• Turkhane Logo

Saray, İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri planını çizmiş

Cumhurbaşkanlığı tarafından CHP'ye ait İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri son günlerde bir kez daha gündemde.

07:53 13 Şubat 2019 Çarşamba
Saray, İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri planını çizmiş
Cumhurbaşkanlığı tarafından CHP'ye ait İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri son günlerde bir kez daha gündemde.

Formül konusunda bir belirsizlik yaşanırken Sözcü yazarı Deniz Zeyrekin aktardığına göre iktidar yetkilileri bir formül üzerinde yoğunlaştı. Buna göre hisseler, Hazineye devredilirken para Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türk Tarih Kurumuna (TTK) aktarılacak.

Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisi, İş Bankası konusunda ilginç bir yol izliyor. CHP, Erdoğana karşılık verirse çıkacak tartışmayla seçim öncesinde ülkenin gerçek gündeminin unutulacağından endişe ediyor diyor. CHPnin sessiz kalmasını fırsat bilen AKPnin de hisselerin CHPden alınması konusunda sessiz sedasız adım atmaya hazırlandığını kaydeden yazar, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçumun bu adımın sinyalini şu formülle ortaya koyduğunu paylaşıyor:

CHPnin İş Bankasındaki hisseleri Hazineye devredilsin, ancak mali menfaatlerinden yine Atatürk Dil ve Tarih Kurumları yararlanmaya devam etsin.


Zeyrekin yazısına göre Uçum, devamında CHPnin İş Bankası hisselerini muhafaza etmesine dair anayasal bir güvence olmadığını savunuyor. 12 Eylül darbecilerinin kapattığı CHPnin 1992de yeniden açılmasının  siyasi devamlılık olabileceğini, ama hukuki devamlılık olamayacağını belirten Uçum, bu nedenle 1992de kanunla verilen hisselerin, bir kanunla CHPden alınabileceği görüşünü öne sürüyor.

Uçum, tartışma yaratacak tezini şöyle açıyor:

Kimse 12 Eylülcülerin anayasal ve kanun düzeni geçersizdir gibi abes bir iddia ileri sürümüyor. Aksine tüm anayasal ve kanuni düzenin geçerliliği veri kabul ediliyor: 1982 Anayasası geçerli, kanunlar geçerli, parti kapatmalar geçerlidir. Siyasi yasaklar geçerlidir. Ancak tüm bunlar demokratik hukuk açısından gayri meşrudur. Bununla birlikte kanun yoluyla yeni CHPye İş Bankası hisselerini vermek geçerlidir. Ancak bu düzenleme demokratik sistem açısından meşru değildir. Bu durumda kanun yoluyla bu hisseleri asli sahibine iade etmek hem geçerli hem meşru olacaktır. Pozitif hukuk açısından CHPnin iddia ettiği siyasi devamlılık, mirasçılık statüsünün korunmasını sağlamaz. Mirasçılık için hukuki devamlılık gerekir o da yoktur.
 

Son güncelleme: 07:53 13.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı