• Turkhane Logo

Sarayda İrfan Fidan pazarlığı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın yargı bağımsızlığını nasıl ortadan kaldırdığını gözler önüne seren bir vak'a daha!

10:51 15 Aralık 2020 Salı
Sarayda İrfan Fidan pazarlığı
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın yargı bağımsızlığını nasıl ortadan kaldırdığını gözler önüne seren bir vak'a daha!

17 Aralıkta Yargıtayda Anayasa Mahkemesi üyeliği seçimi öncesinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) içinde koltuk kavgası başladı. 
Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz bugün yayımlanan makalesinde, İrfan Fidan, İstanbul Başsavcılığına iade edilebilir. Bu kavga Adalet Bakanı Gülü bile koltuğundan edebilir. iddiasında bulundu.
Saymaz şöyle devam etti: Eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidanın Yargıtaya atanması yargıdaki iktidar kavgasını görünür hale getirdi. Örneğin işadamı Osman Kavalanın tutuklu yargılandığı davanın iddianamesi Başsavcı Fidan ve yardımcısı Hasan Yılmazın imzasını taşıyor. İki ismin, Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğanın avukatlarının da aralarında bulunduğu İstanbul Grubundan olduğu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile çatıştığı savunuluyor. 
İRFAN FİDAN DOĞRUDAN ERDOĞAN İLE MUHATAP OLUYOR
Fidanın doğrudan Erdoğan ile muhatap olduğu ileri sürülüyor. Başsavcı Yardımcısı Yılmaz, iki ay önce hem Adalet Bakan Yardımcısı, hem Hakimler Savcılar Kurulu üyesi oldu. diyen Saymaz, Yargı çevrelerine göre Fidan da Cumhurbaşkanı Erdoğanın özel isteği doğrultusunda Yargıtaya atandı. Ardından Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine aday oldu. Ancak bu işlem krize yol açtı. değerlendirmesinde bulundu. 
Yargıtay üyelerinin geleneklerin yukarıdan baskıyla bozulmasından rahatsız olduğunu iddia eden Saymaz, Fidanın insani ilişkilerinin zayıflığından ötürü oy alamayabileceği konuşuluyor. Yargıtayda 17 Aralıkta yapılacak AYM adaylığı seçimleri için şimdiden sekiz hâkim adaylığını açıkladı. ifadelerini kullandı.
YA FİDANA OY VERİLECEK YA DA...
Saymaz şunları kaydetti: İlk üçe girenler Erdoğanın önüne gidecek. Erdoğan, üç isimden birini atayacak. Fidanın üç isim arasına girmesi için Yargıtayda kulis çalışmaları başladı. Ya Fidana oy verilecek ya da bazı adaylar Fidan lehine çekilecek. Öte yandan, kavganın diğer tarafı da boş durmuyor. 
Saymaz yazısında şunları kaydetti: Fidanın vaziyeti netleşmediğinden İstanbul ve Ankara başsavcılıkları için atama yapılmadığını vurgulayan Saymaz, Bu durum İstanbulda ilk kez yaşanıyor. Fidan seçilemezse kriz büyüyecek. İhtimal o ki, ‘Hakan Fidan formülü işletilecek. 2015 yılında milletvekili adaylığı için istifa eden MİT Başkanı Fidanın tekrar göreve dönmesi gibi İrfan Fidan da İstanbul Başsavcılığına iade edilebilir. Bu kavga Bakan Gülü bile koltuğundan edebilir. 

Son güncelleme: 10:51 15.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı