• Turkhane Logo

Sanal adalet: İktidar savunmasız yargı hayal ediyor!

Adalet Bakanlığının 5 adliyede uygulamaya koyduğu elektronik duruşmaya baro başkanları, avukatları adliyeden uzaklaştıracağı ve savunmaya zarar vereceği endişesiyle karşı çıkıyor.

12:41 26 Ekim 2020 Pazartesi
Sanal adalet: İktidar savunmasız yargı hayal ediyor!
Adalet Bakanlığının 5 adliyede uygulamaya koyduğu elektronik duruşmaya baro başkanları, avukatları adliyeden uzaklaştıracağı ve savunmaya zarar vereceği endişesiyle karşı çıkıyor.


Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, e-duruşmayı, “Siyasal iktidar savunmasız yargı hayalleri kuruyor” sözleriyle eleştirdi.

 Adalet Bakanlığının 5 adliyede başlattığı  e-duruşma uygulaması avukatların savunmaya zarar vereceği gerekçesiyle tepkisine neden oldu.


Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, e-duruşmayı “Artık 5 adliye ve mahkemede faaliyette. Bu hizmeti tüm adliyelerde, avukat meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın istifadelerine sunmalıyız” diyerek duyurmuştu. Baro başkanları, uygulamanın, hukukun doğrudanlığı ilkesine aykırı olduğunu, savunmanın da engellenmesine açık olacağını belirtti.

AKP, SAVUNMASIZ YARGI HAYALİ KURUYOR

Birgün’e konuşan Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, AKP’nin yargıyla ilgili çözüm adı altında başka hiçbir önerinin avukatların işlerini kolaylaştırmadığını kaydetti. Vatandaşların hak aramalarının temsilcisi olan avukatların adliyeden uzaklaştırıldığına dikkat çeken Balkan, “Hukukun temellerinden olan doğrudanlık ilkesine aykırı buluyorum. Siyasal iktidar öteden beri savunmasız yargı hayalleri kuruyor” dedi.

SEGBİS’TEN FARKI YOK

Adliyelerin, avukatların iş alanı olduğunu ancak burada bin bir sorunla karşılaştıklarını söyleyen Balkan, şunları belirtti: “Daha önce de kısıtlı alan uygulaması başlatılmıştı. Bu, ‘avukatlara’ kısıtlı alana dönüştü. Mahkemelere ulaşamıyoruz, kalemlere ulaşamıyoruz. Adliyelerde çalıştırılan mahkûmların girdiği koridorlara avukatlara giremiyor. Adliye girişlerinde avukatlara ‘terörist’ muamelesi yapılıyor. Özel güvenlik, savcılar, polisler, diğer çalışanlar adliyeden elini kolunu sallaya sallaya dışarı çıkıyor ama avukatların geçmesinde zorluk çıkarılıyor. E-duruşma uygulaması, son derece sakıncalı ve öngörülemeyecek yeni başka sorunların nedeni olabilir. Bu uygulama da SEGBİS’ten farklı değil’

AVUKATLAR ADLİYELERDEN UZAKLAŞTIRILIYOR

Duruşmaların yüz yüze yapılmasının önemli olduğunu kaydeden İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise “Kamera üzerinden karşınızdakinin davranışını ve duruşunu bilemeden sağlıklı bir duruşma yapılamayacaktır” ifadelerini kullandı. Avukatların adliyelerinden uzaklaştırmaya çalışıldığını söyleyen Yücel, “Gerekçe olarak ileri sürdükleri ‘basit işler için adliyeye gitmek zorunda kalıyorlar’ bahanesinin de samimi bir karşılığı yok. Avukatlar, adliyeye gidemedikleri zaman zaten mazeretlerini bildiriyorlar. Raporlu hâkimler ya da savcılar da bildirirse sorun çıkmayacaktır ” dedi.

HAKİMİN KANAATİ OLUŞMAYACAK

Baro başkanları e-duruşmanın savunmaya getireceği zararlarla ilgili şu tespitleri yaptı:

Avukatları, adliyeden uzaklaştırır, adliyeye gelmeleri engellenebilir.
Avukatların duruşma sırasında sesi kesilebilir, erişim sağlanamayabilir.
Giderek yaygınlaşırsa vatandaşların ve avukatların bir süre sonra adliyeye gidişi gereksiz hale gelecek.
Yüz yüze tarafların bir araya gelerek savunmasını yaptığında bir organizasyon olan davalarda mahkeme heyeti tarafları göremeyeceği için kanaati oluşmayacaktır.
Sağlıklı duruşmalar yapılamaz.

Son güncelleme: 12:41 26.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı