• Turkhane Logo

S-400 teslimatında üçüncü gün: Altıncı uçak da indi

S-400 parçalarını taşıyan beşinci ve altıncı uçak Mürted Hava Meydanı'na iniş yaptı.

13:29 14 Temmuz 2019 Pazar
S-400 teslimatında üçüncü gün: Altıncı uçak da indi
S-400 parçalarını taşıyan beşinci ve altıncı uçak Mürted Hava Meydanı'na iniş yaptı.




Milli Savunma Bakanlığı, Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin teslimatına devam edildiğini, sistemin bazı parçalarını taşıyan 6. uçağın da Ankara yakınlarında yer alan Mürted Hava Meydanı’na indiği açıklandı.


Cuma günü başlayan sevkiyat kapsamında 7. uçağın da bugün Ankara’ya inmesi bekleniyor.Teslimat, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeni bir sürece girdiğine işaret ediyor. Washington’ın nasıl bir yaptırım paketini devreye sokacağı merak ediliyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper ile Cuma akşamı konuyla ilgili bir telefonda görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında bulunduğunu, bu çerçevede S-400 savunma sistemi alımının tercih değil bir zorunluluk olduğunu, Patriot teklifi konusundaki değerlendirmelerinin de devam ettiğini ilettiği” belirtildi.

ÜÇ ALTERNATİF YAPTIRIM KARARI

Bu arada S-400’ün Türkiye’ye teslimatının başlamasının ardından ABD’nin Türkiye’ye uygulayacağı yaptırım paketine karar verdiği belirtildi. ABD yönetiminin CAATSA’da (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele) yer alan üç alternatif yaptırım planından birinin seçtiği ve gelecek hafta duyuracağı iddia edildi. Bloomberg, S-400 teslimatının ‘Orta Doğu’nun en büyük ekonomisinin’ ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya getireceğinin kesin olduğunu ve ABD Başkanı Trump’ın yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda olduğunu ifade etti.

RUS SENATÖRDEN AÇIKLAMA

Rus senatör Aleksey Puşkov, Rusya yapımı bir hava savunma sistemi almış olması nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım planlarını eleştirdi. Puşkov, “S-400 sistemi almasaydı yaptırım da uygulanmazdı. ABD’nin kendi silahlarını müttefiklerine satması, NATO’nun varoluş sebeplerinden biri” açıklamasında bulundu.

Son güncelleme: 13:29 14.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı