• Turkhane Logo

Reza Zarrab: Hayali gıda ticareti belgelerinde hata yaptık

Sanık durumundan tanık durumuna geçen Reza Zarrab itiraflara devam ediyor...

21:18 04 Aralık 2017 Pazartesi
Reza Zarrab: Hayali gıda ticareti belgelerinde hata yaptık
Sanık durumundan tanık durumuna geçen Reza Zarrab itiraflara devam ediyor...

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla ABD’nin New York kentinde görülen davada, Reza Zarrab savcılığın tanığı olarak ilk kez 30 Kasım’da jüri karşısına çıkmıştı.

Davanın önceki duruşmalarında Reza Zarrab, cezaevinde tehdit edildiği için FBI tarafından koruma altına alındığını ve ifadesinde dönemin başbakanı Erdoğan’ın para ve petrol transferinin başlatılması için onay ve talimat verdiğini söylemişti.

Reza Zarrab ayrıca ifadesinde, İran ile altın ticaretinin nasıl işlediğini anlatmış ve Halkbank ile DenizBank bağlantılarına dair de beyanlarda bulunmuştu.

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada, Rıza Sarraf tanık ifadesine kaldığı yerden devam ediyor.

‘Hayali gıda ticareti belgelerinde hata yaptık’

Duruşmayı izleyen muhabirler Pete Brush ve Adam Klasfeld’in aktardığına göre mahkeme Reza Zarrab ile Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan arasındaki bir mesajın okunmasıyla başladı.

Aslan, Reza Zarrab’a gönderdiği mesajda “Bu miktarlar gıda ihracı için uygun olmayabilir” diyor.

Reza Zarrab, Aslan bu mesajda İran’dan transfer edilecek miktar çok büyük olduğu için, gıda ticareti miktarı ile açıklanamayacağını ifade ettiğini söyledi.

Reza Zarrab konuşmasının devamında “hayali gıda ticaretinin” takibinin yapılamaması için neler yapıldığını ve bunun için Süleyman Aslan ile ticaretin gerçekmiş gibi görünmesi için defalarca konuştuklarını dile getirdi.

“Hayali gıda ticareti” sırasında iki belgede hata yapıldığını belirten Sarraf, bunlardan birincisinin miktarın fazlalılığı ile ilgili olduğunu ikincisinin ise buğday ticareti belgelerinde malın orijinini Dubai olarak göstermek olduğunu söyledi.

Gazeteci Brush, Reza Zarrab’ın Pazartesi günü vermeye başladığı ifadelerden, iddia makamının, “Halkbank eski genel müdür yardımcısı Atilla’nın perde arkasındaki düzenleyici olduğu” tezini yerleştirmeyi amaçladığı yorumunu açıkladı.

Atilla’ya 50 yıl hapis cezası isteniyor

New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde görülen davada Reza Zarrab’ın aleyhine tanıklık yapacağı ve yargılanan isim ise tutuklu sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla.

Atilla, 50 yıl hapis cezası ve iki milyon dolar ceza talebiyle yargılanıyor.

Davada Atilla dışında sanık konumunda olan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yakalama kararı bulunuyor. Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan’ın da yakalanmaları isteniyor.

Son güncelleme: 21:18 04.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı