• Turkhane Logo

'Savcıdan savcıya uyuşturucu operasyonunda rüşvet teklifi'

Ocak ayında Erzurum'da bir tırda ele geçirilen ve Cumhuriyet tarihinde "tek operasyonda yakalanan en büyük miktar" olan 1 ton 535 kilogram eroin, polisin sıkı takibi ve planlı operasyonu sonucu ele geçirilmişti.

12:46 04 Ekim 2019 Cuma
'Savcıdan savcıya uyuşturucu operasyonunda rüşvet teklifi'
Ocak ayında Erzurum'da bir tırda ele geçirilen ve Cumhuriyet tarihinde "tek operasyonda yakalanan en büyük miktar" olan 1 ton 535 kilogram eroin, polisin sıkı takibi ve planlı operasyonu sonucu ele geçirilmişti.





İstanbula uzanan operasyon kapsamında sekiz kişi tutuklandı. Odatvden Barış Terkoğlunun köşesinde aktardığı bilgilere göre Erzurum Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı, yakalanan uyuşturucu ile ilgili 54 sayfalık iddianame hazırladı. 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, “uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal etme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, üye olma” suçlarından örgüt lideri Mehmet Zeki Fidanın, yöneticiler Saruhan Öztürk, Ali Yıldırım ve Mahmut Mısırın 166 yıl 6şar ay, örgüt üyeleri Hacı Karahan, Erdal Ergi, Ahmet ve Mazlum Özdemirin ise 162şer yıl olmak üzere toplam 1314 yıl hapisleri istendi.


Terkoğlu, Erzurumdaki soruşturmayı yürüten ve iddianameyi yazan savcının daha önce F..Önün kumpaslarına uğramış, Askeri Casusluk torbasına atılmış eski Askeri Savcı Melih Yıldırım olduğunu paylaşıyor.

Uyuşturucu operasyonunun sürdüğü dönemde savcıyı daha önce İstanbulda görev yapmış olan savcı F.S.nin aradığı ve görüşmek için randevu istediğini söyleyen Terkoğlu, yaşananları şöyle aktarıyor:

F.S., Yıldırımı hemen ziyaret etmek istediğini, kendisiyle önemli bir konu hakkında görüşmek istediğini söyledi. Yıldırım, yoğunluk gerekçesiyle görüşmeyi ertelerken, F.S., çatkapı Yıldırımın lojmandaki evinin kapısını çaldı.

Savcı F.S., Yıldırıma akıl almaz bir teklifte bulundu. Odatv’nin yargı kaynaklarından edindiği bilgiye göre kendisini İstanbuldan tanıdığı bir hakimin aradığını söyleyen F.S., gizli yürüyen soruşturma dosyasının içindeki bilgileri kendisine vermesini istedi. Bunun karşısında Yıldırıma nakit olarak kaç milyon dolar isterse verileceğini söyledi.

F.S., paranın Yıldırımın istediği kişiye, istediği yerde teslim edilebileceğini ifade etti. Endişe etmemesini, teklifi yapanların çok güçlü olduğunu, “önemli kişilerin bilgisi dahilinde” bu teklifin yapıldığını söyledi. F.S., tarif ettiği güçlü hakimin yakında Erzurumda göreve başlayacağını da söylüyordu.

Teklifi reddeden Yıldırıma F.S.nin ısrarları sürdü. Bunun üzerine Yıldırım, kendisine yapılan ahlaksız teklifle ilgili olarak tutanak tuttu ve F.S.yi Adalet Bakanlığına şikayet etti. Kısa süre içinde HSK müfettişleri Erzuruma gelerek inceleme yapmaya başladı. F.S. ise görev yeri değiştirilerek Batman Cumhuriyet Savcılığına gönderildi.

Terkoğlu rüşvet teklifinde bulunan savcı F.S.nin adını verdiği ve kendisine ulaştığını söyleyen, yakında Erzurumda göreve başlayacak çok güçlü hakim dediği ismin ise Hakim Cevdet Özcan olduğunu söylüyor.

Terkoğlu, Özcanın Uyuşturucu Baronu olarak bilinen Naci Şerif Zindaştiyi serbest bırakarak kaçmasına neden olan nöbetçi hakim olduğunu söylüyor:

İstanbuldaki skandalın ardından HSKnın soruşturma açtığı, ardından Küçükçekmece Hakimliğinde görevlendirdiği Özcan, o gün HSKya verdiği ifadesinde ne söylemişti?

Habertürk yazarı Fatih Altaylının aktardığına göre Özcan şunları anlatıyordu:

İktidar partisinden eski milletvekili beni sürekli arayarak bu şahsın mutlaka tahliye edilmesi gerektiği yönünde telkinde ve baskıda bulundu. Devletin bu konuda bir duyarlılığı olduğunu belirtti.

Hakimin ifadeleri, gözlerin Zindaşti ile aynı masada fotoğrafları çıkan  eski AKP Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi  Burhan Kuzuya dönmesine neden olmuştu.

Neredeyse aynı olay bu kez Erzurumda tekrar ediyordu. Konuşmalarda yine önemli kişilerin bilgi sahibi olduğundan söz ediliyordu. Hatta iki uyuşturucu dosyası da İran bağlantılıydı.

Şimdi gelelim asıl bombaya...

İstanbuldaki skandaldan sonra görev yeri değiştirilen Hakim Cevdet Özcanın geçen Aralık ayında atandığı, aylar sonra gelip başladığı yeni görev yeri neresi dersiniz?

Evet, yanılmadınız Erzurum Hakimliği.

Yetmedi, hangi mahkemeye?

Söz konusu uyuşturucu davasının görüleceği Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesine kıdemli hakim olarak.

Halihazırdaki mahkeme başkanından daha kıdemli olan Özcan, mahkeme başkanının duruşmaya gelmediği ya da izinli olduğu bir gün duruşmayı yönetebilecek. 

Nasıl oluyorsa Özcan, Zindaşti skandalından sonra 29 Temmuz 2019da Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesine atanmış, Erzurumdaki uyuşturucu dosyasına savcıya yapılan rüşvet teklifi suçlaması karışmış, rüşvette İstanbuldan Erzuruma gidecek bir hakimin adı geçmiş, Cumhuriyet tarihinin en büyük eroin operasyonunun dosyası Özcanın mahkemesine düşmüştü.

Haliyle akıllara şu soru geliyor... Cumhuriyet tarihinin en büyük eroin operasyonunun sanıkları yine önemli adamlar eliyle kurtarılmaya mı hazırlanıyor?

Son güncelleme: 12:46 04.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı