• Turkhane Logo

Rütbeli uyuşturucu baronlarına gizlilik

Rütbeli jandarmaların içinde bulunduğu ve askeri araçlarla sevkiyatın yapıldığı uyuşturucu çetesiyle ilgili gizlilik kararı geldi. Olayın boyutları ise büyüdü.

11:49 13 Aralık 2019 Cuma
Rütbeli uyuşturucu baronlarına gizlilik
Rütbeli jandarmaların içinde bulunduğu ve askeri araçlarla sevkiyatın yapıldığı uyuşturucu çetesiyle ilgili gizlilik kararı geldi. Olayın boyutları ise büyüdü.



Diyarbakır’ın Lice ilçesi Merkez Karakol Komutanı Astsubay Başçavuş M. ve 3 uzman çavuş 2 Aralık’ta Sur ilçesine bağlı Mermer Jandarma Karakolu arama noktasında 8 kilogram uyuşturucuyla yakalandı. Adliyeye sevk edilen ve tutuklanan Başçavuş M. ve 3 uzman çavuşun verdikleri ifadelerde, uyuşturucu ticaretini daha önce de yaptıkları, ham madde sağlayanlarla ilişkileri ve kimlerle yaptıklarına dair bilgiler verdiği belirtildi. Uyuşturucu ticareti yapan rütbeli askerlerin sorgularında, uyuşturucu sevkiyatının askeri araçlarla yapmaları nedeniyle kontrol noktalarında rahatlıkla geçtiklerini belirterek, uyuşturucu ağının sadece Lice’yle sınırlı olmadığı bilgisini verdi.

Dosya gizli tutuluyor


Askerlerin verdiği ifadeler üzerine Lice’de 30 kişi hakkında arama kararı çıkarıldı. 3 Aralık’ta yapılan ev ve iş yerleri baskınlarında, Yolçatı (Sîsê) Mahallesi eski muhtarı N.İ., Dernek (Tilê) Mahallesi muhtarı N.K. ve Tepe (Gir) Mahallesi muhtarı A.Y.’nin aralarında olduğu 24 kişi gözaltına alındı. Evine yapılan baskında 15 kilogram esrarın yakalandığı belirtilen Yolçatı Mahalle muhtarı F.İ.’nin ise daha sonra gözaltına alındığı öğrenildi. Bu operasyonun ardından Diyarbakır’da yürütülen soruşturma dosyası için kısıtlılık kararı getirildi.

BİR TONU AŞTI

Lice’de rütbeli asker ve muhtarların içinde olduğu uyuşturucu ticaretinin kamuoyuna yansımasından 4 gün sonra 6 Aralık’ta Diyarbakır Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’nın Kıran 5 Operasyonu kapsamında 4 Aralık’ta Lice’de operasyon başlattığı ve icra edilen adli aramalarda, kayalıklar ve çalılar arasına gizlenmiş 31 adet çuval ile 3 adet jelikan bidon içerisinde 1 ton 36 kilo esrarın ele geçirildiği duyuruldu.

VALİLİK VE YANDAŞ MEDYA ASKERLERİ GİZLEDİ

Araçlarında uyuşturucu yakalanıp tutuklanan rütbeli askerlerden bahsedilmeyen ve havuz medyasının “PKK’ye darbe” başlığıyla servis ettiği valilik açıklamasında, “KIRAN-5 Operasyonu kapsamında icrasına başlanan Şehit J.Uzm.Çvş. Mustafa SARI03 Operasyonu başarıyla tamamlanmıştır” diyerek uyuşturucuların detaylarını bir bir sıraladı. Valilik açıklamasında, operasyonun rütbeli askerlerin verdiği bilgiler doğrultusunda yapıldığına dair herhangi bir bilgi yer almazken, iddialara göre, köylülere yönelik soruşturmanın, rütbeli askerlerin dosyasından ayrı tutulacağı belirtildi. Uyuşturucu ticareti yapan rütbeli askerlerin sorgularında, temin ettikleri uyuşturucunun üretimi konusunda ismini verdiği 3’ü görevde, biri ise eski muhtar olan 4 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınan diğer kişilerin ise ifade işlemlerinin devam ettiği belirtildi.

2 ilçede daha operasyon Açılan soruşturmanın genişlemesi üzerine Hani ve Hazro ilçelerinde de operasyon yapıldığı öğrenildi. 6 Aralık tarihinde Hazro ilçesinde bir polis memurunun aracında 120 kilogram esrar bulunmasının ardından Hani İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde başlatılan soruşturma kapsamında 3 polisin görevden uzaklaştırıldığı iddia edildi.

RÜTBELİ UYUŞTURUCU BARONLARI

6 Aralık’ta Bolu’da iki polis, sivil araçta 121 kilo 200 gram uyuşturucu taşırken yakalındı. 5 Aralık’ta ise AKP Aydın Gençlik Kolları Başkanının üstünde sentetik uyuşturucu bonzai bulundu. 4 Aralık’ta Kocaeli Ceza İnfaz Kurumu’nda görevli infaz koruma memuru 15 bin lira değerindeki metamfetaminle yakalandı. 17 Kasım’da Sakarya’da görev yapan bir askeri personel ile yanında bulunan kadın Düzce’ye uyuşturucu sevkiyatı yaparken yakalandı. 27 Kasım’da yine Bolu’da biri asker iki kişi 21 kilo eroin ile yakalandı. 12 Ekim’de İstanbul Ataşehir’de gençlere uyuşturucu satan kişi polis çıktı. Ocak ayında İzmir Aliağa’da bulunan Pollen tatil köyünde 400 kiloya yakın uyuşturucu ele geçirilirken, yakalananlar arasında Hakkari ili Çukurca ilçe Jandarma Komutanı ve bir uzman çavuş. 2017 yılında AKP Diyadin Gençlik Kolları Başkanı ve bir polis memuru Adapazar’da 1 milyon 500 bin lira değerinde eroinle birlikte yakalandı. 2015 Nisan’ında yine iki uzman çavuş 10 kilodan fazla uyuşturucuyla yakalandı. Ekim ayında 2 kilo sentetik uyuşturucu ve hapla Manisa’da yakalanan İzmir Emniyet’inde görevli 3. Sınıf Emniyet Müdürüydü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeğeni Mehmet Erdoğan’ın, 50 kg. esrarla yakalandı.

Son güncelleme: 11:49 13.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı