• Turkhane Logo

Reuters’in yolsuzluk haberindeki İsveçli şirketin danışmanı, AKP’den adayı adayı olmuş

06:25 16 Temmuz 2023 Pazar
Reuters’in yolsuzluk haberindeki İsveçli şirketin danışmanı, AKP’den adayı adayı olmuş





Uluslararası haber ajansı Reuters’in Bilal Erdoğan’ın da adının geçtiği yolsuzluk haberinde, hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdiği İsveçli firmanın Türkiye’deki iştirakine danışmanlık yapan Nalan Aktaş’ın, AKP’den Milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı.



Reuters ajansının duyurduğu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da adının geçtiği yolsuzluk haberinde bahsi geçen İsveçli firmaya ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı.



AKP yönetiminin tepki gösterdiği ve hatta bazı hükumet yanlısı medya kuruluşlarının Reuters ile sözleşmelerini feshetmelerine neden olan olayda adı geçen İsveç firmasının Türkiye’de kurduğu iştirakine danışmanlık yapan Nalan Aktaş’ın, AKP’den Milletvekili aday adayı olduğu anlaşıldı.



/



Reuters, geçtiğimiz haftalarda Smart Start adlı bir ABD şirketi ve onun İsveç’teki iştiraki olan Dignita adlı şirket hakkında soruşturma başlatıldığını haber yaptı. Haberdeki iddialara göre Dignita adlı şirket, Türkiye’de sürücü sarhoş olduğunda aracın kontağını kilitleyen alkolmetre ürününü pazarlıyordu. Ürünün satışını yapabilmek için bazı sektörlerde ve sabıkalı kişilerin araçlarında zorunlu hale getirecek bir yasal düzenleme çıkarılması ve bu alanda on yıllık ticari tekel hakkı elde etmek için lobi yaptı. Lobi yaparken de bir paravan şirket aracılığıyla Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu vakıflara lobi ücreti ödemeyi taahhüt etti. Bu suçlamalardan dolayı da iki şirket hakkında ABD’de ve İsveç’te soruşturma başlatıldı.



Haberin yayınlanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı ve AKP’den sert tepkiler geldi. Reuters ile anlaşmasını fesheden bazı medya kuruluşları oldu.



Ancak Serbestiyet’ten Onur Erkan’ın özel haberine göre, Dignita şirketi ile AKP arasında bir bağlantı daha ortaya çıktı. Habere göre Dignita, 2017’de Türkiye’de “Dignita Systems” adlı bir şirket kurdu. Şirketinin ticari danışmanlığını ise Nalan Aktaş isimli bir kadın yönetici üslendi.



Şirkete danışmanlık yapan Nalan Aktaş’ın, 2015’te AKP’den milletvekili aday adayı olduğu belirlendi. Dignita Systems’ın kurulmasından iki ay sonra Rize yerel gazetelerinde, Rize’nin Ardeşen, Çaykent, Salarha, Trabzon’un ise Of ve Sürmene Belediyeleri’nin alkolmetre projesi için pilot bölge seçildiği haberleri yayınlandığı ortaya çıktı. Rize yerel medyasındaki haberlerde, dönemin AKP’li Ardeşen Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Yıldırtan ile Dignita için görüşen isimler arasında şirketin yöneticisi Özgür Kılıçlı’nın yanı sıra Aktaş da yer aldı.







Rize yerel medyasında çıkan haberlerde Dignita Systems’ın ticari danışmanı olarak bahsedilen Nalan Aktaş, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi AKP’den İstanbul 2’inci bölge milletvekili aday adayı oldu. Aktaş, hem seçim bölgesinde birçok yere astırdığı afişlerinde hem de sosyal medyada kullandığı afişleriyle dikkat çekmiş ve haberlere konu oldu. Gülse Birsel de 1 Mart 2015’te Hürriyet’teki, o dönemli bazı AKP milletvekili aday adaylarının dikkat çeken afişleriyle ilgili yazısında Aktaş’ın afişinden “İstanbul adayı Nalan Aktaş, sarık ve başörtüsü kombiniyle orijinallik konusunda şapka çıkarttı diyebilirim. Ayrıca sarığı daha modern bir renkte, siyah seçmesi ve siyah göz makyajıyla tamamlaması sayesinde tarzını gösterdi ve yıldız aldı” diye bahsetmişti.



Aktaş’ın o dönemler aktif kullandığı Twitter’daki hesabında kendi kampanyası ve AK Parti destekçisi birçok paylaşım yaptığı görülüyor. 2018’de AK Parti Eyüpsultan İlçe Kadın Kolları’nın Facebook hesabından yapılan bir paylaşımda Aktaş’tan “Defterdar Mahalle Başkanımız” diye bahsediliyor.

Son güncelleme: 06:25 16.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı