• Turkhane Logo

Reuters, muhalefeti bekleyen krizi yazdı: Ya muhalefet kazanırsa!

Reuters, Erdoğan'ın yaklaşan genel seçimler sonucunda iktidarı kaybetmesi durumuna ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'de yaşanan enflasyon, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler ve Türkiye'nin Batı ile ilişkilerine değinildi.

18:01 27 Şubat 2023 Pazartesi
Reuters, muhalefeti bekleyen krizi yazdı: Ya muhalefet kazanırsa!
Reuters, Erdoğan'ın yaklaşan genel seçimler sonucunda iktidarı kaybetmesi durumuna ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'de yaşanan enflasyon, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler ve Türkiye'nin Batı ile ilişkilerine değinildi.

İngiliz haber ajansı Reuters, yabancı yatırımcıların Türkiyeden uzak durmasının sebebi olarak Erdoğanın enflasyonu serbest bırakması derken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putine yakınlaştıkça ülkenin Batı ile ilişkileri kötüleşti ifadesinde bulundu.

Reuters, ekonomideki kötü gidişat ve Batı ile iyiye gitmeyen ilişkilere rağmen Erdoğanın yine de kazanabilir durumda olduğunu, ancak Kahramanmaraşta meydana gelen depremlerin bu durumu tersine çevirmiş olabileceğini belirtti. 
REUTERS: MUHALEFET KAZANIRSA...Reutersin raporunda, 6lı masanın enflasyonu yüzde 58 düşürme planı olduğu ve Erdoğanın 20 yıllık iktidarının altını oyduğu demokratik normları ve hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmeyi taahhüt ettiğini vurgulandı.
Rapora göre, 6lı masanın politikalarının gerçekleşmesi halinde Batıdan Türkiyeye yeniden yatırım geleceği ve Türkiye ile AB arasında yeni bir ticaret ve iklim anlaşmasının önünü açılacağı aktarıldı.
6lı masanın reformları için kısa vadede acı getireceği öngörülen raporda, Erdoğanın alışılmışın dışındaki politikaları çok daha kötü bir ekonomik krize zemin hazırlıyor denildi. 
GÖZ KAMAŞTIRAN FAİZ ORANLARIReutersın raporuna göre:
Muhalefetin, Merkez Bankasının bağımsızlığını yeniden tesis etme vaadine rağmen, enflasyonu ezmek zor olacak. Ne de olsa lira değer kaybederse enflasyon ilk etapta yükselecektir. Dahası, Türkiyenin fiyatları kontrol altına almak için çok yüksek faiz oranlarına ihtiyacı olabilir. Bu da resesyonu tetikleyerek yeni hükümetin popülaritesini zedeleyebilir. Uluslararası yatırımcılar, Türkiyenin gerekli ilacı yutacak mideye sahip olduğundan emin olana kadar kenarda oturabilirler.
Erdoğan, bankacılık karmaşası yarattı vurgusu yapılan raporda, Yeni yönetimin bankaları yeniden sermayelendirmesi ve mevduat sahiplerine nakit para dağıtması gerekebilir sözleri yer aldı.
İNDİRİMLİ RUS PETROLÜ ALARAK KÂR EDİYORRapora göre; Erdoğan sonrası kurulacak hükümetin, demokrasiye olan bağlılığı sayesinde, hem AB hem de ABD ile daha yakın ilişkiler kurması kolaylaşacaktır. İsveç ve Finlandiyanın NATO üyeliklerinin onaylanması da öyle. Erdoğan hükümeti [Batı] yaptırımlarının ihlal edildiğine dair kanıt bulması halinde harekete geçeceğini söylese de yeni bir hükümet muhtemelen daha istekli bir şekilde işbirliği yapacak.
Ancak 6lı masa da Rus gazından ve petrolünden vazgeçmeyecektir denilen raporda, Türkiye doğalgazının yüzde 99unu ve petrolünün yüzde 93ünü ithal ediyor. Türkiye ayrıca indirimli Rus petrolü satın alarak, rafine ederek ve diğer ülkelere satarak kâr elde ediyor ifadeleri yer aldı.

Son güncelleme: 18:01 27.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı