• Turkhane Logo

Rusya Karadeniz’de gemi trafiğini kapattı

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz Girişimi tarafından belirlenen güvenlik koridorunun gemi trafiğine kapatıldığını açıkladı

14:53 01 Kasım 2022 Salı
Rusya Karadeniz’de gemi trafiğini kapattı
Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz Girişimi tarafından belirlenen güvenlik koridorunun gemi trafiğine kapatıldığını açıkladı

TURKHANE.COM - MOSKOVA 
Rusya Savunma Bakanlığı, tahıl anlaşmasının bir parçası olarak oluşturulan Karadenizdeki insani yardım koridorunun gemilerin seyrine kapatıldığını duyurdu.
Açıklamada, “Bu anlaşmaların ana katılımcısı olan Rusya Federasyonunun anlaşmalardan çekilmediğini, askıya aldığını vurguluyoruz. Bu bağlamda, Ukrayna yönetimi ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bu koridoru Rusya Federasyonuna karşı askeri operasyonlar yürütmek için kullandığından, gemilerin güvenlik koridoru boyunca seyrüseferi kabul edilemez” denildi.
Rusya Savunma Bakanlığı, Sivastopoldaki gemilere yönelik saldırının etrafındaki durum netleşene kadar Karadeniz Girişimi tarafından belirlenen güvenlik koridoru boyunca trafiğin askıya alındığını belirtti.
Açıklamada, Ukraynadan insani yardım koridorunun ve tarım ürünlerinin ihracatı için belirlenen Ukrayna limanlarının Rusya Federasyonuna karşı askeri operasyonlar yürütmek için kullanılmayacağının garantisini almak için uluslararası bir örgütün yardımına güveniyoruz denildi.
Öte yandan Rusyanın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya 31 Ekimde yaptığı açıklamada, Rusyanın Karadenizden geçen kuru yük gemilerini bir savaş bölgesi olarak kalması nedeniyle denetlemek için kendi tedbirlerini almayı planladığını söyledi.Rusyanın yakında tahıl anlaşmasının uygulanmasına yönelik yaklaşımları detaylandıracağını bildirdi.
Rusya, Sivastopola İHA ve İnsansız Deniz Araçları saldırısı nedeniyle 29 Ekimde “tahıl anlaşmasına” katılımı askıya aldı. Moskova saldırılardan Ukraynayı sorumlu tuttu.
30 Ekimde Türkiye, BM ve Ukrayna gemilerin tahıl koridoru boyunca hareket etmesi konusunda anlaştılar ve tahıl ihracatını sağlamaya devam etme isteklerini dile getirdiler. Kremlin, Rusyanın katılımı olmadan tahıl anlaşmasının riskli olduğunu savunuyor.Savunma Bakanlığı, Sivastopol’de saldırıya uğrayan gemilerin, tahıl anlaşmasının bir parçası olarak Ukrayna limanlarından sevkedilen malın geçtiği yeşil koridorun güvenliğini sağladığını bildirdi.
Ukraynanın bloke edilen limanlarından hububat ihracatı ile Rus tahıl ve gübrelerinin ihracatını öngören anlaşma, 22 Temmuzda Türkiye ve BM temsilcileri ile Rusya ve Ukrayna yetkilileri arasında 120 günlüğüne imzalanmıştı.

Son güncelleme: 14:53 01.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı