• Turkhane Logo

Rusya’dan petrol ürünlerinde Brezilya rekoru

Latin Amerika Ülkesi Brezilya, Rusya’dan petrol ürünü alımını rekor seviyede artırarak Rusya’dan en çok petrol ürünü alan ülkeler sıralamasına girdi.

14:58 22 Ağustos 2023 Salı
Rusya’dan petrol ürünlerinde Brezilya  rekoru
Latin Amerika Ülkesi Brezilya, Rusya’dan petrol ürünü alımını rekor seviyede artırarak Rusya’dan en çok petrol ürünü alan ülkeler sıralamasına girdi.

TURKHANE.COM- MOSKOVA
Bloomberg’in Enerji analitik şirketi Kpler Ltd.den alınan verilere dayandırdığı haberine göre, Brezilya’nın Rus petrol ürünleri ithalatı Ağustosta günde 235 bin varile ulaşacak.
Brezilya, rekor miktarda Rusya’dan petrol ürünleri alarak Avrupa Birliği yasağının ardından Rusya’nın yeni pazarı oldu. Rus petrol ürünleri ithalatı Temmuza göre %25 artarak günde yaklaşık 235.000 varile çıktı.Böylece Rusya, bir zamanlar Brezilyanın en büyük yabancı yakıt tedarikçisi olan ABDyi geride bırakarak ilk sıraya oturmuş oldu.Brezilya, özellikle Rus petrol alımını, AB’nin ithalatı yasakladığı ve G7 ülkelerinin tavan fiyat uyguladığı Şubat ayında keskin bir şekilde artırmaya başladı.
Uzmanlar, Rus dizelini satın almanın Brezilyanın ithal yakıt fiyatlarını varil başına 10 ila 15 dolar arasında düşürdüğünü tahmin ediyor. Kplere göre, tavan fiyat yürürlüğe girdiğinden beri Brezilya, yalnızca Türkiyeyi geride bırakarak dünya çapında Rus dizelinin en büyük ikinci alıcısı haline geldi.Uzmanlara göre Rusya, Latin Amerika’nın en büyük pazarı olan Brezilya’ya odaklanmış durumda. Brezilya şirketleri Rus dizeli satın almalarının rekabet avantajı yarattığını kabul ediyor ve bu yüzden hükümetin bu alımlara devam etmesini istiyor.
Hindistan her ay rekor kırıyor 
Bahar aylarında Hindistanın ise ithal ettiği Rus petrolünün payı da %46 gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştı. Bloomberg, arzdaki artışı Rus petrolünün diğer ülkelerden gelen yakıttan daha düşük bir fiyata satılmasına bağladı.
Rusya Federal Gümrük Servisi, Rusya Federasyonunun dış ticaretinde Avrupa Birliğinin yerini alan ülkeler arasında Hindistanı da gösterdi.Hindistan, Çin ile birlikte Rus kömürü, petrolü ve gazının da başlıca alıcıları haline geldi.
Indian Oil, Hindistanın 2024 yılına kadar Rus petrol ithalatındaki payını %30a çıkaracağını açıkladı.

Son güncelleme: 14:58 22.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı