• Turkhane Logo

SADAT’ın askeri öğrenci mülakatına girmesi için yasa, 15 Temmuz’dan sonra KHK ile değiştirilmiş!

SADAT’ın kurucularından Gürcan Onat’ın “Harp okulları mülakatını 3 yıl SADAT yaptı” açıklamasının ardından, harp okulları giriş mülakatlarının 15 Temmuz sonrası çıkarılan KHK ile değiştirildiği ortaya çıktı.

11:22 12 Ekim 2021 Salı
SADAT’ın askeri öğrenci mülakatına girmesi için yasa, 15 Temmuz’dan sonra KHK ile değiştirilmiş!
SADAT’ın kurucularından Gürcan Onat’ın “Harp okulları mülakatını 3 yıl SADAT yaptı” açıklamasının ardından, harp okulları giriş mülakatlarının 15 Temmuz sonrası çıkarılan KHK ile değiştirildiği ortaya çıktı.



Cumhuriyet’te yer alan habere göre, 22 Kasım 2016’da çıkarılan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye KHK’ye konulan geçici bir yasa maddesi uyarınca emekli subay ve astsubayların, 31 Aralık 2020 tarihine kadar (TSK) Türk Silahlı Kuvvetleri’ne personel ve askeri öğrenci temini için yapılacak sınav komisyonlarında yer alabilmesine olanak tanındı. Yakın zamanda çıkarılan yeni yönetmelikle harp okullarına giriş mülakatlarında Milli Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin de yer alabileceği hükme bağlandı.

Bir dönem AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlığını da yapan Adnan Tanrıverdi’nin kurucusu olduğu Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (SADAT) mensuplarının harp okulları mülakatlarına katıldığı önceki gün Oda TV’de yayımlanan haberle yeniden gündeme gelmiş, haberde, SADAT’ın kuruluşunda maddi katkısı olduğunu belirten emekli binbaşı Gürcan Onat’ın, “Mülakatlar 2020 yılının sonuna kadardı. 15 Temmuz kalkışmasından sonra emekli subaylar çağrıldı. Bu uygulama 2020 yılına kadardı, üç yıl görev yaptım. 2021’de eskiye dönüş yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı kendi bünyesinden oluşturduğu ekiple mülakatları yapıyor” ifadelerine yer verilmişti.


SEÇİMİ BAKAN YAPTI

Harp okullarına giriş mülakatlarında emekli subay ve astsubayların yer alabilmesi, 22 Kasım 2016’da yayımlanan 678 sayılı KHK’ye konulan bir maddeyle olanaklı hale geldi. Maddede, “31 Aralık 2020 tarihini geçmemek kaydıyla, emekli subay ve astsubaylar Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilebilir” hükmü yer aldı. Bu KHK maddesi uyarınca 14 Ocak 2017’de çıkarılan yönetmelikle TSK’ye dış kaynaktan personel alımı ile harp okullarına giriş için yapılan sınav komisyonlarında yer alacak emekli subay ve astsubayların, istekliler tarafından Milli Savunma Bakanı tarafından seçilmesi öngörüldü. Bu yönetmelik uyarınca emekli subay ve astsubaylar, 2020 yılı sonuna kadar TSK’ye dış kaynaktan personel alımı ve harp okullarına giriş için yapılan sınav komisyonlarında yer aldı.

KOMİSYONDA OLACAKLAR

Bu yönetmeliğin uygulanmasının 31 Aralık 2020’de sona ermesinin ardından sınav komisyonlarında kimin görev alacağı, bu yıl 28 Eylül’de çıkan yönetmelikle belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Savunma Bakanlığı Personel ve Askeri Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği’nde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetlerinde görev alacakların nitelikleri ve komisyonların teşkilinin bakanlık tarafından belirleneceği belirtilirken personel ve öğrenci alımı için yapılacak sınavlarda Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda görevli personelin yanı sıra “diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ilgili personelden istifade edileceği” hükmüne yer verilmesi dikkat çekti.

Son güncelleme: 11:22 12.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı