• Turkhane Logo

Salgının yayıldığı Silivri’de test yapılmıyor: 'Ölüyoruz koğuşun içinde'

Silivri Cezaevi Kampüsü’nde Kovid-19 belirtileri gösteren tutuklulara Sağlık Bakanlığı talimatıyla test yapılmadığı iddia edildi. 7 Nolu Cezaevi’nde tutuklu Mehmet Sarı, cezaevi doktorunun kendilerine bu bilgiyi verdiğini aktardı.

17:59 19 Mayıs 2020 Salı
Salgının yayıldığı Silivri’de test yapılmıyor: 'Ölüyoruz koğuşun içinde'
Silivri Cezaevi Kampüsü’nde Kovid-19 belirtileri gösteren tutuklulara Sağlık Bakanlığı talimatıyla test yapılmadığı iddia edildi. 7 Nolu Cezaevi’nde tutuklu Mehmet Sarı, cezaevi doktorunun kendilerine bu bilgiyi verdiğini aktardı.



Türkiye’de etkisini sürdüren koronavirüs (Kovid-19) salgını, sıçradığı cezaevlerinde giderek yayılıyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 8 Nisan tarihinde yaptığı açıklamayla farklı cezaevlerinde 120 tutukluya Covid-19 tanısı konulduğunu duyurmuştu.

Ancak birçok cezaevinde tanı konulan tutukların sayısı her geçen gün artarken, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı 22 Nisan’da Buca Kapalı Cezaevi’nde 65 tutuklunun, İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da 8 Mayıs’ta Silivri Kampus Cezaevinde kalan 44 tutuklunun Kovid-19 testinin pozitif çıktığı yönünde açıklama yaptı. 


Silivri 7 ve 8 Nolu cezaevlerinde kalan tutuklular aracılığıyla MAya ulaşan bilgilere göre ise, her iki cezaevindeki vaka sayısı savcılığın açıkladığı rakamdan fazla. Bu bilgiler 8 Nolu Cezaevinde toplamda 80 tutuklu, 7 Nolu Cezaevinde ise 55 tutuklunun salgına yakalandığı yönünde. Salgına yakalanan tutukluların yine kapasitesinin çok üstündeki koğuşlarda iç içe kaldıkları belirtildi. 

Her iki cezaevinde salgından sonra hak ihlallerinin arttığına ilişkin gelen bilgilerin yanı sıra  verilen yemekler yetersiz olduğu için tutukluların beslenemediği, kantin alışverişlerinin durdurulduğu, bazı hasta tutukluların tedavi olamadığı ve hastaneye götürülmediği yönünde şikayetler de sözkonusu. 

7 Nolu Cezaevinde kalan tutululardan Mehmet Sarı, cezaevinde yaşanan durumu gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde eşine anlattı. Sosyal medyada paylaşılan bu görüşmeye ait ses kaydına göre, cezaevinde testleri pozitif çıkan tutuklar ile testleri negatif çıkan tutuklular iç içe karıştırılıp, sürü bağışıklığı yolu izlendi.

Telefon görüşmesinde salgın belirtisi görülen tutuklulara test yapılmadığını ifade eden Sarı, “Gece bir tane sağlıkçı geldi kapıya, mazgaldan ‘Neyiniz var?’ diye sordu. Biz de ‘Hepimiz rahatsızız hiçbir yerimiz tutmuyor. Halsizlik öksürük her şey var bütün belirtiler var bizde. Bize ne yapacaksınız yapın’ dedik. Doktor; ‘Bizim şu an yapabileceğimiz bir şey yok’ deyip gitti. Bir ateş ölçer var mazgaldan ateşimizi ölçülüyor. Ateş yok görünüyor ama diğer belirtiler var. Ölüyoruz koğuşun içinde” diye konuştu.  

Doktorlara yalvar yakar kendilerine test yapılmasını istediklerini aktaran Sarı, sağlıkçıların kendilerine “Arkadaşlar Sağlık Bakanlığı hiç kimseye test yapılmasını istemiyor” dediğini aktardı.

Sarı, bunun nedenini sorduklarında ise “İşte bizde bilmiyoruz. Bize test yapılmasın diye talimat verildi” cevabıyla karşılaştıklarını anlattı. Cuma günü savcılığa ve gerekli diğer mercilere dilekçe yazdıklarını sözlerine ekleyen Sarı, doktorun bulundukları koğuşa geldiğini ve durumlarının doktora aktardıklarını söyledi. Bunun üzerine doktorun yanında bulunan diğer kişilere “Bunlara muhtemelen virüs bulaşmış olabilirler” dediğini kaydetti.

Doktorun Sağlık Bakanlığı ile gelen ekip ile toplantı yaptıklarını kendilerine söylediğini belirten Sarı, doktorun kendilerine şunları söylediğini paylaştı:

“Toplantı sonucunda karar aldık. İlkin İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelip B-10 ve B-12 koğuşunda test yapmışlar. Normalde savcılık 44 kişiyi açıkladı ama B-10 koğuşunda 31, B-12 koğuşunda 24 kişinin testi pozitif çıktı. Öyle olunca test yapılmasın kararı alındı. Yerinden kalkamayacak olan olursa onlara test yapılsın, onun haricinde test yapılmasını Bakanlık istemiyor.” 

Sarı, buna karşılık doktora, “Olur mu öyle şey. Şu anda bizim koğuşun tamamı kötü durumda koğuşun tamamı hasta” cevabını verdiklerini ama dinlenmediklerini ifade etti.
  Silivri cezaevi 7 nolu B12 koğuşunda kalan Mehmet Sarı baş gösteren korona vakalarına karşı devlet yetkililerinin test yapmak istemediklerini ve koğuşlardaki durumun vehametini anlatıyor..@adalet_bakanlik @ctekurumsal @istbarosu @barolar pic.twitter.com/ExvSXtYtQo — Cezaevi İhlalleri (@cezaeviihlaller) May 19, 2020

Şu anda B-10, B-12, B-7 koğuşlarında kalan tutukluların hepsinin hasta olduğunu aktaran Sarı, cezaevinde yine 17 gardiyanın salgına yakalandığını ve bunların 3’ünün hastaneye yatırıldığı bilgisini verdi.

Salgın iddialarına ilişkin aradığımız cezaevi yetkilileri, tutukluların salgına yakalandığı iddialarını doğrularken, sayı hakkında bilgi vermedi. Durumun kontrol altında olduğu ileri süren yetkililer, gerekli tedbirlerin alındığını salgına yakalanan tutuklulara gerekli testlerin yapıldığını ve tedavi süreçlerinin başlatıldığını iddia etti.

Son güncelleme: 17:59 19.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı