• Turkhane Logo

Rusya'ya yaptırımlar Akkuyu'yu vurdu: Proje gecikebilir

Bloomberg, Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santrali projesinin Rusya'ya yaptırımlar nedeniyle gecikebileceğini öne sürdü.

19:24 31 Mart 2022 Perşembe
Rusya'ya yaptırımlar Akkuyu'yu vurdu: Proje gecikebilir
Bloomberg, Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santrali projesinin Rusya'ya yaptırımlar nedeniyle gecikebileceğini öne sürdü.

Ukraynaya askeri müdahalesi gerekçesiyle Rusyaya uygulanan yaptırımlar, Mersindeki Akkuyu Nükleer Santrali projesini de etkiliyor.

Bloombergin iki Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre, yaptırımlar nedeniyle 20 milyar dolarlık projenin faaliyete geçmesi gecikebilir.

DÖRT REAKTÖRDEN SADECE BİRİSözcünün aktardığına göre, Rus ve Türk yetkililerinin bir araya gelerek projeyle ilgili potansiyel sorunları ele aldıkları aktarılırken, 2023te inşa edilmekte olan dört reaktörden sadece birinin faaliyete geçebileceği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Şubatta yaptığı konuşmada Akkuyuda 2023te iki reaktörün faaliyete geçeceğini söylemişti.
Projeyi yürüten Rus kamu şirketi Rosatom, Bloombergin sorularına yanıt vermedi.
RUSYA’DAN TEKLİFBloombergin bir Türk yetkiliden aktardığına göre, finansman sorunları yaşamayı öngören Rus tarafı, Türkiye’nin projenin finansmanını üstlenmesi ve daha sonra potansiyel bir takas (barter) anlaşmasının bir parçası olarak Moskova’dan tazminat talep etmesi fikrini ortaya attı.
Türk yetkili, projede şu an parça ve ekipman sorunu olmadığını, üçüncü ülkelerden de siparişlerde de sorun yaşanmadığını söyledi.
Projenin finansmanını üstlenen Rusyanın en büyük bankası olan Sberbank, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yaptırım listesine alınmıştı.
Dünyanın en büyük nükleer yakıt ve reaktör tedarikçisi olan, Akkuyu projesinin de tek sahibi olan Rosatom ise yaptırım listesinde yer almamıştı.
2018de inşasına başlanan Akkuyu santralinin 2026ta tamamlanacağı duyurulmuştu.
Bloombergin haberinde ayrıca, Ankara’nın ekonomik kırılganlıklarını kabul eden Batılı müttefiklerin, Erdoğan’a yaptırımlara uyması için baskı yapmadığı ancak savaşın Türkiye ekonomisi için de maliyetleri olduğu vurgulandı.

Son güncelleme: 19:24 31.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı