• Turkhane Logo

Rusya ülkedeki uluslararası kuruluşları yasakladı

Rusya,

18:29 09 Nisan 2022 Cumartesi
Rusya ülkedeki uluslararası kuruluşları yasakladı
Rusya,

Rusya Adalet Bakanlığı, aralarında Uluslararası Af (Amnesty International) ve İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütlerinin bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluş ile birçok Alman vakfının ülkedeki bürolarının, Rus yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yabancı sivil toplum kuruluşları kaydından çıkartıldığını bildirdi. Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, söz konusu adımın fiilen kuruluşların kapatılması anlamına geldiği belirtildi.
Rusya Adalet Bakanlığının açıklamasına göre, resmi kayıtlardan çıkartılan 15 kuruluş arasında Almanyada Sosyal Demokrat Partiye (SPD) yakınlığı ile bilinen Friedrich Ebert Vakfı, Hür Demokrat Partiye (FDP) yakınlığı ile bilinen Friedrich Naumann Vakfı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı (Carnegie Endowment for International Peace) ve Polonya Senatosunun himayesindeki sivil toplum kuruluşu Polonya Toplumu (Wspolnota Polska) bulunuyor.
AB: Hiçbir gerekçe bu adımı haklı çıkartmazAvrupa Birliği (AB) ise Rusyanın uluslararası kuruluşları yasaklamasına tepki gösterdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrellin sözcüsü tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığının kararından derin üzüntü duyulduğu belirtildi.
Açıklamada, hak ve özgürlüklerin korunması için faaliyet gösteren bu kuruluşlara yönelik adımın haklı hiçbir gerekçesi olamayacağı ifade edilerek, söz konusu yasak ile Rus yönetiminin halkın ifade ve düşünce özgürlüğü hakkını da elinden aldığı kaydedildi.
İnsan hakları örgütlerinden tepkiRusyanın kararına tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callarmard da, Örgütler, insan haklarını savundukları ve Rus yetkililere doğruyu söyledikleri için cezalandırıldılar değerlendirmesinde bulundu. Callamard, Rus hükümetinin, Af örgütünün Moskovadaki bürosunun kapatılması ile insan hakları ihlallerinin belgelenmesini ve ortaya çıkartılmasını engelleyemeyeceğini ifade etti. 
İnsan Hakları İzleme örgütü de Rusyadaki insan hakları ihlallerini araştırmayı sürdüreceğini duyurdu.
Almanyada koalisyon hükümetinin ortaklarından, Yeşillerin Federal Parlamento Grup Başkanı Britta Hasselmann da, partiye yakınlığı ile bilinen Heinrich Böll Vakfının da bu karardan etkilendiğini belirterek, Rusyanın kararına tepki gösterdi. Hasselmann, yaptırım uygulanan kuruluşların, Rus sivil toplumu ve takibata uğrayan çok sayıdaki Rus için bir bağlantı noktası oluşturduğunu bildirdi. Britta Hasselmann ayrıca, Bu örgütlerin ve siyasi vakıfların Kremlin tarafından zorla kapatılmasını kınıyoruz ifadesini kullandı.
Otoriterlik ve totaliterlik yönünde bir adımMoskovanın aldığı kararı değerlendiren Friedrich Naumann Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Karl-Heinz Paque ise, Rusyada kim vatandaş ve insan hakları için mücadele ediyorsa, cezalandırılıyor, tehdit ediliyor ve zorluklarla karşılaşıyor dedi. Paque, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin özgürlükçü ve demokratik değerlere karşı saldırganlığının Ukrayna sınırlarını aştığını da dile getirerek, söz konusu kararı otoriterlik ve totaliterlik yönünde atılan bir adım olarak değerlendirdi.
Ukraynaya yönelik saldırılarını askeri operasyon olarak nitelendiren Rusya, bu saldırılara başladığı 24 Şubattan beri Rus ve yabancı medyaya ait çok sayıda internet sitesini kapatmıştı.
Mart ayında uygulamaya giren yeni yasal düzenlemelerde de, operasyon hakkında yanlış bilgi yayanlara hapis cezasına varan yaptırımlar öngörülmüştü.

Son güncelleme: 18:29 09.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı