• Turkhane Logo

Rus Uzman Puhov: Afrin'de Türkleri kanlı bir çatışma ortamı bekliyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrin'e operasyon sözlerinden sonra uzmanlar durumu değerlendirmeye başladı.

12:51 17 Ocak 2018 Çarşamba
Rus Uzman Puhov: Afrin'de Türkleri kanlı bir çatışma ortamı bekliyor
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrin'e operasyon sözlerinden sonra uzmanlar durumu değerlendirmeye başladı.

Rusya Stratejik ve Teknolojik Analiz Merkezi Direktörü Ruslan Puhov, Türkiye’nin Afrin’e yapılması beklenen operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Puhov, ‘muhtemel’ Afrin operasyonuyla ilgili olarak, “Türk ordusunu ‘basit bir gezinti’ değil, kanlı bir çatışma ortamı bekliyor olacak” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk olarak 13 Ocak’ta Afrin’e yapılacak operasyonun sinyalini “Bir haftaya kalmaz” diyerek vermişti. Bu sözlerin ardından sınıra yoğun askeri sevkiyat başlarken Erdoğan önceki gün operasyonun her an başlayabileceğini söylemişti.

Sputnik’in aktardığına göre, Kommersant gazetesine konuşan Puhov, Kürtlerin arkasında ABD’nin bulunduğuna dikkat çekerek, “Suriye krizi boyunca ABD, Kürtlere silah, zırhlı araç, topçu silahı ve havan mermileri verdi. Dolayısıyla Suriye’nin kuzeyinde kapsamlı çatışmalar yaşanması halinde Türk ordusunu ‘basit bir gezinti’ değil, kanlı bir çatışma ortamı bekliyor olacak” diye konuştu,

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Direktörü Andrey Kortunov da Moskova’nın bu duruma müdahil olma olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Kortunov şöyle devam etti: “Türkiye’nin Suriyeli Kürtlere yönelik operasyonu, Ankara’nın Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni kapsayan barış sürecinden çıkmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da, daha önce birkaç kez ertelenen kongre iptal edilebilir ya da Kürtler olmayacağı için anlamını yitirebilir.” 

‘Dış aktörlerin elinde koz yok’

Türkiye’deki terör eylemlerinin yeniden başlaması da dahil olmak üzere Ankara için büyük riskler bulunmasına rağmen Suriyeli Kürtlere yönelik operasyonun büyük oranda karara bağlandığını belirten Rus uzmanlara göre “Erdoğan’ın kararı anlık değil, YPG’ye karşı izlediği tutarlı ve sert politikanın devamı niteliğinde. Bununla birlikte dış aktörlerin elinde Ankara’yı operasyondan vazgeçirmek için koz bulunmuyor.”

Son güncelleme: 12:51 17.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı