• Turkhane Logo

Rusya’dan gerilimi artırıcı bir adım!

Rusya, 1985 yılında belirlenmiş Baltık Denizi'ndeki sınırlarını güncelleme kararı aldı. Bu düzenleme, Baltık Denizi'ndeki devlet sınırının hizalamasını değiştirecek ve bu bölgeleri iç deniz suları olarak kullanıma açacak.

19:02 22 Mayıs 2024 Çarşamba
Rusya’dan gerilimi artırıcı bir adım!
Rusya, 1985 yılında belirlenmiş Baltık Denizi'ndeki sınırlarını güncelleme kararı aldı. Bu düzenleme, Baltık Denizi'ndeki devlet sınırının hizalamasını değiştirecek ve bu bölgeleri iç deniz suları olarak kullanıma açacak.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 
Rusya Savunma Bakanlığı, Baltık Denizindeki kıyı ve adalarının koordinat listesinin güncellenmesini önerdi. Bakanlık, mevcut koordinat listesinin 1985 yılında onaylandığını ve modern coğrafi durumla örtüşmediğini belirtti.
Savunma Bakanlığı, 1985te küçük ölçekli deniz navigasyon haritalarına dayanan mevcut koordinat listesinin güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Bakanlık, Finlandiya Körfezindeki düz taban çizgilerinin devam etmediğini ve Rusya Federasyonu topraklarında kapanmadığını, bu nedenle iç deniz sularının dış sınırının belirlenemediğini vurguladı.
Savunma Bakanlığı, Finlandiya Körfezinin doğu kesiminde ve Baltiysk ile Zelenogradsk bölgelerinde düz bir temel hat sistemi kurmayı önerdi. Bu düzenleme, Baltık Denizindeki devlet sınırının hizalamasını değiştirecek ve bu bölgeleri iç deniz suları olarak kullanıma açacak.
Bakanlık, değişikliklerin uygulanabilmesi için Rosreestre (Rusya Federal Devlet Kayıt Hizmeti) Baltık Denizindeki sınır değişikliklerini dikkate alması talimatı verdi. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığına düzeltilmiş ve yeniden yayınlanan haritaların kopyalarını BM Genel Sekreterine teslim etmesi talimatı verildi. Değişikliklerin Ocak 2025te yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Estonya, Baltık Denizini abluka hazırlığı yapmıştı
Rusya’nın bu adımının sebebi olarak, Estonya Savunma Kuvvetleri’nin, Baltık Denizine Polonya, İsveç ve Finlandiya ile ortaklaşa olası bir abluka uygulanmasının tartışmaya başlaması olarak gösteriliyor. 
Estonya Savunma Kuvvetleri Bakanı Marin Herem, Baltık Denizine Polonya, İsveç ve Finlandiya ile ortaklaşa olası bir abluka uygulanmasının tartışılmasının çok önemli olduğunu söylemişti.
Bunun gerekçesi olarak Rusya’nın askeri yeteneklerini ve askeri üretimini artırdığını bu yüzden savunmayı güçlendirmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Marin Herem, Rusya’nın o bölgede deniz ve hava savunması konuşlandırmasının pek olası olmadığı ve kendilerinin de müttefiklerden hava ve deniz desteği alabileceklerini vurgulayarak, Estonya’nın son iki yıldır kendisini deniz mayınları ve gemisavar füzelerle silahlandırarak olası tehditlere karşı hazırlık yaptığını da sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 19:02 22.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı