• Turkhane Logo

Ruslar Antalya'dan ayrılıyor: Dubai'den pahalı

Antalya'da 2022 itibariyle sayıları 172 bin 482 olarak kaydedilen yabancı nüfus, ev ile kira fiyatlarının yüksekliği ve oturum izinlerinin uzatılmaması nedeniyle şehirden ayrılmaya başladı.

12:40 11 Şubat 2024 Pazar
Ruslar Antalya'dan ayrılıyor: Dubai'den pahalı
Antalya'da 2022 itibariyle sayıları 172 bin 482 olarak kaydedilen yabancı nüfus, ev ile kira fiyatlarının yüksekliği ve oturum izinlerinin uzatılmaması nedeniyle şehirden ayrılmaya başladı.

Yabancı turistlerin tatil için sık tercih ettiği Antalyada çok sayıda Rusya ve Ukrayna vatandaşı ikamet ediyor. Antalyada 2020 yılında 94 bin olan yerleşik yabancı nüfus 2021de 136 bin 946ya, 2022de 172 bin 487ye yükseldi.

Rusya ve Ukraynadan özellikle iki ülke arasındaki savaşla birlikte artan göç nedeniyle Antalyada konut ve kira fiyatları astronomik düzeyde arttı.
Artan fiyatlarla birlikte, Rusya ve Ukraynadan gelenlere evlerini yüksek rakamlara kiralamak isteyenler kiracıları evden çıkarttı ya da mahkemelik oldu. 
40 BİN KİŞİ ANTALYADAN AYRILDI
Gazete Duvarda yer alan habere göre, son zamanlarda Antalyada konut fiyatlarında dolar bazında yaşanan artışlar, 2023 yılında Rusya ve Ukraynadan gelen göçmenleri de etkiledi.

Antalyada konut ve kira fiyatlarındaki artışı durdurmak amacıyla 10 mahallenin yabancıların ikamet iznine kapatılması, diğer mahallelerde de ikamet izni bitenlerin sürelerinin uzatılmaması nedeniyle Ruslar, başka ülkelere göç etmeye başladı.
Son 1 yılda Antalyadaki yerleşik yabancı nüfusta 40 bin azalma yaşandı. 
RUSLAR RET VERİLMESİNİ ANLAMIYOR
Konyaaltında Rusyadan gelen çocuklara eğitim verilen Uluslararası Eduant Rus Okulunun sahibi Viktor Bikkenev, savaş sonrası iki ülkeden Antalyaya yoğun göç yaşandığını belirtti. 

Antalyanın ne kadar sevildiğine vurgu yapan Bikkenev, “Antalya çok güzel, dünyada belki ikinci bir kent yok böyle. Halk sıcakkanlı. Ruslar Antalyayı seviyor. İnsan kolay kolay terk etmez ama son dönemde ikamet izinleriyle ilgili Göç İdaresinden ret gelmeye başladı. Bizim okulda da yarıya yakın azalma var. Tabi Ruslar ret verilmesini anlamıyor. Diyorlar ki, Biz burada ev alıyoruz, her yere para harcıyoruz. Türkiyeye para getiriyoruz. Yurt dışından parayla geliyoruz. Bu para burada kalıyor. Bu durumu anlamıyorlar dedi.
ANTALYADAN AYRILANLARIN ÇOĞUNUN TERCİHİ DUBAİ OLDU
Savaş sonrası Rusyada asker alımına başlanılmasıyla aşırı göç olduğunu anlatan Bikkenev, “Şimdi bunun tersi, gidiş oluyor. İnsanlar mecburen gidiyor. Çoğu Dubaiye gitti. Dubaide öyle bir sıkıntı olmadığını söylüyorlar. Avrupada bazı ülkeler sıkıntısız. Mesela Sırbistan alıyor. İstediği kadar kalabiliyor, iş bulabiliyor. Hırvatistan da aynı. Bazı ülkeler iyi görüyor Rusların gelmesini. Çünkü onlarla birlikte belli bir miktar para da gelebiliyor. Ruslar ayrıca Tayland, Bali, Maldivler’e gidiyor diye konuştu.

ANTALYADA DENİZE SIFIR EV MİAMİ İLE AYNI YA DA DAHA PAHALI
 İkamet izinlerinin uzatılmaması, yeni izinler verilmemesi ve emlak fiyatlarının çok yüksek olması sebepli yoğun göç yaşandığını, bu durumun bölgedeki fiyatları da düşürdüğünü söyleyen Bikkenev, “Şimdi tam tersi oldu. Ruslar giderken fiyat da düşüyor. Emlakçıyla görüşüyoruz, satış yok hiç. Antalyada denize sıfır ev Miami ile aynı ya da daha pahalı olmuş. Arkadaşım Dubaide Burj Khalifanın yanında evi 1 milyon dolara zor satmış. Antalyanın fiyatları 1 milyon dolardan başlıyor. Yani anormal yükselmiş. Şimdi ise tam tersi, bir tane ev satılmıyor, fiyat da düşüyor. Göç İdaresi de ikamet izin vermeyince insanların yapabilecek bir şeyi yok ifadelerini kullandı.

2022nin kasım ayında Rusyadan Antalyaya gelen iki çocuklu Tsidenova ailesi, önceki günlerde oturum izinlerinin uzatılmaması nedeniyle Antalyadan Dubaiye taşındı.

1,5 yıl Konyaaltında ikamet ettiklerini belirten Elena Tsidenova, Uncalı Mahallesinde 1500 dolar kira ödediklerini, şu an Dubaide 1500 dolara daha lüks bir evde oturduklarını dile getirdi.
Tsidenova, Antalyada ikamet izni uzatılmadığı için ayrılmak zorunda kaldıklarını kaydetti. 
BAZI BÖLGELERDE YENİ OTURUM İZNİ VERİLMİYOR
Konyaaltında emlakçı Zehra Arslan, genel olarak yabancılara konut satışı üzerine çalıştıklarını belirterek, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası iki ülkeden yoğun talep olduğunu, gelenler kolaylıkla ikametgah izni alabilirken şimdi çok zorlaştığını dile getirdi.

Arslan, “Yani süreç gitgide zorlaşıyor. Bir de Hurma, Liman ve Sarısu mahallelerinde yabancılara ikametgah verilmiyor. Daha önce Liman bölgesinde ikametgah almış bir yabancı, başvurup ikametgahını uzatabiliyor ama Türkiyeye yeni gelmiş ve Liman bölgesinde daire satın alıp ikametgahı almak isteyince izin verilmiyor dedi.
DAİRE FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ
Arslan, son dönemde Antalyada ikamet eden yabancı sayısındaki düşüşün emlak sektörünün yanı sıra kafe, restoran ve diğer birçok sektöre yansıdığını dile getirdi.

Antalyanın yabancılar için Avrupa ve Dubaiden daha pahalı bir şehir olmaya başladığını ifade eden Arslan, sözlerini şöyle noktaladı:
 O yüzden insanlar o tarafları tercih ediyor. Örneğin bizde yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Yabancılara oturumun verilmesi zorlaştırıldığı için artık insanlar daire fiyatlarında düşüşe gitmeye başladı. O yüzden çok büyük indirimler yapılıyor. Özellikle yeni projelerde veya daire kiralamalarında yine indirimler yapılıp daha makul fiyatlara çekiyorlar. Yaklaşık yüzde 15- 25 civarında düşüş var diye konuştu.

Son güncelleme: 12:40 11.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı