• Turkhane Logo

Reuters'dan Nebati analizi: Soruları yanıtlamak yerine çocukluğundan hikayeler anlattı

Reuters, Hazine Bakanı Nebati'ye dair bir analiz yayımladı. Analizde iktidara yakın bazı kaynakların endişeli olduğu, Erdoğan'ın da kur korumalı hesabın iyi anlatılmadığını düşündüğü iddia edildi.

17:52 17 Ocak 2022 Pazartesi
Reuters'dan Nebati analizi: Soruları yanıtlamak yerine çocukluğundan hikayeler anlattı
Reuters, Hazine Bakanı Nebati'ye dair bir analiz yayımladı. Analizde iktidara yakın bazı kaynakların endişeli olduğu, Erdoğan'ın da kur korumalı hesabın iyi anlatılmadığını düşündüğü iddia edildi.


İktidara yakın bazı kaynakların Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konusunda endişeli olduğu öne sürüldü. Reuters ajansı Nebatinin portresine yer verdiği haberinde, AKPli umhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın da kur korumalı hesabın halka yeterince anlatılamadığını düşündüğünü iddia etti. Haberde ayrıca, bir iş insanına dayanarak, Nebatinin geçmişte katıldığı bir toplantıda sorulara yanıt vermeyerek çocukluk hikayelerini anlattığı eleştirisi yer aldı.

AÇIKLAMALARI PİYASALARI ŞAŞKINA ÇEVİRDİ


Reuters portre haberine, Nebatinin TRT yayınında sarf ettiği Rakam vermeyeyim şimdi. Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz gözlerimde? sözlerini aktararak başladı. Haberde bu sözler karakteristik şekilde alışılmadık diye nitelenirken, 58 yaşındaki bakan, Erdoğanın kabinesindeki en görünür işe gelmesinden altı hafta sonra, enflasyondan ABD Merkez Bankasına uzanan bir dizi konuda piyasaları şaşkına çevirdi denildi. Reuters, Nebatinin Fedi beş ailenin yönettiğine dair iddiasına da abonelerine servis ettiği haberde yer verdi.

HÜKÜMETE YAKIN BAZI KAYNAKLAR ENDİŞE BEYAN ETTİ

Nebatinin Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar var. Bunu yaparken de eklektik olmayı sürdüreceğiz sözlerinin de aktarıldığı haberde, yeni bakanın muhalefetteki siyasetçiler ve ekonomistler tarafından eleştirilmekle kalmayıp, iktidara yakın çevrelerde endişe yarattığı öne sürüldü. Haberde, Hükümete yakın bazı kaynaklar bile endişe beyan ederek, Türkiyenin böylesine çalkantılı bir zamanda daha piyasa dostu bir isim seçebileceğini söylüyor ifadeleri kullandı.

ERDOĞAN ENDİŞELİ

AKPli bir vekil de, Reutersla söyleşisinde, Erdoğanın, kur korumalı mevduatın Nebati ve hükümet tarafından bir bütün olarak tarafından yeterince izah edildiğine inanmadığını ve bu planın TLyi güçlendirmiş olmasına rağmen ilk etkisinin yavaşlaması nedeniyle endişeli olduğunu söyledi.

BAKANLIK YANIT VERMEDİ

Reuters, söz konusu portre haber için Nebatiye ulaşamadıklarını, Hazine ve Maliye Bakanlığı sözcüsünün de sorulara yanıt vermediğini yazdı.

AKPLİ YETKİLİ: NEBATİ BUNU HAK ETMİYOR

AKPden üst düzey bir yetkili ise Nebatinin küresel ekonominin zor bir yerde olduğu bir dönemde göreve geldiğini, yeni düzenlemeler yaptığını, Erdoğanla yakın çalıştığını ve TLnin çöküşünü durdurduğunu söyledi. İsmi açıklanmayan yetkili, Bazı kötümser yorumlar yapılıyor ve ben, Nebatinin bunu hak ettiğini düşünmüyorum dedi. 

ALBAYRAK DÖNEMİNDE GİRDİĞİ TOPLANTIDA ÇOCUKLUK ANILARINI ANLATTI

Öte yandan, Reutersın haberinde, Berat Albayrakın bakan yardımcısı olduğu dönemde Nebatiyle ilişkileri olan bir iş insanının yorumlarına da yer verildi. İsmi açıklanmayan iş insanı, Nebatiyi dışa dönük ve çok az doğrudan ekonomi eğitimi almış olan bir hikaye anlatıcısı diye niteledi.

Kaynak, Nebati’nin bakan yardımcılığı döneminde, Türkiyeye yatırım yapmak isteyen yabancı yöneticilerle toplantılara bazen Albayrak yerine katıldığını söyledi. Kaynak, bu toplantılardan birinde Nebatinin bir yöneticinin sorularını yanıtlamaktan kaçındığını ve bunun yerine çocukluğundan hikayeler anlatmaya başladığını öne sürdü. Buna göre, söz konusu yönetici hiçbir yatırım taahhüdünde bulunmadan toplantıdan ayrıldı. 

Son güncelleme: 17:52 17.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı