• Turkhane Logo

Rusya: BM merkezi İsviçre’ye taşınsın

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Birleşmiş Milletler’in merkez ofisinin ABD’nin New York şehrinden İsviçre’nin Cenevre şehrine taşınmasını teklif etti.

11:33 25 Nisan 2023 Salı
Rusya: BM merkezi İsviçre’ye taşınsın
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Birleşmiş Milletler’in merkez ofisinin ABD’nin New York şehrinden İsviçre’nin Cenevre şehrine taşınmasını teklif etti.

TURKHANE.COM - MOSKOVA 
Bu teklifi yorumlayan, İsviçre Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Paola Ceresetti, RBC ile yaptığı röportajda, uluslararası kurumların değiştirilmesine ilişkin karar vermeden önce, bu tür önlemlerin etkinliğini dikkatlice geliştirmek ve değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı uluslararası örgütler dairesi başkanı Pyotr İlyiçevin BM karargahını Cenevre veya Viyanaya taşıma fikrine gerekli mutabakatın sağlanması halinde olumlu yaklaştıklarını belirtti.
Cerezetti, İsviçrenin güçlü, verimli ve çok taraflı politikasını sürdürdüğünü ve Cenevrenin New York, Viyana, Nairobi ve BM ofislerinin bulunduğu diğer şehirlerle birlikte kilit bir konuma sahip olduğunu kaydederek, bu tür değişikliklerle ilgili kararlar alınırken en önemli şeyin bu sistemin etkin işlemesi olduğunun altını çizdi.
23 Nisanda ABDnin Rus gazetecilere BM Güvenlik Konseyinin çalışmalarına katılmaları için vize vermeyi reddetmiş, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington’un kararına tepki göstererek, ABD’nin bu kararının aslında ifade özgürlüğünü koruma iddialarının laftan ibaret olduğunu gösterdiğini söylemişti. Moskovanın bu kararı unutmayacağını ve affetmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Rusya, ABD’nin taraflı politikaları ve başta Rus diplomatlar olmak üzere bazı delegasyonlara BM Güvenlik Konseyi katılımı için ABD vizesi vermemesini eleştirerek ABD’nin vize uygulamasını kendi amaçları doğrultusunda kendilerine karşı kullandığını, Bu yüzde BM merkez ofisinin tarafsız bir ülkeye taşınmasını yüksek sesle savunuyor.

Son güncelleme: 11:33 25.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı