• Turkhane Logo

Savaş suçlusunu Erdoğan'dan talep ettiler; gülerek reddetmiş

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir'in İstanbul'da bulunduğu sırada tutuklanması için talepte bulunduğu söyledi, "Böyle bir şeye ancak gülünür" dedi.

11:27 28 Aralık 2017 Perşembe
Savaş suçlusunu Erdoğan'dan talep ettiler; gülerek reddetmiş
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir'in İstanbul'da bulunduğu sırada tutuklanması için talepte bulunduğu söyledi, "Böyle bir şeye ancak gülünür" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika gezisi kapsamında Çaddan Tunusa geçerken uçakta gazetecilere konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Ceza Mahkemesinin, Sudan Cumhurbaşkanı El Beşirin İstanbulda bulunduğu sırada tutuklanması için talepte bulunduğu söyledi, Böyle bir şeye ancak gülünür dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudanlı mevkidaşı Ömer El Beşirle ilgili yaşanan bir olayı şöyle anlattı:

“Uluslararası Ceza Mahkemesi, İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın olağanüstü zirvesini yaptığımız sırada bize bir mektup gönderdi. Mahkeme bu mektubunda ‘Aldığımız bilgilere göre Ömer el Beşir Türkiye’de. Beşir’in tutuklanarak tarafımıza verilmesi’ diye bizden talepte bulundu. Biz bir defa oraya zaten üye değiliz. İki, adamlar kim nerededir, kim kimdir hâlâ bunun farkında değiller. Böyle bir şeye ancak gülünür. Bizimle İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bir üyesi olarak böyle bir zirveye katılmış bir insani biz kalkacağız sana teslim edeceğiz... Bu nasıl anlayıştır? Bunu anlamak mümkün değil. Sadece güldük geçtik

SAVAŞ SUÇU HÜKÜMLÜSÜ

Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir, Darfurda yaşanan katliamlar nedeniyle savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor.

2003’te ülkenin en yoksul bölgelerinden Darfur’da isyan başladı. Sudan hükümetinin desteklediği milisler (Cancevidler) ile Darfur’daki kabileler arasında çatışma çıktı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, çatışmalar sırasında 300 bin kişi öldürüldü ve nüfusu 6.2 milyon olan Darfur’da 2 milyon 700 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. El Beşir ise Temmuz 2008 de Al Jazeera’de yayınlanan Frost Over The World programında Darfurda 10 binden fazla ölü olmadığı konusunda ısrar etti.

14 Temmuz 2008de Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Ömer El Beşiri, soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfurda savaş suçu işlediği gerekçeleriyle suçladı ve tutuklanmasını talep etti.

4 Mart 2009’da savcının soykırım talebi mahkeme tarafından yeterli delil olmadığı gerekçesi ile düşerek; savaş suçu ve insanlık suçu işlemekten hüküm verildi. El Beşir; Lahey tarafından, görevi başındayken hakkında dava açılan ilk devlet başkanı oldu.

Son güncelleme: 11:27 28.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı