaylı hesaplar üzerinden açıklama yapıyordu. Bütün bunlar son buldu.
Emre Olurun Türkiyeye getirilmesi ile beraber bence Sedat Peker uzun bir suskunluğa gömülecek. Bence anca avukatları üzerinden hakkındaki iddialara hukuki yanıtlar verebilir, demeç değil de...
Ben tekrar tweet atabileceğini, retweet yapabileceğini açıklama yapabileceğini zannetmiyorum. Bu ihtimal büyük ölçüde kalktı. Kendisi seçime 2 ay kala çekeceğini söylediği video da dahil bu ve benzer eylemleri bu şartlar altında yapamaz. O halde şartları değiştirebilir mi?
Birincisi bunun için oradan deport edilmeyi göze alması gerekir. Kendisi orada tek başına değil. Çocuklarının da olduğu maiyetinin oradan alınmasını göze alması gerekir. Bu zor ve riskli... Bir de nereye deport edileceği de muamma. Türkiyeye mi? Son geldiği yere mi?Çünkü Birleşik Arap Emirliklerine Türkiyeden değil Fastan gitti, Fasa da Türkiyeden gitmedi, Arnavutluktan gitti.
PEKER BAŞKA BİR ÜLKEYE GEÇEBİLİR Mİ?Peki başka bir ülkeye geçebilir mi? Yasal olarak geçemez. Çünkü pasaportu iptal edildi. Türk pasaportu kullanıyordu, iptal edildi.
Peki kaçak geçebilir mi? Hayır... Tek başına olsa belki. Ama gözetim altında yaşayan, her anı takip edilen, belli bir mahiyeti ile birlikte gezen birinin öyle kaçak bir şekilde Dubaiden çıkması da mümkün değil.
INTERPOL BAŞKANI SOYLUYLA GÖRÜŞMÜŞTÜBu durumda, bir ihtimal kalıyor. Türkiye ile Birleşik Arap Emirliklerinin diplomatik ilişkilerinin bozulması... O da yakın gelecekte mümkün görünmüyor. Mevcut İnterpol Başkanı Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı ve onun Interpolun başına gelmesinde en büyük desteği Türkiye Cumhuriyeti verdi. Seçilmeden önce Türkiyedeydi ve Bakan Soylu ile görüştüler...
Bizim Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimiz Sedat Pekerden sonra düzeldi. Sedat Peker ona vesile oldu. Biz 15 Temmuzdan sonra Birleşik Arap Emirlikleri ile olmazı düşünüyorduk. Şerefsiz diyerek onlara hakaret ettik. Sedat Peker vesilesi bizi yakınlaştırdı ve barış imzalandı.
Göz ardı etmemek gerek Türkiye Suriye Mısır ile son dönemlerde barışmak için adım adım ihvancıları dehlemeye çalışıyor. Bu da Birleşik Arap Emirliklerinin ve Arap dünyasının en büyük korkusu. Onlar ihvanın gelip krallıkları devireceğini düşünüyorlar. Türkiyenin bu adımları Birleşik Arap Emirliklerinin tutumunu değiştirmiş olabilir. Ve unutmayalım İnterpol Başkanı Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı...
Şimdi Sedat Pekerin statüsü neye göre değişiyor, ifadesi alınacak statüsünden dünyanın her yerinde aranıyor şekline çevrilmesine sebebiyet verdi. Bu Interpol başkanının vatandaşı olduğu ülke açısından şunu gerektirir. Türkiyeye iadesi gibi bir sonucu gerektirir. Bunu uygularlar mı bilemiyorum. O başka bir politik süreç. Her zaman da kırmızı bülten yakalayıp iade etmiyorlar. Türkiye çok sayıda kırmızı bülten ilan etti ama kimseyi göndermediler. 15 Temmuzda aranan adamlar gittiler, helikopterle kaçtı adamlar... Geri gelen yok yani. O bir siyasi irade meselesi. Ben Birleşik Arap Emirlikleri iade etmez demiyorum. Şu süreçte Sedat Pekerin tavrı o süreci hızlandırabilir. Bundan sonra ben Sedat Pekerin suskunluğa gömüleceğini düşünüyorum. Elindeki araçlar büyük ölçüde ortadan kalktı. 

Son güncelleme: 11:46 24.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı