• Turkhane Logo

Rusya'dan sert NATO çıkışı: Stoltenberg, gerçekle bağını kaybetti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Doğu kanadındaki askeri varlığı güçlendireceğiz” açıklamasına yönelik açıklama yaptı. Lavrov, “Gerçekle bağını kaybettiğini düşünüyorum” dedi.

17:36 27 Ocak 2022 Perşembe
Rusya'dan sert NATO çıkışı: Stoltenberg, gerçekle bağını kaybetti
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Doğu kanadındaki askeri varlığı güçlendireceğiz” açıklamasına yönelik açıklama yaptı. Lavrov, “Gerçekle bağını kaybettiğini düşünüyorum” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in dün, NATO’nun doğu kanadındaki askeri varlığını güçlendireceğine yönelik açıklamalarını değerlendirdi.

Söz konusu açıklamaları dikkate almadığını belirten Lavrov, Stoltenberg’in gerçekle bağını kaybettiğini düşünüyorum ifadelerini kullandı.
BİZE SALDIRANLAR HER ZAMAN HAK ETTİĞİNİ BULDUCumhuriyetin haberine göre Lavrov, batının yaptığı açıklamaların histerik olduğunu ifade ederek, Batılı meslektaşlarımızın istisnasız askeri çılgınlık içinde olduklarını görüyoruz. Sadece şunu konuşuyorlar, Onları cezalandıracağız, Saldıracaksınız, Cezalandıracağız, Ukraynayı kurtaracağız gibi. Batının içinde bulunduğu histerik ifadeleri okuyorsunuz. Biz kimseye saldırmadık, onlar hep bize saldırdı. Bize saldıranlar da her zaman hak ettiğini buldu dedi.
ABD, YAZILI KARŞILIK SUNDUÖte yandan ABD, Rusyanın Avrupanın doğusuyla ilgili kapsamlı güvenlik taleplerini karşılamak için dün diplomatik yol haritası sunduğunu açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada, Rusyanın kapsamlı talepleri üzerine NATOnun açık kapı politikasını sürdürdüğünü ve Kremlinin kaygılarına karşı ilkeli ve pragmatik değerlendirme sunduğunu vurgulayarak, ABDnin Moskova büyükelçisinin Rusyaya şahsen yazılı bir cevap ilettiğini belirtti.
Rusya, NATOnun askeri birliklerini ve silahlarını Ukraynanın doğusundan çekmesini ve Ukraynanın NATOya hiçbir surette alınmamasını talep etmişti.
Blinken gazetecilere yaptığı açıklamada sunulan belge ile ilgili olarak, Ruslar konumumuzu, fikirlerimizi olabildiğince net bir şekilde anladılar. Şu anda bu belge onlarda ve top onların sahasında dedi.
Kremlinin Ukrayna sınırlarının yakınına yaklaşık 100,000 asker yığmasının ardından Ukraynada gerilim aylardır artıyor. Moskova Ukraynayı işgal etme planı olduğunu kabul etmezken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusyanın Ukrayna sınırında birliklerini artırmasına karşılık olarak birliğin doğu Avrupaya daha fazla gemi ve savaş uçağı gönderdiğini ve askeri güçleri hazırda tuttuklarını açıklamıştı.
ABD Savunma Bakanlığı, yaklaşık 8 bin 500 ABDli askerin yüksek düzeyde alarma geçirildiğini ve Rusyanın Ukraynayı işgal etmesi durumunda bölgeye konuşlanma emri beklediklerini bildirmiş, Kremlin bu adımları endişe ile izledikleri yorumunu yapmıştı.
UKRAYNA, RUSYANIN DİPLOMASİYE DEVAM EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUkrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Ukraynanın doğusundaki gerilimin azaltılmasına yönelik Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanyanın Paristeki dünkü müzakeresinin ardından Berlinde yapılacak bir sonraki müzakere turuna kadar Rusyanın en az iki hafta daha diplomatik kulvarda kalabileceğini belirtti.
Kuleba, Kopenhagda yaptığı basın toplantısında İyi haber şu ki danışmanlar iki hafta içinde Berlinde görüşmek için anlaştılar. Bu da Rusyanın gelecek iki hafta boyunca diplomatik kulvarda kalmasının olası olduğu anlamına geliyor dedi.
Kremlin, Ukrayna sınırına on binlerce askerini konuşlandırmasına karşın Ukraynayı işgal etmeyi planladığı iddialarını reddediyor ve Ukraynanın ayrılıkçı doğu kentlerinde Moskova destekli isyancılara saldırmaya hazırlandığını öne sürüyor.

Son güncelleme: 17:36 27.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı