• Turkhane Logo

Roboskili aileler, yedinci yılında HDP ve Baro’ya tepkili

19’u çocuk 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla hayatını kaybettiği Roboski katliamının yedinci yılında, Encü ailesi Baro Başkanı Elçi ve HDP’li siyasilere tepkili.

13:32 26 Aralık 2018 Çarşamba
Roboskili aileler, yedinci yılında  HDP ve Baro’ya tepkili
19’u çocuk 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla hayatını kaybettiği Roboski katliamının yedinci yılında, Encü ailesi Baro Başkanı Elçi ve HDP’li siyasilere tepkili.




Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları katırlarla kaçakçılık yapan bir konvoyu bombaladı. 19’u çocuk 34 kişi olay yerinde hayatını kaybetti.


Ailelerin hak arayış mücadeleleri 7 yıldır devam ediyor. Askeri savcılığın takipsizlik kararı verdiği dava dosyası, götürüldüğü Anayasa Mahkemesi tarafından, “eksik evrak” gerekçesiyle reddedildi. Dosya AİHM’e götürüldü ancak iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemez kararı verildi.

“HEP BİZ YARGILANDIK”

Yakınlarını en çok kaybeden Encü ailesiydi. Veli Encu, söz konusu hukuksal süreç ve ardından yaşananları MA’ya değerlendirdi.

Katliamda aynı zamanda 15 yaşındaki kardeşi Serhat ve birçok yakınını kaybeden Encu yetkililerin dava dosyasının üstünün örtülmesi için her türlü çabayı gösterdiklerine dikkat çekti. Encu, “Failler yargılanması gerekirken, yargılanan hep biz olduk” dedi.

Hukuk yollarının tamamen kapatıldığını hatırlatan Encu, AİHM tarafından dosya başvurusunun reddedilmesine dikkat çekerek, “34 kişinin hunharca katledilmesine ilişkin yapılan başvurunun bu şekilde reddedilmesi AİHM’nin insan yaşamına verdiği önemi gösteriyor. Siyasi bir karar verildi. Bu şekilde sonuçlanması bizi derinden üzdü. Aileler, bu insanlık suçunun faillerini yargılayacak tek mahkemenin AİHM olduğunu düşünüyorlardı. Ancak gelinen aşamada umutlarının tükenmiş olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

HDP VE BARO BAŞKANINI SUÇLADI

Roboski Dosyası’nın AİHM sürecindeki eksiklikler HDP içerisinde de büyük tartışma başlatmıştı. Bu konuya değinen Encü, AİHM’nin kararında şimdi Şırnak Barosu Başkanı olan Nuşirevan Elçi’nin isminin geçtiğini ifade etti ve eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Dosyanın bu şekilde AİHM’den reddinde siyasilerin ve avukatların da payı var. O dönem davaya ilişkin Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Hukuk Komisyonu ve siyasetçilerle görüşüyorduk. Baroyla da sayısız görüşmemiz oldu. Baroyla AYM kararı öncesi yaptığım görüşmelerde, ‘Hiçbir eksiklik yok, çıkacak kararı bekliyoruz’ deniliyordu. Hukukçularımızın böyle bir hataya mahal vereceklerini bilmiyorduk. Siyasetçiler de dosyaya hak ettiği önemi göstermediler.”

“BARO DA AKLADI”

İhmalde ismi geçen Nuşirevan Elçi’yi Baro yönetimine şikayet ettiklerini ve bundan da sonuç alamadıklarını belirten Encü, “Devlet nasıl ki bazı katliamlarda ihmali olanları aklıyorsa, baro avukatları da böylesi bir uygulamaya gitti. Eğer başvurumuza olumlu bir karar verilmezse savcılığa, ‘görevi kötüye kullanmak’ gerekçesiyle şikayette bulunacağız” diye konuştu.

ÖZELEŞTİRİ BEKLİYORUZ

AİHM’in verdiği karara ihmalleriyle neden olan Şırnak Barosu Başkanı Elçi, ve siyasetçilerden bir özeleştiri beklentisi içerisinde olduklarını ifade eden Encu, yanlız bırakıldıklarını düşünüyor:

“Bu karar karşısında neler yapılabilir noktasında aileleri tatmin edecek adımlar atılmadı. Aileler yalnız bırakıldıklarını düşünüyor. Karar sonrası Elçi gelip aileleri ziyaret ederek, ‘Böyle bir karar verildi ama sizleri yalnız bırakmayacağız’ diyebilirdi. Onlar, özeleştiri ve özür beklediğimiz için bize karşı tepkili. Evet, bu olayın en büyük sorumlusu ülkeyi yöneten AKP’dir. Ancak onlar da sorumluların yargılanmaması noktasında sorumlu olduklarını bilsinler. Ne devletten, ne hukukçulardan ne de siyasetçilerden sözümüzü esirgemedik.”

 

Son güncelleme: 13:32 26.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı