• Turkhane Logo

Saray’a göre ekonomi 2022 yazında düzelecek: Seçimin şifresi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz-kur açıklamasının arkasından seçim hesabı çıktı. Saray’da yazılan rapora göre düşük faiz-yüksek kur politikasına devam edilecek.

13:56 01 Aralık 2021 Çarşamba
Saray’a göre ekonomi 2022 yazında düzelecek: Seçimin şifresi
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz-kur açıklamasının arkasından seçim hesabı çıktı. Saray’da yazılan rapora göre düşük faiz-yüksek kur politikasına devam edilecek.


Danışmanların raporunda, “Bütün ekonomik parametreler seçimden önce 2022 Haziran ayında düzelecek” denildi. Yeni ekonomi programını Lütfi Elvan’ın yerine gelecek ismin açıklayacağı öğrenildi.

Ekonomik kurtuluş savaşı adını verdiği sistemi hayata geçirmekte ısrar eden Erdoğan, konuştukça Türkiye’deki krizi derinleştiriyor.  Erdoğan’ın TRT’deki programı sonrası döviz kuru yeniden hareketlendi. Dolar 14 lirayı geçti. Euro ise 16 liraya dayandı.


SEÇİM ODAKLI EKONOMİ MODELİ

Erdoğan’ın ısrarının arkasında ise seçimleri kazanmak istemesi yatıyor. Anketlerde oyları düşen Erdoğan, düşük faiz yüksek kur modeliyle ihracatı arttırmayı hedefliyor. 2002 yılından bu yana uygulanan AKP modeli daha da yaygınlaştırılacak. Bankaların ucuz kredisiyle halk borçlandırılmaya devam edecek. Daha fazla borçlanan vatandaş “İstikrar sürsün Türkiye büyüsün” sloganıyla AKP’ye oy vermeye mecbur hale gelecek.

SARAY’DAKİ RAPOR SEÇİMİ İŞARET EDİYOR

Bu modeli destekleyen raporlar Saray’da Erdoğan’ın masasında duruyor. İktisatçı danışmanların hazırladığı raporlarda enflasyonun önümüzdeki seçim öncesinde düşeceği öngörüsü yer alıyor. Söz konusu raporun eline ulaştığını belirten Ekonomist Barış Soydan da raporda yazılanları birebir anlattı: “Düşük faiz yüksek kur politikasına devam edilmesi durumunda bütün ekonomik parametreler 2022 haziranında düzelecektir. Bu politikadan başka da çare bulunmamaktadır. Bu politikanın en az 5 yıl istediği iddialar da doğru değildir. Önümüzdeki haziran ayında bütün parametreler düzelecektir.”

FAİZLER YÜZDE 14’E İNECEK

Avusturyalı iktisatçı Friedirch August von Hayek’in tezlerine atıf yapılarak hazırlanan raporda faiz oranlarıyla ilgili de öneriler yapıldı.  Nobel Ödüllü Hayek’in büyüme oranı ile faiz oranının eşit olması ilkesini benimseyen Saraş danışmanları, “Türkiye’deki faiz Türkiye’nin büyüme oranıyla aynı olmalıdır. İktisatçı Hayek’ten hareketle ülkemiz ilk 6 ayda yüzde 14,4 büyümüştür faizlerin de bu seviyede olması gerekir. Faizin yüzde 14,4 olması gerekiyor.” değerlendirmesi yaptı.

‘GEÇİCİ RAHATLAMAYLA OYLAR ERDOĞAN’A’ HESABI

Bu rapor ışığında yeni ekonomi programı yazılacak. Hazırlanan rapor görevden alınması beklenen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine gelmesi beklenen Nurettin Nebati tarafından açıklanacak. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu da 16 Aralık’taki son toplantısında faizleri yüzde 15’ten yüzde 14,50 ya da yüzde 14’e indirecek. Faizlerin inmesiyle birlikte Merkez Bankası para basmayı hızlandıracak. Asgari ücret, memur ve emekliye yüksek oranda zam verilecek. Piyasada oluşturulacak geçici rahatlamayla halkın oylarının yeniden AKP ve Erdoğan’a gitmesi sağlanacak.

Son güncelleme: 13:56 01.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı