• Turkhane Logo

Ruhsatsız ambulanslar İstanbul trafiğinde: Bir yakadan ötekine 700 TL!

İş saatlerinde trafiğin en yoğun olduğu anlarda aracınızın yanından bir ambulans tüm hızıyla geçip giderken, kimi zaman hastaneye yetiştirilen bir hasta yerine 'acil' bir toplantıya yetişmek isteyen bir iş insanını taşıyor olabilir.

13:31 05 Şubat 2020 Çarşamba
Ruhsatsız ambulanslar İstanbul trafiğinde: Bir yakadan ötekine 700 TL!
İş saatlerinde trafiğin en yoğun olduğu anlarda aracınızın yanından bir ambulans tüm hızıyla geçip giderken, kimi zaman hastaneye yetiştirilen bir hasta yerine 'acil' bir toplantıya yetişmek isteyen bir iş insanını taşıyor olabilir.



Kayıt dışı ve ruhsatsız bu ambulans taksilerin tarifesi de hayli pahalı. Avrupa yakasından Anadolu yakasına 40 kmlik yol için biçilen bedel 700 TL. 40 kmlik yolun kat edilme süresi ise 38 dakika. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde bu süre 1 saat 20 dakikaya kadar çıkıyor.

Milliyet Gazetesinin haberine göre, muhabirler taksi gibi çalışan bir ambulansla Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçti ve 700 TL ödedi.


İstanbulda özel ambulans statüsü verilen 453 ruhsatlı ambulans var ancak çok sayıda da korsan ambulans. Hasta hayatını da tehlikeye atan bu ambulanslar, kimi zaman da amacı dışında yolcu taşımak için kullanılıyor.

Bu firmalardan biri de Gaziosmanpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan şikayet üzerine yapılan denetimde ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilen Med Clinic Ambulans Hizmetleri firması.

Hasta taşımaya 400 TL fiyat biçen Med Clinic ambulansı, iş insanını taşımak içinse 700 TL talep etti.

Yolcu kılığındaki gazeteciler, Bağcılar Batışehirden Ataşehire geçti.

Yolculuk boyunca da ambulans iş insanını taşırken, hasta taşıyormuş gibi sirenlerini çalıştırdı.

Muhabirler o deneyimlerini şu satırlarla paylaştı:

Batışehir’den 17.40’ta yola çıkan ambulans 100 metre sonra siren çalmaya başladı. Yaklaşık üç dakika sonra Tekstilkent girişinden TEM otoyolunda yoğun trafiğe girdik. Yol boyunca hiç susmayan siren ve görevlinin yaptığı anonslar yolu açarak ilerlememizi sağladı. 17.52’de Seyrantepe’ye kadar geldik. Emniyet şeridinde hızla ilerleyen ambulansın önünde seyreden trafik polisi de yol verdi. Ambulans, araçları geçebilmek için keskin manevralar yaparken biz de aracın içerisinde taktığımız kemere rağmen sağa sola savrulduk. Ambulans içerisindeki ekipmanlar da sağa sola çarptı. Bu sırada görevli seyir halinde olan araçlara da, “Önümüzü açın. Sağlı sollu yanaşarak yolu açın” anonsu yaptı. Seyrantepe mevkiinde yol kontrolü yapan trafik ekiplerinin tam arasından geçerek ilerlemeye devam ettik.

Kırmızı şeritli ambulanslar acil durum, mavi şeritli ambulanslar ise hasta nakil ambulansları. Ambulanslar sirenlerini ve tepe lambalarını hasta almaya giderken ve taşırken açabiliyor. Trafikte seyir halindeki ambulanslar, hastanın hayatının riske girmemesi için durdurulmuyor. Mevzuata göre, İl Sağlık Müdürlüğü özel ambulanslara ceza yazamıyor. Hastane önlerinde yapılan denetimlerde ise yakalanan ruhsatsız özel ambulanslara sadece trafik ekipleri tarafından Karayolları Trafik Mevzuatı’na göre, 30 günden 60 güne kadar hak mahrumiyeti ve para cezası kesebiliyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube polisleri ile mevzuat doğrultusunda özel ambulanslara teknik donanım ve personel yeterlilikleri kontrolü yapıp eksikleri varsa giderilmesini sağlayarak ruhsatlandırmasını gerçekleştiriyor.

Son güncelleme: 13:31 05.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı