• Turkhane Logo

Sayıştay, Bartın’daki madende grizu patlamasına karşı uyarmış

Bartın'da grizu patlamasının yaşandığı ve 22 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağı için, Sayıştay'ın 2019 yılında hazırladığı raporda grizu uyarısı yapıldığı ortaya çıktı.

01:00 14 Ekim 2022 Cuma
Sayıştay, Bartın’daki madende grizu patlamasına karşı uyarmış
Bartın'da grizu patlamasının yaşandığı ve 22 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağı için, Sayıştay'ın 2019 yılında hazırladığı raporda grizu uyarısı yapıldığı ortaya çıktı.

Sayıştay’ın Bartın’da maden kazasının meydana geldiği bölge ile ilgili 2019 raporunda uyardığı ortaya çıktı. Sayıştay raporunda, maden ocağındaki üretim derinliğinin 300 metreye ulaştığı ve bu durumun grizu riskini artırdığı belirtiliyor.



Sayıştay’ın Bartın’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında grizu patlama riskine karşı uyardığı ortaya çıktı.



Maden-İş sendikasının açıklamasına göre patlamanın sebebi grizu patlaması. Daha sonra alana gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de ilk belirlemelerin bu yönde olduğunu söyledi. Patlamada 14 işçi hayatını kaybetti, 3’ü ağır olmak üzere 25 işçi yaralı olarak kurtarıldı. Şu anda maden ocağında 49 işçi kurtarılmayı bekliyor.



CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Twitter hesabı üzerinden Sayıştay’ın 2019 raporunu paylaşarak kurumun grizu patlamasına karşı uyardığını yazdı.



Buna göre Sayıştay raporunda, üretim derinliği -300 metreye ulaştığı için çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski arttığı uyarısı yer alıyor. Raporda, ”2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu neden müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir. ” denilmiş



Sayıştay uyarmıştı! /

Sayıştay, Bartın Amasradaki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını;

Çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor diyor!

Kaynak: Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu pic.twitter.com/G4fer0In2A— Deniz Yavuzyılmaz (@yavuzyilmazd) October 14, 2022



CHP’Lİ VEKİLLERDEN TEPKİ



CHP’li vekiller Ali Mahir Başarırı ve Veli Ağbaba, sosyal medyadan, Sayıştay’a yansıyan skandalla ilgili tepkilerini dile getirdi.



Başarır, “ AKP’ye sorsan ‘fıtrat’. Fakat bakın gerçek ne : Bartın’da grizu patlamasının yaşandığı maden ocağı için, Sayıştay’ın 2019 yılında hazırladığı raporda grizu uyarısı yapıldığı ortaya çıktı! ” ifadelerine yer verdi.







22 MADENCİMİZ YAŞAMINI YİTİRDİ



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “ Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz ” açıklamasında bulundu.



Koca devamında da, “ Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti ” ifadelerine yer verdi.



Son güncelleme: 01:00 14.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı