• Turkhane Logo

Rusya Ukrayna savaşının kaybedeni Türkiye olur

Rusya lideri Putin’in, Donetsk ve Luhansk ayrılıkçı yönetimlerini tanıma kararı sonrası Batılı liderlerden ambargo çağrıları yükselmeye başladı. Ekonomistler alınacak bir ambargo kararından en çok Türkiye’nin zararlı çıkacağı konusunda hemfikir.

09:12 22 Şubat 2022 Salı
Rusya Ukrayna savaşının kaybedeni Türkiye olur
Rusya lideri Putin’in, Donetsk ve Luhansk ayrılıkçı yönetimlerini tanıma kararı sonrası Batılı liderlerden ambargo çağrıları yükselmeye başladı. Ekonomistler alınacak bir ambargo kararından en çok Türkiye’nin zararlı çıkacağı konusunda hemfikir.


Ulusa Sesleniş konuşması yapan Rusya lideri Vladimir Putin, Donetsk ve Luhansk ayrılıkçı yönetimleriyle ilgili kararını açıkladı.

Dünyanın kilitlendiği krizde, Rus ayrılıkçıların kontrolündeki bölgede kan dökülürken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararı aldığı belirtildi.


Putin, Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlıklarını tanıyan kararnameyi de canlı yayında imzaladı.
  ⚡️⚡️Putin signs historic decree on recognizing two Donbass republics in the presence of their heads pic.twitter.com/FKaphoS3zZ — RT (@RT_com) February 21, 2022
Putin’in kararı imzalaması sonrası Donetsk’te halk havai fişekli kutlamalar başladı

BATIDAN AMBARGO ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili olarak Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Almanya Başbakanı Scholz, Rusya’yı kınadığını duyurdu.

İngiliz Başbakan Johnson, Ukrayna’nın yanında olduğunu ve İngiltere’nin yardım teklifini Ukrayna’ya sunacağını açıklarken, İngiltere Dışişleri Bakanı, “Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ı tanıması, Rusya’nın Minsk Anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini açıkça göz ardı ettiğini gösteriyor” dedi.

Letonya Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerini ülke olarak tanımasının hemen ardından Rusya’ya yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

Polonya da Rusya’ya en kısa süre içinde yaptırım uygulanması gerektiğini açıkladı.

EN ÇOK ZARAR GÖREN OLACAĞIZ

Siyaset bilimci Fatih Yaşlı Türkiye’nin olası savaştan en çok zarar gören ülke olacağı uyarısı yaparak, “Rusya-Ukrayna savaşı resmi olarak başlarsa, petrol fiyatlarından turizme, buğday ithalatından Türkiye’nin NATO sorumluluklarına ve oradan da Suriye’ye uzanan bir genişlikte bundan en çok zarar gören ülke biz olacağız” ifadelerini kullandı.

NE TAVIR ALACAĞIZ?

Alınacak yaptırım kararından en çok Türkiye’nin etkileneceğini belirten ekonomist Uğur Gürses, “Buğday ithalatının yüzde 86’sını, ülkeye gelen turistin yüzde 27’sini Rusya ve Ukrayna’dan alıyoruz…Doğal gazın da yaklaşık üçte birini Rusya’dan. Ambargo durumunda ne tavır alacağız?” dedi.

TÜRKİYE AĞIR YARA ALIR

Tırmanacak enerji fiyatlarının Türkiye’yi çok zorlayacağını söyleyen ekonomist Mustafa Sönmez, “Putin, Donetsk ve Luhansk Bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı. Elde var 1. Geri dönmez ama tırmandırmaz da. Bundan sonrası sıcak savaş dışı gerilim. Enerji fiyatları çıkar. Türkiye, fena yakalandı. Bu işten en ağır hasarı alacak” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 09:12 22.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı