• Turkhane Logo

‘Sarı çizmeli Mehmet Ağa’ Bakan makamında fotoğraf çektirebilir mi?

2 milyar dolar kripto parayla yurtdışına kaçan Faruk Fatih Özer’i makam odasında ağırlayan Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu, “Tanımıyorum” savunması yaptı.

14:58 24 Nisan 2021 Cumartesi
‘Sarı çizmeli Mehmet Ağa’ Bakan makamında fotoğraf çektirebilir mi?
2 milyar dolar kripto parayla yurtdışına kaçan Faruk Fatih Özer’i makam odasında ağırlayan Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu, “Tanımıyorum” savunması yaptı.



Peki gerçek öyle mi? Her elini kolunu sallayan yüksek güvenlikli İçişleri ve Dışişleri bakanlarının odasına girip fotoğraf çektirebilir mi?

Lüks otomobilde uyuşturucu çeken Kürşat Ayvatoğlu’nun İçişleri Bakanı Soylu ile fotoğrafı çıktı. 2 milyar dolar kripto varlıkla yurtdışına kaçan Thodex’in kurucusu Fatih Faruk Özer’in de hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hem de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun makamında ağırlandığı ortaya çıktı. İsmi birçok skandala karışan isimlerin AKP’li bakanların ‘en mahrem alanı’ makam odalarında fotoğraflarının yayınlanması Ankara’da kamu kurumlarına ziyaretleri gündeme getirdi.


ÖNCE TELEFONLA RANDEVU

En baştaki sorunun cevabını, devlet koridorlarını tanıyanlar kolaylıkla verir: Her isteyen bakanların makam odalarında fotoğraf çektiremez. Ankara’da bırakın bakanlıklara girmeyi kamu kurumlarına ziyaret etmek isteyenler bile çok sıkı güvenlik kontrollerinden sonra içeriye alınır. Başkent’teki ziyaret prosedürü şöyle işler: Bakan ya da bürokratlarla görüşmek isteyen kişiler öncelikle ilgili birimin sekreterini telefonla arar. Ziyaret etmek istediği günü ve saati belirterek, bakan ya da bürokratın uygun olup olmadığı sorulur. Sekreterler bu talebi özel kalem müdürüne iletir. Bakanın günlük programını planlayan özel kalem müdürü, boş bir zaman varsa ziyaret talep eden kişinin randevusunu ajandaya kaydeder.

İSİMLER GÜVENLİĞE BİLDİRİLİR

Sekreter tarafından bir sonraki günün ziyaretçi listesi bir akşam önceden bakanlıklardaki polis ve güvenlik şirketiyle paylaşılır. Özel ziyaretçiler için ise ayrı bir prosedür işletilerek ziyaretçi defterine isimleri yazılmaz. Bu kişilerle ilgili güvenlik araştırması doğrudan özel kaleme bağlı polis ekibi tarafından yapılır. AKP teşkilatından gelen güçlü referanslar varsa işlem tamamdır.

DIŞİŞLERİ VE İÇİŞLERİ’NDE GBT VAR MI?

İçişleri Bakanı Soylu’nun kendisiyle fotoğrafları çıkanlarla ilgili “Fotoğraf çekinmeden önce GBT’mi alacağız” sözleri gerçeği ortaya saçtı. Türkiye’de Hariciye ve Dahiliye bakanlıkları her zaman yüksek güvenlikli olarak korunan binalardır. Dışişleri Bakanlığının Balgat’taki binasına girmek için iki ayrı kapı kullanılır. Kapılardan birinin girişi Eskişehir Yolu üzerinden, diğeri Balgat tarafında bulunur. Bu iki kapıda da polisler bekler. Bu kapılardan geçenler personel dahil kimlik okutarak içeriye alınır. Ziyaretçiler kimliklerini bırakır ve TC Kimlik numarasıyla güvenlik soruşturması yapılır.



HERKES BAKAN KATINA ÇIKAMAZ

Kızılay’daki İçişleri Bakanlığında da ziyaretçilere GBT kontrolü yapılarak içeriye alınır. Dört bir tarafı asker ve jandarmayla korunan İçişleri Bakanlığına her elini kolunu sallayan giremez. Mahkeme kararıyla araması olanlar, hakkında yakalama kararı çıkarılanlar kontrole takılır ve anında gözaltına alınır. Hatta kişilerin karıştığı adli olaylar detaylı olarak güvenlik kabinindeki polisin önüne dökülür. AKP ve Cumhur İttifakı’nın güçlü ortağı MHP’den güçlü referansı olmayanlar bırakın bakanla fotoğraf çektirmeyi makam katına bile çıkamaz.

REFERANSLARINI TANIYORLAR

Bakanların birlikte fotoğraf çektirdiği kişileri tanımadığı sözleri doğru olabilir. Ancak referanslarını tanımadan ziyaretçileri devletin mahrem meselelerinin görüşüldüğü makam odalarına almaları büyük bir güvenlik açığıdır.

Son güncelleme: 14:58 24.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı