• Turkhane Logo

Sahra hastanelerini kim yapıyor, hasta ve gelir garantisi var mı?

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, İstanbul’da yapımlarına başlanan sahra hastanelerini TBMM gündemine taşıyarak, “Bu hastanelerin şehir hastaneleri gibi hasta ve gelir garantisi bulunmakta mıdır?” diye sordu.

15:38 11 Nisan 2020 Cumartesi
Sahra hastanelerini kim yapıyor, hasta ve gelir garantisi var mı?
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, İstanbul’da yapımlarına başlanan sahra hastanelerini TBMM gündemine taşıyarak, “Bu hastanelerin şehir hastaneleri gibi hasta ve gelir garantisi bulunmakta mıdır?” diye sordu.



Hükümet, korona virüs salgınına karşı İstanbul’da iki hastane yapmaya karar verdi. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, günler önce muhalefetin önerdiği sahra hastaneleri kararını TBMM gündemine taşıdı. Karabat, 45 günde tamamlanacağı açıklanan hastanelerin hangi ihale usulüyle, kime ve ne kadar bedelle yaptırıldığını sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, İstanbul’da yapımına başlanan pandemi hastaneleriyle ilgili, TBMM Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, salgınla mücadele konusunda hükümete çeşitli eleştiriler de yöneltildi.


“BASKIN SOKAĞA ÇIKMA KARARI, BİR AYDIR SÜREN ÇABALARI HEBA ETTİ”

Önergesinde salgının artış hızına da dikkat çeken Karabat, iki gün için ilan edilen baskın sokağa çıkma yasağının bir aydır süren çabaları heba ettiğini savundu. İstanbul’un salgının merkezi haline geldiğini vurgulayan Karabat, yerel yöneticilerin haberdar edildiği, koordineli ve programlı bir karantina kararı alınması gerektiğini ifade etti.

Karabat’ın Sağlık Bakanlığına yönelttiği sorular şöyle:

“İHALEYİ HANGİ FİRMA KAZANDI, USULÜ NEDİR?”

– İstanbul’un iki yakasında yapılmasına karar verilen hastaneler devlet eliyle mi, ihale usulüyle mi yapılmaktadır?

– İhale usulüyle yapılıyorsa, İstanbul’da yapımı kararlaştırılan hastanelerin hangi ihale usulüyle yapımına başlanmıştır. Bu ihaleyi hangi firma kazanmıştır? İhalenin yapım usulü nedir?

– İki hastanenin yapım bedeli ne kadardır? Bu hastanelerin şehir hastaneleri gibi hasta ve gelir garantisi bulunmakta mıdır?

“HAZIR BİNALAR NEDEN KULLANILMADI?”

– Atatürk Havalimanı’nda alt yapısı olmayan arazi niçin hastane yapımı için tercih edilmiştir?

– Bu hastanelerin yapım amacı Covid-19 salgınına karşı pandemi önlemi için mi, yoksa kalıcı hastane olarak mı planlama yapılmaktadır? Şayet pandemi için sahra hastanesi tarzı bir yapı tesis etme amacı varsa, bu durumda hazır yapılı ve atıl alanların, mesela Atatürk Havalimanı içinde boş bulunan binaların, Yeşilköy’deki İTO fuar alanlarının, Kumkapı’daki yerlerin kullanılması daha ekonomik değil midir?

– Bu alanlarda altyapı ve inşaatlar hazır olduğu için sadece iç bölmelerin monte edilerek hastaneye dönüşmesi son derece kısa bir sürede tamamlanması mümkün iken bu seçenekler niçin değerlendirilmemiştir?

Son güncelleme: 15:38 11.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı