• Turkhane Logo

Sayıştay’da ön sansür dönemi

Kamudaki yolsuzlukların ortaya çıkmasını engellemeye çalışan iktidar, Sayıştay'da ön sansür dönemi başlattı. Sayıştay Başkanı’nın denetçilere

13:06 26 Nisan 2022 Salı
Sayıştay’da ön sansür dönemi
Kamudaki yolsuzlukların ortaya çıkmasını engellemeye çalışan iktidar, Sayıştay'da ön sansür dönemi başlattı. Sayıştay Başkanı’nın denetçilere

Kamunun hesaplarını TBMM adına denetleyen ve tüm kısıtlamalara karşın birçok usulsüzlük ve yolsuzluğu ortaya çıkartan Sayıştay’da çok tartışılacak bir uygulamaya imza atıldığı öğrenildi. Denetçilerin ortaya koyduğu raporları Rapor Denetleme Kurulu aracılığıyla makaslayan idarenin, “Bulguların basına sızmasını engellemek” amacıyla olağan dışı bir talimatı denetçilere ilettiği iddia edildi.
BirGünün ulaştığı bilgilere göre, Sayıştay Başkanlığına Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü Metin Yenerin atanmasından sonra başlayan tartışmalı uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Denetçilerin, denetimleri sonucunda elde ettikleri ancak sansürlenerek raporlara yazılması engelleyen bulguların “Basına sızması” artınca idare yeni bir önlem aldı. Rapor yazım sürecinde olan ve bulgularını SayCap sistemine girmeye hazırlanan denetçilere, “Bulgularınızı Grup Başkanınıza mail yoluyla iletin” talimatı verildi. Henüz denetim çalışmalarına devam eden ve bulguları tamamlamayan denetçiler, talimata itiraz etti. Bazı denetçilerin, “Kimseye mail ile bulgu vermem” diyerek bulgularını SayCap’e yüklediği ifade edildi.
BASKI İSTİFA GETİRDİ
Sayıştay’da yaşananlar bunlarla da sınırlı kalmadı. İddiaya göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndaki denetim sonucu elde edilen bulguların görüşüldüğü toplantıda, Grup Başkanı’ndan bazı bulguları rapordan çıkartması talep edildi. Grup Başkanı itiraz ederek talebi geri çevirdi. Konuyla ilgili ikinci bir toplantı düzenlenmek istense de Grup Başkanı bu teklifi de geri çevirerek istifasını verdi.
Metin Yenerin ismi Sayıştay Başkanlığına seçilmeden çift maaşlı bürokratlar arasında geçmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğana yakınlığıyla bilinen Yener, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü yaparken Türk Telekom’a bağlı TTNET’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi ile Türkiye Boks Federasyonu Asbaşkanlığı görevlerini sürdürüyordu. Yener, devlet kurumlarındaki yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin kamuoyuna yansımasını engellemek istese de, son raporlarda iktidara yakın birçok kurumda milyarlarca liralık vurgun ortaya çıkmıştı.

Son güncelleme: 13:06 26.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı