• Turkhane Logo

Rapor: Covid-19'a rağmen mahkumlara hijyen malzemeleri verilmedi

Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri bitmek bilmiyor. Her gün yeni bir cezaevinden hak ihlalleri geliyor. Cezaevlerinde Covid-19 ile ilgili yaşanan sorunlar da her geçen gün büyüyor.

13:32 11 Temmuz 2020 Cumartesi
Rapor: Covid-19'a rağmen mahkumlara hijyen malzemeleri verilmedi
Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri bitmek bilmiyor. Her gün yeni bir cezaevinden hak ihlalleri geliyor. Cezaevlerinde Covid-19 ile ilgili yaşanan sorunlar da her geçen gün büyüyor.



Hazırlanan raporlara göre sagına rağmen tutuklulara hijyen malzemeleri verilmedi, sağlık hakları engellendi. 

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), 29 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Koronovirüs( Covid-19) ile ilgili danışma hatlarına gelen şikayetleri raporlaştırdı. Cezaevlerinde salgın sonra çok sayıda ihlalin yaşandığının belirtildiği raporda, 52’si kapalı cezaevi olmak üzere 96 farklı cezaevinden gelen şikayetlerde, cezaevi ve tutuklu bilgileri gizli tutuldu. 


Cezaevlerinde kapasite sorununun uzun bir süredir yaşandığı ve tutukluların bundan dolayı birçok sorunla karşılaştıklarına dikkati çekilen raporda, “Mahpuslar koğuşlarının kalabalık, yatakların birbirlerine yakın mesafede olduğunu, bu yakınlıkta uyumak zorunda kaldıklarını, sosyal mesafe koyamadıklarını, açık hapishanelerde farklı koğuşlarda kalan mahpusların ortak alanlarda ve yemekhanelerde bir araya gelmek zorunda kaldıklarını aktarmışlardır” ifadelerine yer verildi.

Raporun devamında cezaevlerinde yaşanan sorunlar özetle şöyle:

“*Salgın başlangıcında hapishaneler belli aralıklarla ve düzenli şekilde dezenfekte edildi, son dönemde bu sıklık azaldı.

*Koridorlara dezenfekte malzemesi koyan hapishanelerin sayısının oldukça az. 

*Bazı açık hapishanelerde yemekhaneler yeterince temizlenmedi, hijyenik değil, ve çok fazla mahpusun kullanmak zorunda. 

 *Bazı hapishane idareleri koğuşlara sabun, çamaşır suyu ve dezenfektanı ücretsiz dağıtırken bazı hapishanelerde bu malzemeleri ücretsiz dağıtılmadı.

*Bazı hapishanelerin kantinlerinde maske satılmadı, ücretini ödeyerek maske almak isteyen mahpuslara da bu imkân sağlanmadı.

*Birçok hapishanede tuvaletlere temizlik ve hijyen malzemeleri konulmadı, banyolar kirli, lavabo sayısı az. 

*Sular sık sık kesildi, sıcak su sınırlı ve belirli zamanlarda verildi.

*Kişisel hijyenin sağlanmasında sorunlar yaşandı. 

*Yemekler tüm mahpusların ihtiyacını karşılamada yetersiz. 

 *Hasta, yaşlı ve risk grubuna giren mahpuslar için önlemler alınmadı, temizlik malzemesi dağıtılmadı

Son güncelleme: 13:32 11.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı