• Turkhane Logo

Rusya, Suudi Arabistan'ın planına soğuk

Rusya: Cidde barış planı müzakereye bir çözüm bulmayı amaçlamıyor

12:31 09 Ağustos 2023 Çarşamba
Rusya, Suudi Arabistan'ın planına soğuk
Rusya: Cidde barış planı müzakereye bir çözüm bulmayı amaçlamıyor

TURKHANE.COM- MOSKOVA 

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilen Ukrayna konulu istişareleri yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Rusyanın katılımı olmadan ve çıkarları dikkate alınmadan, Ukrayna kriziyle ilgili hiçbir toplantının en ufak bir katma değeri yoktur dedi.
Zaharova, Rusyanın Ukraynadaki askeri çatışmaya diplomatik bir çözüme açık olmaya devam ettiğini, Moskovanın gerçekten ciddi tekliflere yanıt vermeye hazır olduğunu duyurdu.
Ayrıca, Suudi Arabistanda tartışılan Zelenskiy planının 10 maddesinden hiçbirinin kriz için müzakereye açık diplomatik bir çözüm bulmayı amaçlamadığını ve Rusyaya dönük manasız bir ültimatom olduğunu savundu.
Kapsamlı, sürdürülebilir ve adil bir çözümün ancak Ukraynanın düşmanlıkları durdurması ve Batılı ülkelerin ona silah sağlamayı bırakması halinde mümkün olduğunu söyleyen Zaharova buna ek olarak Ukraynanın tarafsız, blok dışı ve nükleer olmayan statülerinin yanı sıra yeni bölgesel gerçeklerin tanınması gerektiğine vurgu yaptı.
Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan açılamada Zaharova, Moskovanın krizin çözümü için ısrarcı olduğu şartları şöyle sıraladı:Saldırıların ve Kiev tarafından yapılan terörist eylemlerin durdurulması; Batının, Ukraynayı silahlandırmayı bırakması; Ukraynanın tarafsız, blok dışı ve nükleer olmayan statüsünün onaylanması; Rusyanın yeni bölgelerinde yaşayanların BM Şartında yer alan kendi kaderini tayin hakkını kullanması sonucunda ortaya çıkan yeni bölgesel gerçeklerin tanması; Ukraynanın silahsızlandırılması ve askerden arındırılmasının sağlanması; Ukraynanın Rusça konuşan vatandaşlarının ve ulusal azınlıkların hakları güvence altına alınması.
Zaharova, bu unsurların uygulanmasının, Rusyanın uğrunda mücadele ettiği uluslararası barış ve güvenlikten tamamen sorumlu olduğuna inandıklarının altını çizdi.
Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev görüşmeler için yaptığı yorumda “Müzakerelere henüz ihtiyaç yok. Düşman merhamet için yalvararak dizlerinin üzerinde sürünmeli’’ Açıklamasını yaptı.

Son güncelleme: 12:31 09.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı