• Turkhane Logo

Rusya’dan Çin’e Gaz ve Petrol nakli ikiye katlandı

Dünyanın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşı düşen doğalgaz ve petrol satışlarını Çin ile telafi etmeye çalışıyor

16:58 13 Ocak 2023 Cuma
Rusya’dan Çin’e Gaz ve Petrol nakli ikiye katlandı
Dünyanın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşı düşen doğalgaz ve petrol satışlarını Çin ile telafi etmeye çalışıyor


TURKHANE.COM - MOSKOVA Çin, nadir bulunan Arctic markası petrol de dahil olmak üzere daha farklı kalitelerde Rus petrolü almaya başladı.  
Mesela daha önce Arktika’dan çıkartılan Arco marka petrolü, İngiltere ve Hollanda alırken şimdi yaptırımlar nedeniyle Çin ve Hindistan alıyor. 
Ayrıca Rusya, 2022 yılında enerji ihracatını çeşitlendirme programının bir parçası olarak Çin’e yaptığı LPG ihracatını iki kat artırdı.
Rusya, Çine LPG ihracatını ikiye katladı
Rusya, geçtiğimiz yıl özellikle Sibirya’dan demiryolu ile Çine sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) satışını rekor seviyede artırdı. Doğu Sibiryada Ust-Kutsk gaz işleme tesisinin faaliyete geçmesinin ardından Irkutsk Oil Companynin (INC) yurt dışına ihracatında artış gözlemlendi.
Kommersant’ın Reuters tarafından elde edilen verilere dayandırdığı haberine göre, Çine yapılan ihracat bir yıl önceki 62.600 tondan 2022’de 147.100 tona yükseldi.
Gazprom, Rosneft, LUKOIL, Tatneft ve Sibur gibi diğer büyük LPG ihracatçıları da geçen yıl tedariklerini Ukrayna ve Avrupadan Çin’e yönlendirdi.
Çin her kalitede petrol alışını artırdı
Piyasayı inceleyen şirketlerin verilerine göre, Çinin farklı kalitelerde Rus petrolünü almayı artırdığı gözlendi. 
Çinden alıcılar, Arctic sınıfı Arco da dahil olmak üzere Murmansk limanından sevk edilen daha az bilinen kalitelerde petrol sipariş ediyorlar.
Bu kaynaklardan, Şubat 2023te üç tankerin Çine ulaşması bekleniyor. Araştırma şirketi Kpler, Çinin her ikisi de Murmansktan gelen farklı tankerleride dahil etmek gerektiğini bildiriyor.
Rus petrolünün arktik kalite seviyesinde eskiden çoğunlukla Avrupaya gönderiliyordu, ancak 5 Aralık 2022de AB petrol ambargosunun yürürlüğe girmesinden sonra, önde gelen bu petrol çeşidi Çin ve Hindistan’a gitmeye başladı. 
Bloomberg uzmanlara atıfta bulunarak, Rus petrolünün satın alınmasının Irak Basrah Heavy gibi bazı Orta Doğu markalarını Çin pazarından çıkarmaya zorlayabileceğini yazdı.  Ajans, satıcıların, Kıtalararası Borsada Brent tedarik sözleşmelerinin maliyetine göre Mart ayı teslimatı için Arcoda varil başına en az 10 $ indirim teklif ettiğini ve bunun da Rus petrolünü karşılaştırılabilir kalitelerden daha uygun hale getirdiğini de sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 16:58 13.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı