• Turkhane Logo

Sağlık çalışanlarından isyan: ‘112 Acil ambulansları VIP koronalıya yönlendiriliyor’

Ankara’da filyasyon ekiplerinden sonra 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nde çalışan sağlıkçılar ile ambulansların da VIP hastalar için seferber edildiği ileri sürüldü.

11:35 21 Eylül 2020 Pazartesi
Sağlık çalışanlarından isyan: ‘112 Acil ambulansları VIP koronalıya yönlendiriliyor’
Ankara’da filyasyon ekiplerinden sonra 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nde çalışan sağlıkçılar ile ambulansların da VIP hastalar için seferber edildiği ileri sürüldü.


Sağlıkçılar, “Başka vakaya giderken iptal ediliyor ve torpilli hastaya yönlendiriliyoruz” iddiasını ortaya attı.

Koronavirüs salgını Türkiye geneli milyonlarca insanı tehdit ederken Ankara’da ortaya çıkan VIP hasta söylentilerine filyasyon ekiplerinden sonra 112 Acil Sağlık Hizmetleri eklendi. Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre 112 Acil’de ambulans şoförlüğü yapan ve ismini vermek istemeyen bir sağlık emekçisi, çağrılara yetişilemediğini belirtti. “Vaka bildirimde, ‘şu kişinin yakını, bu kişinin tanıdığı’ veya açık açık ‘VIP hastamız’ denilip bizi acil durumu olmayan Kovid- 19 vakalarına yönlendiriyorlar. Başka vakaya gidiyorsak iptal ediliyor ve torpillilere yönlendiriliyoruz” savını dillendirdi.


AÇIK AÇIK ‘BAKANLIKTA ÇALIŞIYORUM’ ‘SİYASETÇİYİM’ DİYEN OLUYOR

VIP hastaların siyasetçi yakını olduğunu öne süren ambulans şoförü, “Sağlık Bakanlığı’nda veya 112 komuta merkezinde çalışan birilerinin de yakınları olabiliyor. Açık açık ‘bakanlıkta çalışıyorum’ veya ‘siyasetçiyim’ diyen de oluyor. Vakaların artmasıyla ve acil Kovid-19 ile acil olmayanlara sevkimiz nedeniyle kırmızı kodlu vaka diye tabir edilen ‘trafik kazasında yaralanan birine veya kalp krizi geçiren acillere’ ulaşmakta güçlük çekiyoruz artık” diye konuştu.

AMBULANSLARI DEZENFEKTE EDECEK TEMİZLEYECEK VAKİT YOK

Adının açıklanmasını istemeyen bir acil tıp teknisyeni de “Salgının ilk 4-5 ayı daha rahat çalışıyorduk. Pozitif veya şüpheli vakamız 24 saatte sadece 4-5 civarıydı. Pozitif hasta taşıyınca bir saat istirahat izni veriliyordu. Bu sürede ambulansı temizleyip havalandırıyorduk ama kaldırıldı. Taşıdığımız pozitif vaka sayısı ve iş yükü o kadar arttı ki ambulansları dezenfekte edecek ve havalandıracak vaktimiz olmuyor. Ayrıca zaman zaman eldiven, maske ve koruyucu ekipman sıkıntısı çekiyoruz. Ambulanslar yetmiyor ve sahada çalışan sağlıkçıların neredeyse yarısı Kovid-19’a yakalandı. 150 civarı 112 ekibi bir dönem 70’e düştü. Dün kırmızı kodlu düşme vakası aldık. Yurttaş evinde düşmüş, boynunu oynatamıyor, hastaneye götürdük ama ‘Kovid-19 nedeniyle hastane dolu’ diye almak istemediler” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 11:35 21.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı