• Turkhane Logo

Savcı Mehmet Selim Kiraz suikastında karanlık noktalar 6 yıldır aydınlatılamadı

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesinin üzerinden 6 yıl geçti. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘başarılı ve akılcı’ bulduğu operasyon sırasında katledilen Kiraz’ın ölümüyle ilgili birçok nokta aydınlatılmayı bekliyor.

13:58 01 Nisan 2021 Perşembe
Savcı Mehmet Selim Kiraz suikastında karanlık noktalar 6 yıldır aydınlatılamadı
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesinin üzerinden 6 yıl geçti. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘başarılı ve akılcı’ bulduğu operasyon sırasında katledilen Kiraz’ın ölümüyle ilgili birçok nokta aydınlatılmayı bekliyor.



Gara’da yaşanan kurtarma rezaletinin bir benzeri tam 6 yıl önce İstanbul Adliyesinde yaşandı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz suikastının sır perdesi hala aralanmadı.

AİLESİNİN TEK ERKEK ÇOCUĞUYDU


Siirt’e bağlı Karaboğaz köyünde, 1969 yılında dünyaya gelen ve 6 çocuklu Hakkı ve Saadet Kiraz çiftinin tek erkek evladı olan Mehmet Selim Kiraz, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1994 yılında mezun oldu. 1995 yılında hakim adayı olarak Mersin’de göreve başlayan Kiraz, sırasıyla Erzincan, Çayır, Karaman, Kazım Karabekir, Iğdır ve Osmaniye cumhuriyet savcılıkları görevini yürüttü. 2010 yılında Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı görevine atanan Kiraz, 2014 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına tayin edildi. 2 çocuk babası Kiraz, 31 Mart 2015’te çalışma odasında şehit edildi.

BERKİN ELVAN’IN VURULMASINI SORUŞTURUYORDU

Kiraz, 2013’teki Gezi eylemlerinde evinin önündeki sokakta polisin attığı gaz fişeği ile yaralanıp komaya girdikten 269 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın vurulmasını soruşturuyordu. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda 31 Mart 2015’te DHKP/C üyesi Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından makam odasında rehin alınmış, 8 saat sonra yapılan baskında Kiraz’ın vurularak öldürüldüğü açıklanmıştı. Kiraz’ın, DHKP/C’lilerin silahlarından çıkan kurşunlarla hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Olayla ilgili yürütülen davada iki sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

SANIK KOÇAK İŞKENCEYE MARUZ KALDIM

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada müebbet hapis cezası verilen sanıklardan Mustafa Koçak yaptığı savunmada “Bugüne kadar yaşadıklarım haksızlıktır. İşkenceye maruz kaldım. Herhangi somut bir delil olmadan gözaltına alındım. Bu dosya haksızlık, adaletsizlik üzerine kurulu. Gerçekler yalanlarla yok edilemez. Bizler bu davanın günah keçileriyiz” dedi.

SAVCI İKİ ATEŞ ARASINDA MI KALDI?

Kiraz’ın öldürülmesiyle ilgili dava sonuçlandı, sanıklara müebbet hapis verildi ancak olayın üzerindeki sis perdesi hala giderilemedi. Resmi makamlar 5 olarak açıklasa da hastane raporu rehin alındıktan sonra yapılan polis operasyonunda hayatını kaybeden Savcı Kiraz’ın vücuduna üçü baş, altısı göğüs, biri bacak bölgesinde olmak üzere toplam 10 kurşun yarası olduğunu ortaya koyuyor. Kurşunların ise hem önden hem de arkadan vücuda girdiği raporda yer alıyor. Bu da iki ateş arasında kalmış olabileceğini akla getirmişti.

ADLİYEYE SİLAH ELEKTRİK KESİNTİSİYLE Mİ GİRDİ?

Silahın adliyeye nasıl girdiği ise hala açıklanabilmiş değil. Konuyu eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Savcının göz göre göre rehine alınmasını izleyen hükûmet ve istihbarata sormak istiyorum; bayrak, flama, silah, plastik kelepçe gibi eylem araçları ile adliyeye nasıl girildi? Bu malzemelerin adliyeye sokulmasında yaşanan elektrik kesintisi etkili mi olmuştur? Yoksa elektrik bu iş için kasıtlı mı kesilmiştir? Adliye’nin var olan jeneratörü devredeyse, bu malzemelerin içeri sokulmasında kimler yardım etmiştir? Hükûmetin kesinti sonrası “Terör saldırısı olabilir” açıklaması, rehin alma olayında parmağı olduğunun göstergesi midir?” demişti.

Son güncelleme: 13:58 01.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı