• Turkhane Logo

Rusya, Avrupa Konseyi'nin anlaşmalarından çekildi

Rusya, 26 yıl üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin (AK) uluslararası anlaşmalarından çekilme kararı aldı.

16:45 18 Ocak 2023 Çarşamba
Rusya, Avrupa Konseyi'nin anlaşmalarından çekildi
Rusya, 26 yıl üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin (AK) uluslararası anlaşmalarından çekilme kararı aldı.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 
Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusyanın Avrupa Konseyinin uluslararası anlaşmalarından çekilmesini öngören yasa tasarısını parlamentonun alt kanadı Dumaya sundu.

Büyük ihtimalle Duma’dan geçmesi beklenen yasa ile Rusya’nın;
Avrupa Konseyi Tüzüğü,Avrupa Konseyinin İmtiyaz ve Muafiyetlerine Müteallik Genel Anlaşma ve ona ek beş protokollerden,İnsan Hakları ve Ana Hürriyetlerin Korunmasına Dair Sözleşme ve ona ek on protokollerden,Terörizmin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı,Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı,
anlaşmalarından çekilmesi bekleniyor. Yeni yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren Avrupa Konseyinin uluslararası anlaşmaları, 16 Mart 2022den itibaren Rusyada yürürlükten kaldırılmış sayılacak.
Rusya Avrupa Konseyi üyeliğinden ayrılmıştı
Rusya, Ukrayna savaşı sonrası AB ülkelerinin baskı artırması nedeniyle 15 Mart 2022de Avrupa Konseyinden ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden çekildiğini duyurmuştu.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin (AKPM) Ukraynanın başvurusu üzerine Rusyanın Avrupa Konseyi üyeliğinin düşürülmesi yolunda tavsiye kararı alması üzerine Moskova üyelikten çekildiğini açıklamıştı. Mart ayında alınan bu kararla birlikte Rusya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden de çekilmiş oldu.
Rusyanın Ukraynaya saldırılarının ardından Avrupa Birliğinin (AB) aldığı yaptırım kararları ve önlemlere karşılık olarak Moskova, Avrupa Konseyi üyeliğinden ayrıldığını duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden duyurduğu yazılı açıklamada, NATO ve Avrupa Birliğine üye devletler, Avrupa Konseyindeki çoğunluklarını kötüye kullanarak bu örgütü Rusya karşıtı bir politika aracına dönüştürdüler. Eşitlikçi diyaloğu Pan-Avrupa ilkelerine dayandırarak reddediyor. 25 Şubatta Rusyanın, Avrupa Konseyinin yasal organlarında temsil hakkını askıya almak için ayrımcı bir karar aldılar denildi.
Kararın Avrupa Konseyi Genel Sekreterine iletildiği vurgulanan açıklamada, Bu şartlar altında ülkemiz Avrupa Konseyinde kalmayacak. 15 Martta Genel Sekreter Marija Pejcinovic Burice, Rusya Federasyonunun örgütten çekildiğine dair bildirimde bulunuldu ifadeleri kullanıldı.

Son güncelleme: 16:45 18.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı