• Turkhane Logo

Rusya’nın silah satışındaki payı düştü ABD’nin yükseldi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi silah ticaretini de etkiledi.

23:06 14 Mart 2023 Salı
Rusya’nın silah satışındaki payı düştü ABD’nin yükseldi
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi silah ticaretini de etkiledi.

TURKHANE.COM - MOSKOVA 
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) araştırmasına göre, son yılda Avrupa devletlerinin silah ithalatında yüzde 47lik keskin bir artış görüldüğünü ortaya çıktı. Aynı araştırmada NATO devletlerinin ise silah ithalatlarını yüzde 65 oranında artırdığını ortaya koydu.
Araştırma, Avrupaya silah transferlerini 2022de keskin bir şekilde ortaya koyarken, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna bölgenin en büyük, dünyanın üçüncü silah ithalatçısı haline geldi. Silah sevkiyatlarında ilk iki rotayı ise sırasıyla Katar ve Hindistan kaptı.
SIPRI’den raporu ortaya koyan Pieter D. Wezeman, Küresel olarak silah transferleri düşerken, Rusya ile diğer birçok Avrupa devleti arasındaki gerilimler nedeniyle Avrupaya yapılanlar keskin bir şekilde arttı dedi ve Avrupa devletlerinin artık daha fazla ve daha hızlı silah ithal etmek için çabaladığını söyledi.
Rusya’nın silah satışındaki payı yüzde 22den yüzde 16ya düştü. Buna mukabil ABD’nin payı yüzde 33ten yüzde 40a yükseldi. Rusya ve ABD dünyanın en büyük silah ihracatçıları olmaya devam etti.
Asya ülkeleri, 2018-2022de silah teslimatlarının yüzde 41ini oluşturdu. Wezeman, artan talebin Çin ve Kuzey Korenin büyüyen bir tehdit olarak algılanmasından kaynaklandığını söyledi.
Orta Doğuya bakıldığında, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır, son beş yılda silah ithalatçıları arasında ilk on içinde yer alırken, silahların büyük çoğunluğu (yüzde 54) ABD tarafından sağlanıyor, ardından Fransa, Rusya ve İtalya geliyor.
SIPRInin raporuna göre, satışlar 260ın üzerinde gelişmiş savaş uçağı, 500ün üzerinde yeni tank ve 13 fırkateyni içeriyor.

Son güncelleme: 23:06 14.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı